Κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια των πιο κρύων μηνών, τα κρούσματα πνευμονίας αυξάνονται. Πολλές φορές είναι εύκολο να τα μπερδέψουμε με συμπτώματα κρυολογήματος, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα πνευμονίας στην τρίτη ηλικία, και τι πρέπει να προσέχουμε;

Κρύωμα, και υψηλός πυρετός

Οι περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν με τα τυπικά συμπτώματα κρυώματος – φτέρνισμα, πονόλαιμος, καταρροή – αλλά αν ο πυρετός σας αρχίσει να αυξάνεται, πρέπει να μιλήσετε αμέσως με γιατρό, καθώς υπάρχει η πιθανότητα βακτηριακής λοίμωξης.

Πόνος στο στήθος, που επιδεινώνεται με βαθιές αναπνοές

Είναι πολύ πιθανό σύμπτωμα, και αρκετά ανησυχητικό, άρα καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Μυϊκοί πόνοι

Αρκετά συχνά, οι ασθενείς με πνευμονία νιώθουν ένα άβολο, ''πιασμένο'' αίσθημα σε όλο τους το σώμα, και αυτό συμπεριλαμβάνει μυϊκούς πόνους, όπως και πόνο στις αρθρώσεις.

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Αν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο αίμα, τότε το χρώμα του δέρματος αρχίζει να φαίνεται κάπως μωβ. Στην περίπτωση της πνευμονίας, αυτό συμβαίνει επειδή τα υγρά στους πνεύμονες προκαλούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία τους.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος θα γίνεται χειρότερος αν υπάρχει ταυτόχρονα και βήχας.

Ρηχή αναπνοή

Αν σας κόβεται η ανάσα, και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε σωστά, ακόμα και αν δεν είστε κουρασμένοι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ιδρώτας

Το δέρμα σας θα έχει κρύα και υγρή αίσθηση, λόγω του ιδρώτα. Πολύ πιθανό είναι το δέρμα να μοιάζει άτονο και χλωμό.

Βήχας με φλέγμα

Αν υπάρχει έντονος βήχας με παρουσία φλέγματος, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Παράξενο χρώμα ή αίμα στο φλέγμα

Το φλέγμα μπορεί να είναι διάφανο, αλλά μπορεί να είναι κίτρινο ή πράσινο, και να έχει μέσα λίγο αίμα. Τα κίτρινο ή πράσινο χρώμα προκύπτει από συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια, που υποδηλώνουν λοίμωξη—η οποία είναι ακόμα πιο σφοδρή αν υπάρχει αίμα.