Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που κάνουν λάθη στην χρήση του αντηλιακού, και αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η λάθος χρήση αντηλιακού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Ερευνητές άρχισαν να διανέμουν δωρεάν αντηλιακό σε ένα φεστιβάλ, σε σχεδόν 2.200 ανθρώπους. Μόνο το 33% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα τοποθετούσαν το αντηλιακό σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματός τους, και μόνο το 38% φορούσαν ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο. Επίσης, ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν στον ίδιο βαθμό να προμηθευτεί αντηλιακό τις μέρες που είχε φεστιβάλ.

Για να χρησιμοποιήσουμε σωστά το αντηλιακό – και να προστατευτούμε από την υπεριώδη ακτινοβολία – πρέπει να τοποθετούμε το αντηλιακό σε κάθε εκτεθειμένη περιοχή του δέρματός μας, αλλά και να φοράμε προστατευτικά ρούχα, όπως μακρυμάνικες μπλούζες, καπέλα, γυαλιά ηλίου και μακριά παντελόνια. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ακόμα και τις μέρες που έχει συννεφιά, το 80% περίπου της υπεριώδους ακτινοβολίας φτάνει στο δέρμα μας.

Άλλο ένα εύρημα ήταν ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονταν περισσότερο να προστατεύσουν το δέρμα τους. Το 57%, συγκεκριμένα, των ατόμων που συμμετείχαν και πήραν αντηλιακό από τους ερευνητές ήταν γυναίκες. Οι ειδικοί δηλώνουν πως αυτό είναι τεράστιο λάθος των ανδρών, καθώς οι άνδρες που έχουν περάσει την ηλικία των 50 βρίσκονται με μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, την πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Όταν επιλέγετε αντηλιακό, αυτές είναι οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Διαλέξτε ένα προϊόν με δείκτη προστασίας άνω του 30
  • Διαλέξτε ένα προϊόν που προστατεύει και από τις UVA ακτινοβολίες, που προκαλούν πρόωρη γήρανση
  • Φροντίστε να είναι αδιάβροχο, και να μην διαλύεται αν τύχει να έρθετε σε επαφή με νερό (π.χ. αν πηγαίνετε στη θάλασσα)
  • Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, διαλέξτε ένα προϊόν που να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου, ή διοξείδιο του τιτανίου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management