Καταρχήν είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ακμή προκαλούν αρκετοί παράγοντες, κάτι που εν μέρει εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αντίθετα με άλλες δερματικές παθήσεις, είναι δύσκολο να ελέγξουμε τι προκαλεί την ακμή

Το διαιτολόγιο, το lifestyle οι μη ισορροπημένες ορμόνες, η υπερβολική παραγωγή σμήγματος και οι κακές συνήθειες, συγκαταλέγονται στις μεταβλητές που ενδέχεται να είναι η αιτία της ακμής μας. Εφόσον εντοπίσουμε την αιτία, είναι ευκολότερο να επιλέξουμε τις κατάλληλες θεραπείες κατά της ακμής, ο περιορισμός όμως της λίστας, μπορεί να μας πάρει αρκετό καιρό!

Μέχρι σήμερα, οι συνήθεις θεραπείες για την ακμή επικεντρώνονταν σε ένα συγκεκριμένο βακτήριο με μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ακμής: το C. Acnes.  Πρόσφατες έρευνες της La Roche-Posay κατέδειξαν ότι ένα διαφορετικό γένος παίζει επίσης  σπουδαίο ρόλο στην προκαλούμενη φλεγμονή στην επιφάνεια του δέρματος: ο Σταφυλόκοκκος. Στο δέρμα με τάση ακμής, το μικροβίωμα -το ζωντανό οικοσύστημα που  ζει στην επιφάνειά του- παρουσιάζει έλλειψη ισορροπίας. Πέραν της  παρουσίας του C. Acnes, παρατηρείται υπερανάπτυξη του Σταφυλόκοκκου. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να  προκαλέσει αλλεπάλληλες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι ατέλειες  επανεμφανίζονται -ακόμα και μετά από αποτελεσματική θεραπεία.

Στα πλαίσια του 14ου Πανελλήνιου συνεδρίου Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας που διοργανώθηκε από την ΕΔΑΕ από την 1 έως τις 4 Νοεμβρίου, η επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, Δρ. Sophie Seite, μίλησε για τη σημασία της διαχείρισης του μικροβιώματος. Πρόκειται για τον  πληθυσμό των μικροβίων που ζει πάνω στο δέρμα μας αλλά και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα - σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση πολλών δερματολογικών παθήσεων όπως η ακμή, η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα. Από το 2011, η La Roche-Posay ως πρωτοπόρος στη μελέτη του μικροβιώματος του δέρματος, έχει διεξάγει 18 κλινικές μελέτες σε 1200 ασθενείς με διάφορες δερματολογικές παθήσεις με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η Δρ. Seite, κατέληξε πως το να σκοτώνεις τα βακτήρια στον οργανισμό δεν είναι πλέον ο σωστός τρόπος για να θεραπεύσεις μια ασθένεια.

Η La Roche-Posay πρωτοπορεί με καινοτόμα δερμοκαλλυντικά προϊόντα που στοχεύουν στη  διαχείριση της ακμής αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το EFFACLAR DUO (+) αποτελεί πραγματικό θρύλο, έχοντας γίνει  συνώνυμο της διόρθωσης των σοβαρών ατελειών και της πρόληψης των σημαδιών, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε περισσότερους από 13.000 ασθενείς*. Προτείνετε επίσης και ως μονοθεραπεία ή ως συμπληρωματική αγωγή συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγωγής. Η αποτελεσματικότητα του EFFACLAR DUO (+) παρατηρείτε από τις πρώτες κιόλας 12 ώρες.

*Συνδυασμός 13 μελετών που διεξήγαγαν τα Δερματολογικά Εργαστήρια La Roche-Posay

Πώς λειτουργεί;

Ένα καινοτόμο σύμπλοκο πρεβιοτικών συστατικών συμβάλλει στην επανεξισορρόπηση του μικροβιώματος, στην ενίσχυση του φυσικού αμυντικού  μηχανισμού του δέρματος, και στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Τι σημαίνει αυτό για το δέρμα με τάση ακμής;

Το μικροβίωμα του δέρματος ανακτά την ισορροπία του. Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή υποχωρεί, με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση των ατελειών και των σημαδιών της ακμής και η υποτροπή της ακμής περιορίζεται.

Οι 5 Χρυσοί Κανόνες για να αποφύγεις τα σημάδια ακμής και τις ουλές:

  1. Μην τσιμπάς ή ζουλάς τα σπυράκια έτσι εντείνεται η φλεγμονή και εξαπλώνεται η μόλυνση.
  2. Μην χρησιμοποιείς σκληρά προϊόντα καθαρισμού ή peeling καθώς οποιοδήποτε επιθετικό προϊόν θα επιδεινώσει τη φλεγμονή που ευθύνεται για τις ουλές και τα σημάδια.
  3. Μην παραλείπεις την ενυδάτωση αλλά διάλεξε ένα μη λιπαρό ενυδατικό προϊόν. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή επούλωση.
  4. Μην παραλείπεις την προστασία SPF επειδή πιστεύεις ότι είναι λιπαρή ή ότι θα φράξει τους πόρους. Η ακτινοβολία UV επιδεινώνει την εμφάνιση των ουλών και των σκούρων σημαδιών, οπότε χρησιμοποίησε καθημερινά ένα μη λιπαρό, μη φαγεσωρογόνο αντηλιακό προϊόν.
  5. Μην διστάσεις να συμβουλευτείς ένα δερματολόγο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος σχετικά με την ακμή.