Αν το όχημα στο οποίο επιβαίνετε βρεθεί ξαφνικά στο νερό, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το όχημα θα επιπλεύσει για μικρή χρονική περίοδο πριν το βάρος της μηχανής το τραβήξει στο βυθό. Αυτό επιτρέπει στον οδηγό και στους επιβαίνοντες αν παραμείνουν ήρεμοι και ακολουθήσουν τις σωστές διαδικασίες να βγουν απο αυτό, ζωντανοί.

Πριν απ’όλα..απασφαλίστε την ζώνη. Θα εκπλαγειτε πόσα άτομα καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή έχουν πανικοβληθεί και ξεχνούν ότι είναι ασφαλισμένοι στο κάθισμα.

Έπειτα κατεβάστε τα παράθυρα αμέσως. Ένα ανοιχτό παράθυρο αποτελεί την πρώτη έξοδο διαφυγής. Τότε είναι που όλοι όσοι διαθέτουν χειροκίνητα παράθυρα, αισθάνονται τυχεροί! Όσοι τώρα διαθέτετε ηλεκτρικά παράθυρα θα πρέπει να δράσετε άμεσα. Στα περισσότερα οχήματα ο μηχανισμός που ενεργοποιεί τα παράθυρα βρίσκεται στο μέσον περίπου της πόρτας. Άπαξ και το νερό καλύψει τον μηχανισμό δεν θα είστε σε θέση πλέον να ανοίξετε τα παράθυρα και θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους διαφυγής.

Αν δεν καταφέρετε να ανοίξετε το παράθυρο θα πρέπει να προσπαθήσετε να το σπάσετε ούτως ώστε να καταφέρετε να διαφύγετε. Τοποθετείστε το σώμα σας κάθετα στα μπροστινά καθίσματα και χτυπήστε με δύναμη τα τακούνια των παπουτσιών σας στο παράθυρο του οδηγού.

Ούτε να σκεφτείτε να προσπαθήσετε να ανοίξετε τις πόρτες. Απο την στιγμή που το κάτω μέρος της πόρτας έχει βυθιστεί, η πίεση του νερού καθιστά σχεδόν αδύνατον το άνοιγμα της & για να διαφύγετε μέσω αυτής θα πρέπει να περιμένετε έως ότου ολόκληρο το όχημα γεμίσει με νερό και εξισορροπηθεί η πίεση σε αυτό. Πάρτε μια μεγάλη αναπνοή ανοίξτε την πόρτα και κολυμπήστε προς την επιφάνεια. Ένα συχνό σφάλμα είναι η απώλεια προσανατολισμού στον βυθό γι’αυτό ακολουθήστε τις φυσαλίδες ή αφήστε το σώμα σας χαλαρό να κατευθυνθεί στην επιφάνεια.

Ο χρόνος που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να βυθιστεί είναι συνήθως απο 2’ έως 10’ . Να είστε σε ετοιμότητα αν το όχημα σας αναποδογυρίσει κατα την εμβύθιση του, να πιαστείτε απο κάτι ( π.χ. τιμόνι ) ώστε το κεφάλι σας να παραμείνει προς την επιφάνεια.

Αν καταφέρατε να βρείτε μια οδο διαφυγής είστε πολύ κοντά στην σωτηρία. Βγάλτε πρώτα τα παιδιά - απελευθερώστε τα απο το παιδικό κάθισμα και βγάλτε τα απο το παράθυρο ή την πόρτα. Βγείτε κι εσείς μαζί τους στην επιφάνεια και απομακρυνθείτε για να αποφύγετε κάποια πιθανή δίνη.

Αν τα πράγματα πάνε στραβά κάτω απο το νερό, δεν υπάρχει χρόνος για δεύτερη ευκαιρία.

Να θυμάστε πάντα ότι το μυαλό σας είναι το σημαντικότερο εργαλείο επιβίωσης και πρέπει να το χρησιμοποιήσετε σωστά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο