Ημερίδα για τον αιματολογικό καρκίνο

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του 2018 διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με τίτλο ”Γνωρίζουμε τον...

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018, 10:17
Διαχειριστής

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του 2018 διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με τίτλο ”Γνωρίζουμε τον Αιματολογικό Καρκίνο” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στο ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΛΟΚ, υπολογίζεται ότι οι μορφές αιματολογικού καρκίνου αποτελούν περίπου το 10επί τοις εκατό όλων των νεοπλασιών και χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων τα οποία συχνά εκτός του μυελού των οστών, επηρεάζουν και άλλα ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, ο σπλήνας, οι λεμφαδένες.

Οι συχνότερες μορφές του είναι οι Λευχαιμίες, οι οποίες προέρχονται συνήθως από το μυελό των οστών, τα Λεμφώματα από τους λεμφαδένες και τα Μυελώματα από τα πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών. Αποτελούν δε κατηγορίες κακοήθων νεοπλασμάτων του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συγκρίνοντας τις δεκαπέντε συχνότερες μορφές καρκίνου, η λευχαιμία ήταν η 8η αιτία θανάτου από κάποια μορφή καρκίνου το 2012 , και η 11η συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι ζουν με λέμφωμα και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 360.000 νέες περιπτώσεις, ενώ πεθαίνουν περίπου 200.000 άτομα.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας, 2500 περιπτώσεις λεμφωμάτων και 400 πολλαπλού μυελώματος. Συνήθως ο αιματολογικός καρκίνος προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο η Οξεία Λεμφογενής Λευχαιμία είναι η ποιο συχνή μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.

Οι Αιματολογικοί καρκίνοι έχουν γενικότερα υψηλή συχνότητα εμφάνισης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το IARC (2015), παρατηρείται αυξητική τάση παγκοσμίως στη συχνότητα εμφάνισης, καθώς από τις 165.000 νέες περιπτώσεις ετησίως, ο αριθμός έχει ανέβει σε 215.000 περιπτώσεις για παιδιά 14 ετών και μικρότερα και σε 85.000 νέες περιπτώσεις για παιδιά ηλικίας 15 - 19 ετών.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ