Αυτή την εποχή του χρόνου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσβάλλονται από λοιμώξεις που τους προκαλούν βήχα και χρειάζονται από λίγες μέρες έως λίγες εβδομάδες για να υποχωρήσουν. Ωστόσο, σε μερικούς ασθενείς, ο επίμονος βήχας δεν είναι αθώος. Όταν μάλιστα συνοδεύεται από δύσπνοια ή κόπωση, είναι απολύτως απαραίτητο να αξιολογείται από έναν γιατρό. Τέτοιου είδους σοβαρά προβλήματα υγείας  που συνδυάζονται με ένα βήχα που παραμένει είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και - σπανιότερα - ο καρκίνος του πνεύμονα.

Πολλοί ασθενείς παίρνουν αντιβηχικό σιρόπι ή ακόμα και σίδηρο για να καταπολεμήσουν την κούραση που νιώθουν, αλλά η τακτική αυτή είναι λάθος, όταν δεν αποδίδει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί μάλιστα επιμένουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν γιατρό, αντί να αγοράζουν μόνοι τους φάρμακα, εάν πάσχουν από βήχα επί πάνω από 3 εβδομάδες, εάν χάνουν την φωνή τους, νιώθουν δύσπνοια ή κόπωση και αδυναμία, καθώς και εάν έχουν επίμονα ενοχλήματα στο στήθος.

Ο επίμονος βήχας που συνοδεύεται και από λαχάνιασμα ή δύσπνοια αποτελεί ένδειξη χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, που προσβάλλει κυρίως καπνιστές. Επίσης, τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι βήχας που δεν υποχωρεί έπειτα από 3 εβδομάδες, επιδείνωση ή αλλαγή ενός επίμονου βήχα και επαναλαμβανόμενες ή επίμονες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Άλλα συμπτώματα είναι αίμα στο φλέγμα ή αιμόπτυση, ανεξήγητη και επίμονη δύσπνοια, ανεξήγητη και επίμονη κόπωση ή έλλειψη ενέργειας, ανεξήγητη και επίμονη απώλεια βάρους, επίμονος πόνος στο στήθος και/ή στον ώμο και ανεξήγητη, επίμονη βραχνάδα. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα είναι πολύ δύσκολη, διότι έως ότου εκδηλωθούν συμπτώματα, ο όγκος έχει ήδη αναπτυχθεί πολύ, οπότε η διάγνωση γίνεται πολύ αργά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πολύ υψηλό θνησιμότητας στην πενταετία από την διάγνωση.

premium.paratiritis 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού