Μπορεί η κατάσταση των μαλλιών μας να δώσει πληροφορίες για την υγεία μας; Πολύ πιθανόν. Κάποιες παθήσεις, αλλά και φάρμακα επηρεάζουν το σώμα μας, καθώς και τα μαλλιά μας. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που απλά πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τα μαλλιά μας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς μύθους και αλήθειες σε ό,τι αφορά τα μαλλιά μας.

Η πιτυρίδα είναι επικίνδυνη;

Η πιτυρίδα δεν είναι μεταδοτική. Οι γιατροί ακόμα δεν είναι σίγουροι πώς την παθαίνουμε, αλλά υπάρχει μια θεωρία που λέει πως οφείλεται στην ανάπτυξη ενός μύκητα. Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου είναι το στρες, το λιπαρό δέρμα, η παχυσαρκία και ο κρύος, ξηρός καιρός, όπως και το έκζεμα ή η ψωρίαση. Παρ’ όλο που οι λευκές νιφάδες στα ρούχα μπορεί να είναι κάπως ντροπιαστικές, η πιτυρίδα δεν αποτελεί κίνδυνο. Αντιμετωπίζεται – συνήθως εύκολα – με καθημερινή χρήση ενός αντιπιτυριδιικού σαμπουάν. Αν η πιτυρίδα σας επιμένει, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Τι είναι η κίτρινη πιτυρίδα;

Αν οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι κίτρινες και λιπαρές, τότε ίσως πάσχετε από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που συμβαίνει σε περιοχές με πολλούς αδένες, όπως το δέρμα της κεφαλής. Η αντιμετώπισή της είναι η ίδια με της κανονικής πιτυρίδας: ειδικά σαμπουάν. Αν πρόκειται για επίμονη περίπτωση, τότε ίσως χρειαστείτε συνταγογραφημένα φάρμακα, είτε στεροειδή, είτε αντιμυκητισιακά.

Ίσως χάνετε περισσότερες τρίχες από όσο νομίζατε

Οι ειδικοί υπολογίζουν πως χάνουμε μέχρι και εκατό (ή και περισσότερες) τρίχες την ημέρα. Αυτός δεν είναι λόγος ανησυχίας, ούτε σημαίνει πως θα μείνουμε φαλακροί. Έχουμε περίπου εκατό χιλιάδες θύλακες στο κεφάλι, και το 90% αυτών παράγουν σχεδόν ασταμάτητα νέες τρίχες. Το υπόλοιπο 10% βρίσκεται σε αδράνεια και οι τρίχες πέφτουν έπειτα από 2 με 3 μήνες και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Τι είναι η μαζική τριχόπτωση;

Όταν το σώμα μας βιώνει ένα ισχυρό σοκ, όπως μια εγχείρηση, έναν τοκετό, υπερβολικά σκληρές δίαιτες και έντονο στρες, οι θύλακες των τριχών επιστρέφουν στην αδρανή τους κατάσταση. Δύο μήνες μετά, θα παρατηρήσετε τα μαλλιά σας να πέφτουν, μερικές φορές σε μεγάλες ποσότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, νέες τρίχες αρχίζουν να φυτρώνουν άμεσα.

Τι είναι η αλωπεκία;

Στην αλωπεκία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας, κάνοντας τα μαλλιά μας να πέσουν, πολλές φορές ξαφνικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μόνο μερικά φαλακρά σημεία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, όλες οι τρίχες του σώματος πέφτουν. Η αλωπεκία δεν είναι επικίνδυνη ή μεταδοτική, αλλά είναι αρκετά επίπονη σε ψυχολογική επίπεδο. Τα μαλλιά μπορεί να φυτρώσουν από μόνα τους ξανά, και με φαρμακευτική αγωγή αυτή η διαδικασία επιταχύνεται, δεν είναι όμως σπάνιο ένας άνθρωπος να υποφέρει από αλωπεκία πολλές φορές στη ζωή του.

Το 90% της τριχόπτωσης στους άνδρες οφείλεται σε γονίδια

Ενώ είναι κληρονομική, η τριχόπτωση επηρεάζεται περισσότερο από την πλευρά της μητέρας. Συνεπώς, μια ματιά στην κατάσταση των μαλλιών της γιαγιάς σας από την πλευρά της μητέρας σας μπορεί να σας δώσει μερικές πληροφορίες για το μέλλον των μαλλιών σας. Στους άνδρες, η τριχόπτωση ξεκινά από τους κροτάφους, και έπειτα στην κορυφή. Στις γυναίκες, όταν μιλάμε για τριχόπτωση εννοούμε το αδυνάτισμα της τρίχας σε ολόκληρο το κεφάλι, αλλά κυρίως στην κορυφή. Τέλος, είναι μύθος το ότι τα μακριά μαλλιά, καθώς είναι πιο βαριά, πέφτουν πιο εύκολα.

Πώς επηρεάζει ο ήλιος τα μαλλιά μας;

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάνει τα μαλλιά μας αδύναμα, ξηρά και να σπάνε. Αν ήδη αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την πυκνότητα των μαλλιών σας, τότε βρίσκεστε σε κίνδυνο να καεί από τον ήλιο το πάνω μέρος του κεφαλιού σας.

Τα υγιή μαλλιά χρειάζονται σωστή διατροφή

Τα μαλλιά μας χρειάζονται πρωτεΐνες και σίδηρο για να παραμείνουν λαμπερά και γερά, καθώς και τα πολύτιμα λιπαρά ωμέγα-3, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α. Σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης θρεπτικών συστατικών, όπως σε κάποιες διατροφικές διαταραχές, τα μαλλιά μπορεί να πέσουν.

Οι γκρίζες τρίχες είναι κληρονομικές

Tα γκρίζα μαλλιά δεν σχετίζονται πάντα με τη γήρανση. Αν δεν έχετε κλείσει ακόμα τα 40 και βλέπετε τα μαλλιά σας να αλλάζουν χρώμα, λογικά οι γκρι κρόταφοι είναι οικογενειακό θέμα. Δεν σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας τις περισσότερες φορές, αν και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο γκριζάρισμα, όπως η αναιμία και η έλλειψη βιταμίνης Β-12.

Όταν “πειράζουμε” τα μαλλιά μας, τους κάνουμε κακό

Το πιστολάκι, η ισιωτική, το ντεκαπάζ και η βαφή μπορούν να προκαλέσουν κακό στην τρίχα. Ακόμα και το να έχουμε κάποιο στυλ που τραβάει τα μαλλιά έντονα (για παράδειγμα, κότσος) μπορεί να τους ασκήσει πίεση. Δεν υπάρχουν άσχημα αποτελέσματα για την υγεία, αλλά το στυλιζάρισμα μπορεί να προκαλέσει τέτοιο κακό στην τρίχα, που η μόνη μας επιλογή είναι να κόψουμε τα μαλλιά μας και να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν από την αρχή.

Υπάρχουν φάρμακα που επηρεάζουν την τρίχα;

Ανάμεσα στα φάρμακα στα οποία καταγεγραμμένη παρενέργεια είναι η τριχόπτωση είναι τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τις θρομβώσεις, αυτά που μειώνουν τη χοληστερόλη, τα αντικαταθλιπτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα φάρμακα για την εμμηνόπαυση, την αντισύλληψη, καθώς και τα αντιβιοτικά. Τα μαλλιά ξεκινούν να μεγαλώνουν πάλι μόλις σταματήσουμε την φαρμακευτική αγωγή.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024