Κατευθυντήριες οδηγίες για το νευροπαθητικό πόνο από την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015
Τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

παρη.συ.α.

Η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας / ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επιστημονική εκπαίδευση των λειτουργών υγείας που ασχολούνται με τον πόνο. Στο πλαίσιο αυτό κατάφερε να συντονίσει ιατρεία πόνου και παρηγορικής φροντίδας από ολόκληρη την Ελλάδα ώστε οι ειδικοί να συντάξουν τις ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον νευροπαθητικό πόνο. Το εξαιρετικό αυτό εργαλείο είναι προσβάσιμο σε όλους μέσα από το site της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. http://grpalliative.gr/el/εκπαίδευση-2/κατευθυντήριες-οδηγίες/

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Θα ήθελα και εγώ από μεριάς μου να σας συγχαρώ για το θαυμαστό σας έργο. Οι ανάγκες των ανθρώπων, που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα είναι πολλές και δυστυχώς οι φορείς για να τους περιθάλψουν ελάχιστοι έως μηδαμινοί. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τα νοσήματα, πόσο μάλλον τα χρόνια, ολιστικά. Μένουμε στην μία πλευρά της θεραπευτικής αντιμετώπισης και αγνοούμε, πολλές φορές ηθελημένα, τους υπόλοιπους παράγοντες που συνεισφέρουν στον πόνο και την πορεία της ασθένειας. Επειδή είμαι και εγώ ειδικός στον χώρο της ψυχικής υγείας, αρκετοί είναι οι καρκινοπαθείς που αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη από εμένα, μιας και ο καρκίνος πέρα από την όποια αλλαγή έχει προκαλέσει στο σώμα τους, έχει προκαλέσει και σειρά από ανατροπές στην ψυχοσύνθεση τους. Το ίδιο ακριβώς αντιμετωπίζει και η οικογένεια τους, μιας και εκεί βιώνεται μεγάλη ανημπόρια και δυσκολία στην διαχείρισης της κατάστασης. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν αυτές οι προσπάθειες. Να πιεστούν και οι αρμόδιοι στο να ανοίξουν τα μάτια τους περισσότερο και να ασχοληθούν με την πραγματικότητα. Δεν γίνεται πια να έχουμε την τεχνογνωσία και να μην υποστηρίζεται από το σύστημα υγείας. Μπράβο σας και καλή συνέχεια εύχομαι στο ευάρεστο έργο σας.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από ήπειρο σε ήπειρο, από χώρα σε χώρα. Διαφορές στην πρόσβαση στις δομές, στην διαθεσιμότητα των φαρμάκων, ακόμη και στην ύπαρξη των σχετικών δομών. Στην Ελλάδα π.χ. μέχρι πρόσφατα υπήρχε πρόβλημα διάθεσης κάποιων φαρμάκων. Με συνεχείς οχλήσεις και διαμαρτυρίες προς το υπουργείο κάπως λύνεται κάθε φορά το θέμα ωστόσο υπάρχουν ασθενείς που για κάποιο διάστημα μένουν ακάλυπτοι. Επίσης, βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη Hospices, εξειδικευμένων δηλαδή κλινικών για ασθενείς με φτωχή πρόβλεψη, στις οποίες παρέχεται ολιστική αντιμετώπιση. Και βέβαια, τεράστιο θέμα είναι ότι τα ιατρεία θεραπείας πόνου και παρηγορικής φροντίδας στα ελληνικά νοσοκομεία λειτουργούν ακόμη και στις μέρες μας με εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές, εναλλακτικούς θεραπευτές (....) Για να πάρετε μια συνολική ιδέα σας καλώ να διαβάσετε στα τεύχη 13 και 14 της εφημερίδας μας τη σχετική ευρωπαϊκή Χάρτα, εδώ http://grpalliative.gr/el/εφημεριδα-2/τεύχη

Στην υπόλοιπη Ευρώπη πως είναι αντίστοιχα τα πράγματα? Τα ιατρεία πόνου και παρηγοριτικής φροντίδας τα βρίσκει κανείς με ευκολία? Υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα και σε τι?

Μπράβο σας για τις παρεμβάσεις που έχετε ήδη κάνει. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια. Ο πόνος κια η αντμετώπισή του είναι κεφαλαιώδες θέμα.

Και ο κόσμος διψά για ενημέρωση!

Δεν νομίζετε?

Πολύ σημαντικό το έργο σας! Αρκεί να γίνεται γνωστό πιο συχνά για να μαθαίνουμε και εμείς....

Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για τους συλλόγους ασθενών και τις δράσεις τους. Το Βήμα του ασθενή, με αυτό το υψηλό επίπεδο συζήτησης πρέπει να προσελκύσει ολοένα και περισσότερους συζητητές.

Ας ανοίξει επιτέλους μια μεγάλη κουβέντα για τα θέματα υγείας που μας απασχολούν όλους!

Έχετε απόλυτο δίκαιο. Γι’αυτό άλλωστε η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. συμμετέχει επισήμως στην προσπάθεια που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία μιας ”ομπρέλας” συνεργασίας επιστημόνων και ασθενών για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Έχουμε ήδη κάνει παρεμβάσεις σε πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολλές εντός συνόρων (στον Συνήγορο του Πολίτη, στο Υπουργείο κ.α.). Θα σας κρατάμε ενήμερους/ες.

To βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι τα περισσότερα πράγματα παραμένουν σε θεωρητική βάση. Αν δεν υπήρχαν και οι σύλλογοι ασθενών να συνδράμουν αποτελεσματικά στην όποια ιταμή απόπειρα της Πολιτείας, οι ασθενείς θα ήταν παντελώς αβοήθητοι. Καλόν είναι λοιπόν όλοι μας να στηρίξουμε το έργο των συλλόγων, που σε τελικά ανάλυση δίνουν τιτάνιο αγώνα για τα δικαιώματα των ασθενών. Πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο το έργο σας, που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του πόνου.

Eυχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και για την ευαισθητοποίηση. Ευχαριστούμε και την iatronet για το έγκριτο βήμα που μας δίνει. Καλή μας επικοινωνία λοιπόν!

Εντυπωσιακή η δράση σας! Ελπίζω κάποια στιγμή να αναγνωριστεί και από την Πολιτεία. Θα θέλαμε να μας ενημερώνετε τακτικά από το Βήμα του Ασθενή για ότι καινούργιο κάνετε.

Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη!

Ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος των ιατρείων πόνου και παρηγορικής φροντίδας. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας, δεν είναι ακόμη γνωστή η ύπαρξή τους. Παρά τις προσπάθειές μας υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν π.χ. από τους φριχτούς πόνους ενώ θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτεί (π.χ. ασθενείς με Έρπη Ζωστήρα, με πόνους μέσης κ.ά.). Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί που τα δημιούργησαν και τα λειτουργούν, το κάνουν εθελοντικά (!).

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι, από το 1986 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε πως πρέπει να αντιμετωπίζονται στα ειδικά Κέντρα Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση, δηλαδή όχι μόνο αντιμετώπιση του πόνου τους αλλά και των συνοδών συμπτωμάτων με στόχο την υποστήριξη της ποιότητας ζωής τους.

Οι ασθενείς θα πρέπει να τυγχάνουν φροντίδας από ειδικό αλγολόγο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φυσιοθεραπευτή, νοσηλευτή, στην προσπάθεια της ολιστικής προσέγγισης καθώς και από γιατρούς συναφών ειδικοτήτων.

Σημαντική επίσης παράμετρος είναι η εξασφάλιση ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο ή χρόνιο νόσημα, όποιας αιτιολογίας. Ανατρέχοντας στη διεθνή βιβλιογραφία διαπιστώνουμε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού άρθρων και μελετών με θέμα την ποιότητα ζωής, ενώ η οργάνωση δομών σχετικών με την ανακούφιση του πόνου και την παροχή παρηγορικής φροντίδας και η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα υγείας, προσφέρει και οικονομικό όφελος για την κοινωνία.

Στην Ελλάδα, από το 1986 που η ΠΟΥ διακήρυξε ότι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο και οι ασθενείς τελικού σταδίου πρέπει να αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα κέντρα (Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας) και από πολυδύναμη ομάδα, τα βήματα που έγιναν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε ως ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκε νομοθετικά η παρηγορική και ανακουφιστική φροντίδα με τον νέο κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (Νόμος 3418/2005), δημοσιεύτηκε υπουργική απόφαση (ΔΥ 8/13/οικ.89126/17-8-07) περί δημιουργίας ξενώνων παρηγορικής φροντίδας και υπουργική απόφαση (Υμα/οικ 162017/19-12-07) με την οποία για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην χώρα μας πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία μονάδων ανακούφισης χρόνιου πόνου. Επίσης ανακοινώθηκε το 1ο Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου (2008-2012) και το 2ο Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο (2012-2014).

Όλα όμως παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο, αν λάβουμε υπ’όψιν μας ότι τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί στους οργανισμούς των κρατικών νοσοκομείων, δεν υπάρχουν δομές Ξενώνα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας στα αντικαρκινικά τουλάχιστον νοσοκομεία της χώρας, και όπου υπάρχουν, υπολειτουργούν.

Ωστόσο, το ΔΣ της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. και τα μέλη της πάντα θα αγωνίζονται στο πλευρό του Έλληνα ασθενούς και πιστεύουμε ότι η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. θα αποτελεί ένα παράθυρο επιστημονικής γνώσης και συμβουλών για τον Έλληνα γιατρό, τον Έλληνα ασθενή και το περιβάλλον του.

Ευχαριστούμε για την αναγνώριση της προσπάθειας. Για να δείτε τη λίστα με τα δημόσια ιατρεία πόνου και παρηγορικής φροντίδας που υπάρχουν στην Ελλάδα μπορείτε να μπείτε στο site μας www.grpalliative.gr, να πάτε στην επιλογή ”Θεραπεία Πόνου Π.Φ.” κι από εκεί να επιλέξετε ”Κέντρα πόνου Π.Φ. στην Ελλάδα”.

Ο πόνος αντιμετωπίζεται όταν εντοπίζεται. Αυτό την αποστολή, πιστεύω, έχουν τα ιατρεία, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν. Ή κάνω λάθος?

Πολύ καλή προσπάθεια. Σας στηρίζουμε!

Καλημέρα και καλό μήνα elenkar!

Τελικά πολλοί έχουμε αυτήν την απορία. Που μπορούμε να βρούμε τέτοια ιατρεία! Αναρωτιέμαι τόσο δυσεύρετα είναι? Αφού οι γιατροί μας δεν μας βοηθάνε, τουλάχιστον ας το κάνουμε μόνοι μας.

Η ζωή είναι δικιά μας και μπορούμε να την διαχειριστούμε μόνοι μας, αφού κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει, ούτως ή αλλιώς.

Οι Νευρολόγοι που έχω εκφράσει τον προβληματισμό για τους πόνους, εδώ και 17 χρόνια που έχω ΣκΠ, ποτέ δεν ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, λες και δεν υπήρχε ή δεν ήταν καθόλου σημαντικό. Πόνοι που αισθανόμουν σε διάφορα σημεία ειδικά στα πόδια μου.

Ίσως δεν θεωρούσαν ότι κάτι μπορεί να γίνει ή δεν έχει τόση σημασία, αλλά για το ασθενή που το ζει καθημερινά, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι υγιής γιατροί δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των ‘παράπλευρων’ προβλημάτων, στην καλή διαχείριση μιας χρόνιας κατάστασης.

Γωρίσουμε ποια είναι τα ιατρεία πόνου ανά την Ελλάδα? Πως μπορώ να βρω αυτήν την λίστα? Εσείς σαν Σύλλογος μπορείτε να βοηθήσετε?

Πιστεύω πως ο πόνος πρέπει να εκφράζεται μα κάθε τρόπο ως μέρος της ζωής. Κατά άλλα, βέβαια, πολύ σημαντικό το έργο σας. Η παρηγορία είναι και αυτή μέρος της ζωής. Ή κάνω λάθος?

Καλημέρα σας

Πολύ καλή προσπάθεια.

Μία ερώτηση έχω μόνο: σε πόσες και ποιες πόλεις της Ελλλάδας υπάρχουν ήδη ιατρεία πόνου?


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ