Τα μικρά κοψίματα στο  δέρμα, οι εκδορές και οι γρατζουνιές είναι μέρος της καθημερινότητας. Η πλειοψηφία των εκδορών γίνεται τυχαία και συμβαίνουν πιο συχνά στα παιδιά και το καλοκαίρι όταν το δέρμα εκτίθεται περισσότερο. Οι αθλητές συχνά εμφανίζουν μικροατυχήματα λύσης της συνέχειας του δέρματος, όπως εκδορές. Μια λάθος κίνηση, ο δρόμος που γλιστρά και μπορεί να πέσουν σε σκληρή επιφάνεια και να γδάρουν το δέρμα τους. Συχνό φαινόμενο σε ποδηλάτες και ποδοσφαιριστές.

Τα παιδιά που κάνουν ποδήλατο ή παίζουν στις παιδικές χαρές μπορούν επίσης να πέσουν και να εμφανίσουν εκδορές και κοψίματα.

Τα παιδιά που, μεγαλώνοντας εξερευνούν το σπίτι, είναι ευάλωτα σε ζημιές και τραυματισμούς, ενώ μπορούν να πέσουν και να χτυπήσουν.

Στη θάλασσα, μπορούμε να πατήσουμε κάτι και να κόψουμε το πόδι μας.

Άνθρωποι που τρέχουν όλη μέρα και βιάζονται, μπορεί κάπου να γρατζουνιστούν.

Κοψίματα και εκδορές είναι λιγότερο σοβαροί και πιο επιφανειακοί τραυματισμοί του δέρματος. Είναι οδυνηροί τραυματισμοί και μπορεί να αιμορραγήσουν.

Τέτοιοι μικροτραυματισμοί του δέρματος αντιμετωπίζονται εύκολα και συχνά δεν χρειάζονται περαιτέρω ιατρική προσοχή.

Ποια είναι η διαφορά του κοψίματος από τις εκδορές;

Διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο προκαλούνται.

Τις περισσότερες φορές, οι εκδορές δεν αποτελούν επείγουσα ιατρική κατάσταση, εκτός αν η πληγή είναι πολύ βαθιά, με σοβαρή αιμορραγία. Οι εκδορές διαφέρουν σε μέγεθος και σοβαρότητα. Συνήθως είναι ρηχές και δεν προκαλούν μεγάλη αιμορραγία. Ωστόσο, είναι επώδυνες λόγω των νευρικών απολήξεων. Συνήθως προκαλούνται από πτώση, ολίσθηση  ή άλλου είδους τραυματισμούς. Γίνονται από την τριβή του δέρματος σε σκληρή, τραχιά επιφάνεια, με αποτέλεσμα την αποκόλληση της επιδερμίδας.

Οι εκδορές δεν αιμορραγούν απαραίτητα. Το δέρμα γίνεται τραχύ, παίρνει κοκκινωπό χρώμα και είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα.

Καλό είναι να μη βλέπει τις πληγές ο ήλιος για να ιαθούν πιο γρήγορα και να μη μείνουν σημάδια. Αν διατηρηθεί η περιοχή καθαρή, οι πιθανότητες λοίμωξης είναι χαμηλές.

Γενικά, οι εκδορές θεραπεύονται εντός λίγων ημερών.

Τα κοψίματα είναι λύσεις της συνέχειας του δέρματος που προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρι ή γυαλί. Η επιδερμίδα τρυπά, τα αγγεία κάτω από το δέρμα στο μέρος της πληγής βλάπτονται και τρέχει αίμα. Ορισμένες φορές, ένα κόψιμο είναι βαθύ και μπορεί να χρειαστεί ράμματα.

Ο χρόνος ίασης εξαρτάται από το εύρος της βλάβης που προκλήθηκε στο δέρμα. Συνήθως χρειάζονται 5-14 ημέρες.

Οι ηλικιωμένοι που μένουν για πολύ καιρό στο κρεβάτι, ακίνητοι, μπορούν να εμφανίσουν κατάκλιση. Εκτός από τη νόσο που τους κρατά καθηλωμένους μπορούν να έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα της πληγής.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχει άμεση λύση προστασίας και περιποίησης των πληγών. Η μητέρα μπορεί να τρέξει να περιποιηθεί την πληγή του παιδιού της άμεσα και γρήγορα. Ο αθλητής μπορεί επιτόπου να περιποιηθεί τον μικροτραυματισμό του και να συνεχίσει το αγώνισμά του. Ο φροντιστής του ασθενούς με κατάκλιση μπορεί να περιποιείται την πληγή του αγαπημένου του προσώπου.

Το επουλωτικό spray Sofargen ήρθε να αντιμετωπίσει τοπικά τους μικροτραυματισμούς – γενικά τις λύσεις της συνέχειας του δέρματος. Κατάλληλο για αμυχές, κοψίματα, επιφανειακά τραύματα, θα γίνει ο αγαπημένος φίλος του αθλητή, των μαμάδων και των φροντιστών. Η σύνθεσή του είναι μοναδική. Περιέχει καολίνη, που δημιουργεί έναν μηχανικό φραγμό προστατεύοντας την  πληγή από εξωτερικούς παράγοντες ενώ ταυτόχρονα τη διατηρεί στεγνή, και αργυρούχο σουλφαδιαζίνη, η οποία αποτρέπει τη μόλυνση από τα μικρόβια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες της φάσεις επούλωσης της πληγής. Η πρωτοποριακή σύνθεσή του διευκολύνει και επιταχύνει την επούλωση. Είναι απλό στη χρήση, προστατεύει την πληγή  και έχει προσιτό κόστος. Μπορεί να αντικαταστήσει τις γάζες, τα αντισηπτικά, το βαμβάκι και το τραυμαπλάστ, καθώς είναι ''όλα σε 1 για τις πληγές''. Περιέχει 125 ml για περισσότερους ψεκασμούς. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]