Πανάδες- κηλίδες- εφηλίδες: είναι όλες διαταραχές της μελάχρωσης που προκαλούνται από τη χρόνια και αθροιστική έκθεση στον ήλιο.

Εμφανίζονται κυρίως από την ηλικία των 30 και μετά, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τη συνολική έκθεση που έχει υποστεί σε όλη τη ζωή.

Αρχικά εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι ενώ «σβήνουν» το χειμώνα, στη συνέχεια όμως γίνονται μόνιμες και αποτελούν ένα επίμονο αισθητικό πρόβλημα.

Η αντιμετώπιση έγκειται στην πρόληψη με χρήση αντιηλιακού χειμώνα- καλοκαίρι στο πρόσωπο και τα χέρια (και ντεκολτέ) ενώ η θεραπεία γίνεται με ειδικές αποχρωματιστικές κρέμες που συνταγογραφεί ο δερματολόγος. Αυτές περιέχουν ουσίες όπως κοχικό οξύ, βιαταμίνη C, υδροκινόνη και άλλα συστατικά και συνήθως εφαρμόζονται το βράδυ στο δέρμα.

Κάποιες κρέμες είναι για χρήση μόνο σε εποχές χωρίς έντονη ηλιοφάνεια. Πιο άμεση και δραστική θεραπεία γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο με εφαρμογή κατάλληλων peelings, μεσοθεραπείας, laser ή συνδυασμό θεραπειών ανάλογα με την περίπτωση.

Ιδανικές για αντιμετώπιση με λέιζερ είναι οι κηλίδες που έχουν μεγάλη χρωματική αντίθεση με το γύρω δέρμα. Μετά τη θεραπεία υπάρχουν εφελκίδες (κρούστες) που προστατεύουμε από τον ήλιο και επουλώνονται μέσα σε 10 ημέρες όσον αφορά το πρόσωπο και το ντεκολτέ, ενώ για τα χέρια χρειάζονται 15 ημέρες. Τη διαδικασία επούλωσης ενισχύουμε με ειδικές κρέμες, ενώ δεν μένουν καθόλου σημάδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν