Το Βήμα του ΑσθενήΕκδηλώσεις - ΔράσειςΣυνεντεύξεις Τύπου - Συνέδρια - Ημερίδες

Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5666 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1066

Δημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2018

Αφορά: Αλζχάιμερ

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.
Η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και η κύρια αιτία αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία.
Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με άνοια, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια.

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις στην εποχή μας, καθώς ο αριθμός ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 - κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης επιβίωσης- προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα.

Για τους ασθενείς που ζουν με τη νόσο Alzheimer και τους φροντιστές τους η καθημερινότητα είναι γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες που συχνά γίνονται ιδιαίτερα πιεστικές. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την άνοια μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με νόσο Alzheimer και των φροντιστών τους, και να προσφέρουν ανακούφιση σε χιλιάδες οικογένειες.
Με αφορμή αυτή τη συμβολική ημερομηνία, φέτος η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και άλλοι φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες για τη νόσο Alzheimer, επικεντρώνουν τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αναφορικά με τη νόσο Alzheimer στην προαγωγή της δημιουργίας Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, δηλαδή κοινοτήτων οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργασιών για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια που υλοποιεί η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, διοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Άνοια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα, ΄Ωρες: 10:00 π.μ. - 13:30 μ.μ.). Στη συγκεκριμένη Ημερίδα Ευαισθητοποίησης διακεκριμένοι επιστήμονες με ειδίκευση στην άνοια θα ενημερώσουν το κοινό αναφορικά με τα συμπτώματα και τις μεθόδους πρόληψης και διαχείρισης της ασθένειας, αλλά και τη σημασία της δημιουργίας φιλικών κοινοτήτων για την άνοια σε κάθε δήμο της χώρας.

Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης ο μήνας που ξεκινούν οι φθινοπωρινοί κύκλοι των προγραμμάτων πρόληψης, ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης που υλοποιεί η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ». Πρόκειται για πρωτοποριακά προγράμματα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Σχολεία Φροντιστών, Café Alzheimer, Ιατρεία Μνήμης, Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης, Ομάδες εργοθεραπείας, Ομάδες ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής φροντιστών, καθώς και δύο νέες ομάδες: την Ομάδα αισθητηριακών ερεθισμάτων και την Ομάδα θεραπείας δι΄αναμνήσεων.

Eπίσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υλοποιείται το πρόγραμμα κατ’ οίκον παρέμβασης για την άνοια 160 Plus στο Δήμο Αθηναίων, που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Οι οικογένειες του Δήμου Αθηναίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 210 82 35 050.

Όλες οι υπηρεσίες και τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες www.nstr.gr

Για συμμετοχή στα προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:
Κέντρο Ημέρας Κυψέλης Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» (Ι. Δροσοπούλου 22) Τηλ. 210 82 35 050 - 620
Κέντρο Ημέρας Αγ. Ελευθερίου Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» (Ηλία Ζερβού 94) Τηλ. 210 22 88 515 - 551
Δήμος Αθηναίων - Τηλ. 210 38 40 317
Δήμος Βριλησσίων (ΟΚΠΑΔΒ) - Τηλ. 210 80 45 564
Δήμος Κορυδαλλού - Τηλ. 213 21 29 311

Λίγα λόγια για την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»
Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία Νέστωρ ιδρύθηκε το 2001 με βασικό σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών των ηλικιωμένων με άνοια και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα. Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρει περιλαμβάνουν:
- Παροχή δωρεάν υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε 5.000 ηλικιωμένους ετησίως από τους επαγγελματίες υγείας και τους εθελοντές της εταιρείας μας.
- Λειτουργία δύο Κέντρων Ημέρας για την άνοια και της μοναδικής κλινικής Βραχείας Νοσηλείας στη χώρα μας.
- Λειτουργία δύο Ψυχογηριατρικών Οικοτροφείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς» για την αποασυλοποίηση χρόνιων ψυχωτικών ασθενών.
- Σημαντικές ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας μέσω ομιλιών, έντυπου υλικού και προωθητικών ενεργειών.
- Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας και διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων.
- Ιατρεία Μνήμης και Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης σε διάφορους δήμους της Αττικής.
- Γραμμή SOS για την Άνοια για την παροχή δωρεάν τηλεφωνικών συμβουλών προς τους φροντιστές ασθενών με άνοια
- Σημαντικό φιλανθρωπικό έργο μέσω του προγράμματος κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων, το οποίο απευθύνεται σε άπορες οικογένειες.
- Πρόγραμμα 160 Plus: Πρόγραμμα κατ’οίκον φροντίδας για την άνοια / Χρηματοδότηση: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα

  • Απάντηση

Απαντήσεις

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 927

#1 Δημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2018

Πολλά και ενδιαφέροντα για τους ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer. Θα ενημερώσω για όλα αυτά πολλούς γνωστούς μου που έχουν ασθενείς με alzheimer.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Το "Pharma Transformation" στο επίκεντροΤο "Pharma Transformation" στο επίκεντρο

Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η ψηφιοποίηση σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις και στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, αναπτύχθηκαν στο συνέδριο του Iatronet.... Περισσότερα »

Οι 3 καλύτερες ασκήσεις για την αρθρίτιδαΟι 3 καλύτερες ασκήσεις για την αρθρίτιδα

Αν αφιερωθείτε στη φιλοσοφία της γυμναστικής μπορείτε όχι μόνο να μειώσετε την εμφάνιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την αρθρίτιδα αλλά και να ... Περισσότερα »

Πώς αναγνωρίζω συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβουςΠώς αναγνωρίζω συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους

Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν κατάθλιψη μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τους ενηλίκους.... Περισσότερα »

Τενοντοπάθειες: Νεότερα δεδομένα στην αποκατάστασή τουςΤενοντοπάθειες: Νεότερα δεδομένα στην αποκατάστασή τους

Ποιοί είναι οι παράγοντες που τις προκαλούν και ποιες θεραπευτικές λύσεις υπάρχουν.... Περισσότερα »

LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομήςVideo - LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής

Στο πλαίσιο του 1ου κύκλου σεμιναρίων Λαπαροσκοπικών Κολεκτομών μεταδίδεται ζωντανά χειρουργική επέμβαση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής από την Υβριδική Αίθουσα Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία 13:00 - 17:00. Η μετάδοση ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης