Η ορμονική ακμή είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται - ακμή που συνδέεται με τις διακυμάνσεις των ορμονών σας.

Αν και συνήθως σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις κατά την εφηβεία, η ορμονική ακμή μπορεί να επηρεάσει ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες. Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόρροιας και της εμμηνόπαυσης.

Εκτιμάται ότι το 50 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας 20 έως 29 ετών έχουν ακμή. Επηρεάζει περίπου το 25 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας 40 έως 49 ετών.

Οι απόψεις είναι μικτές όταν πρόκειται για ορμονική ακμή. Αν και η κλινική Mayo λέει ότι οι ορμόνες γενικά δεν είναι παράγοντας στην ακμή των ενηλίκων, οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να συμβάλλουν στην ακμή σε ενήλικες με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι ενήλικες με ακμή μπορεί να μην έχουν «μετρήσιμα» ορμονικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ορμονικής ακμής;

Κατά την εφηβεία, η ορμονική ακμή εμφανίζεται συχνά στη ζώνη Τ. Αυτό περιλαμβάνει το μέτωπό σας, τη μύτη και το πηγούνι σας.

Η ορμονική ακμή των ενηλίκων συνήθως σχηματίζεται στο κάτω μέρος του προσώπου σας. Αυτό περιλαμβάνει το κάτω μέρος των μάγουλων και την περιοχή γύρω από τη γνάθο.

Για μερικούς ανθρώπους, η ορμονική ακμή παίρνει τη μορφή μαύρων στιγμάτων, λευκών σπυριών και μικρών σπυριών ή κύστεων.

Οι κύστες σχηματίζονται βαθιά κάτω από το δέρμα και δεν φτάνουν στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτές οι προσκρούσεις είναι συχνά τρυφερές στην αφή.

Η ορμονική ακμή μπορεί να προκληθεί λόγω ορμονών από:

-Εμμηνόρροια

-σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

-εμμηνόπαυση

-αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων

Συγκεκριμένα, αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να επιδεινώσουν τα θέματα της ακμής αυξάνοντας:

-τη συνολική φλεγμονή του δέρματος

-την παραγωγή σμήγματος στους πόρους

-φραγμένα κύτταρα του δέρματος στα θυλάκια των τριχών

-παραγωγή βακτηρίων που προκαλούν ακμή (Propionibacterium acnes).

Είναι η ακμή στην εμμηνόπαυση ακμή μια μορφή ορμονικής ακμής;

Πολλές γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζουν εμμηνόπαυση στις ηλικίες των 40 και 50 ετών. Αυτό προκαλεί μια φυσική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών σας, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η εμμηνόρροια.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ακμή κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων ή αύξηση των ανδρογόνων όπως η τεστοστερόνη.

Μπορεί να εξακολουθείτε να εμφανίζετε την ακμή στην εμμηνόπαυση ακόμα και αν χρησιμοποιείτε θεραπείες αποκατάστασης ορμονών (HRT) για να διευκολύνετε τα συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μερικές HRT χρησιμοποιούν προγεστερόνη, για να αντικαταστήσουν το οιστρογόνο και την προγεστερόνη που το σώμα σας χάνει. Η εισαγωγή αυτής της ορμόνης στο σύστημά σας μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα στο δέρμα σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καθαρίσει την ακμή εμμηνόπαυσης. Ορισμένες γυναίκες μπορούν να καθαρίσουν χρησιμοποιώντας μεθόδους φυσικής θεραπείας. Συζητήστε με τον γιατρό σας ποιες επιλογές μπορεί να είναι σωστές για εσάς.

Παραδοσιακές θεραπείες για ορμονική ακμή

Εκτός αν η ορμονική σας ακμή είναι ήπια, τα εξωχρηματιστηριακά (OTC) προϊόντα συνήθως δεν είναι επιτυχημένα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμονική ακμή παίρνει συνήθως τη μορφή κυστικών εξογκωμάτων. Αυτά σχηματίζονται βαθιά κάτω από το δέρμα, μακριά από τα περισσότερα τοπικά φάρμακα.

Τα φάρμακα από στόματος μπορούν να λειτουργούν από μέσα προς τα έξω για να εξισορροπήσουν τις ορμόνες σας και να καθαρίσουν το δέρμα. Οι συνήθεις επιλογές περιλαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά και αντι-ανδρογόνα φάρμακα.

Αντισυλληπτικά

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά που χρησιμοποιούνται ειδικά για τη θεραπεία της ακμής περιέχουν αιθινυλοιστραδιόλη συν ένα από τα ακόλουθα:

-Δροσπιρενόνη

-norgestimate

-νορεθινδρόνη

Μαζί, αυτά τα συστατικά στοχεύουν τις ορμόνες που μπορούν να συμβάλουν στην ακμή. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια ''αιχμών'' στις ορμόνες, όπως κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά μπορεί να μην είναι μια επιλογή για σας εάν έχετε ιστορικό θρόμβων αίματος, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καρκίνου του μαστού. Δεν πρέπει επίσης να τα παίρνετε αν καπνίζετε.

Αντι-ανδρογόνα

Τα αντι-ανδρογόνα φάρμακα δρουν μειώνοντας την αρσενική ορμόνη ανδρογόνο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν φυσικά επίπεδα αυτής της ορμόνης. Πάρα πολύ ανδρογόνο, όμως, μπορεί να συμβάλλει σε θέματα ακμής παρεμβαίνοντας με θυλάκια τρίχας που ρυθμίζουν τα κύτταρα του δέρματος και αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος.

Παρόλο που η σπιρονολακτόνη  χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, έχει αντι-ανδρογόνο δράση. Με άλλα λόγια, μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να παράγει περισσότερο ανδρογόνο και να επιτρέψει στα επίπεδα των ορμονών σας να σταθεροποιηθούν.

Ρετινοειδή

Εάν η ορμονική σας ακμή είναι ήπια, μπορεί να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά ρητινοειδή. Τα ρετινοειδή προέρχονται από βιταμίνη Α.

Πολλές κρέμες ρητίνης, ζελέ και λοσιόν είναι διαθέσιμες. Αλλά ίσως θελήσετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας . Ένα συνταγογραφούμενο προϊόν είναι συχνά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό.

Εάν προσθέσετε ένα τοπικό ρητινοειδές στο σχήμα σας, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αντιηλιακό καθημερινά. Τα ρετινοειδή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκαυμάτων.

Πώς να θεραπεύσετε την ορμονική ακμή φυσικά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιλογές θεραπείας με φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν την ήπια ορμονική ακμή.

Οι φυσικές θεραπείες είναι συνήθως απαλλαγμένες από τις παρενέργειες που προκαλούνται μερικές φορές από τις επιλογές συνταγών. Αλλά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές. Η έρευνα σχετικά με τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις λείπει και αυτή τη στιγμή δεν έχει αποδειχθεί ότι παράγει αποτελέσματα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με πιθανούς κινδύνους και για να εξασφαλίσετε ότι η θεραπεία δεν θα αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που παίρνετε.

Έλαιο τεϊόδεντρου

Το λάδι τεϊόδεντρου μειώνει την φλεγμονή που μπορεί να συμβάλλει στην ακμή. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι 5 τοις εκατό τοπικό έλαιο τεϊόδεντρου ανακούφισε συμπτώματα σε συμμετέχοντες με ήπια έως μέτρια ακμή.

Το έλαιο τεϊόδεντρου διατίθεται σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος, όπως καθαριστικά και τόνερ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου ως τοπική θεραπεία.

Θα πρέπει πάντα να αραιώνετε το αιθέριο έλαιο του τεϊόδεντρου με ένα λάδι διαλύτη πριν από τη χρήση. Τα δημοφιλή έλαια διαλύτες περιλαμβάνουν καρύδα, jojoba και ελιά. Ο γενικός κανόνας είναι να προσθέσετε περίπου 12 σταγόνες διαλύτη σε κάθε μία έως δύο σταγόνες αιθέριου ελαίου.

Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε μια δοκιμή στην επιδερμίδα πριν χρησιμοποιήσετε το αραιό αιθέριο τεϊόδεντρου. Για να το κάνετε αυτό, εφαρμόστε το αραιωμένο λάδι στο εσωτερικό του αντιβραχίου σας. Εάν δεν εμφανίσετε κανένα ερεθισμό ή φλεγμονή μέσα σε 24 ώρες, θα πρέπει να είναι ασφαλές να εφαρμοστεί αλλού.

Αλφα υδροξυοξύ

Τα αλφα υδροξυοξέα (AHAs) είναι φυτικά οξέα που προέρχονται κυρίως από εσπεριδοειδή. Τα AHA μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των περιττών νεκρών κυττάρων του δέρματος που φράζουν τους πόρους. Ως μπόνους, τα AHA μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης ουλών ακμής.

Το AHA μπορεί να βρεθεί σε πολλές OTC μάσκες και κρέμες. Όπως συμβαίνει με τα ρετινοειδή, τα AHA μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος σας στον ήλιο. Θα πρέπει πάντα να φοράτε αντηλιακό όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα με AHA.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Για μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξετάστε το ενδεχόμενο να πιείτε μερικά φλιτζάνια την ημέρα εκτός από την πρακτική άσκηση τοπικής φροντίδας δέρματος. Λοσιόν και πηκτώματα που περιέχουν τουλάχιστον 2% εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι επωφελή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης