Παρουσίαση εκστρατείας ενημέρωσης για την επικοινωνία γιατρού - ασθενούς και την συμμετοχή των ασθενών στην λήψη αποφάσεων ”Med and Me”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα η πρώτη επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας ”Med and me: εκστρατεία ενημέρωσης για την επικοινωνία γιατρού -...

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017, 15:51
Τροποποίηση: Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017, 15:55

Διαχειριστής

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα η πρώτη επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας ”Med and me: εκστρατεία ενημέρωσης για την επικοινωνία γιατρού - ασθενούς και την συμμετοχή των ασθενών στην λήψη αποφάσεων”, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας Αλφαβητισμού στην Υγεία - HIT, με την υποστήριξη της Abbvie.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη η οποία αναφερόμενη, ανάμεσα στα άλλα, στην θεραπεία, τόνισε ότι δεν είναι μια απρόσωπη μηχανιστική διαδικασία και πώς όταν γιατρός και ασθενής συνεργάζονται αρμονικά, πάντα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Η δημοσιογράφος πρόσθεσε επίσης πως δεν αρκούν τα χρήματα για να γίνουμε καλά, πως δικαίωμα του ασθενούς είναι να ενημερώνεται και πως οι γιατροί δεν θα πρέπει να αδιαφορούν στα όποια αιτήματά του.

Η δρ ‘Έφη Σίμου, που παρουσίασε και το εν λόγω εγχείρημα και τον σχετικό ιστότοπο www.medandme.gr , υπογράμμισε ότι η καλή υγεία μας βοηθά να αντέξουμε και πως η πολιτική υγείας πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον ασθενή. Σημειώνοντας ότι οι ασθενείς πλέον είναι πιο ενημερωμένοι, τόνισε ότι προέχει η ασθενοκεντρική προσέγγιση και πως ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην συμμετοχή των ασθενών στην λήψη αποφάσεων.

Η κα Κουτσογιάννη, πρόεδρος του συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡΕΥΜΑΖΗΝ» έδωσε έμφαση στην συναπόφαση καθώς και στον ρόλο που διαδραματίζει στην επικοινωνία γιατρού - ασθενούς η αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Στη σημασία, τέλος, που έχει η συμμετοχή των ασθενών στην λήψη αποφάσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (ΑΚΕΣΩ), Λεωνίδας Φωτιάδης, ενώ η γιατρός από το Institute of Applied Biosciences CERTH / Center for Research and Tecnology Hellas, Αλίκη Ξωχέλλη, μίλησε κυρίως για τον ρόλο που διαδρμαματίζει η εκπαίδευση των γιατρών .

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ