Αν και το μακιγιάζ μπορεί να κρύψει τις ατέλειες του προσώπου, η αντιμετώπιση της ακμής στην πλάτη είναι κάτι περισσότερο από μια πρόκληση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πολύ άσχημα και να αφαιρέσετε από τη ντουλάπα σας εξώπλατα και ντεκολτέ.

Το δέρμα στην πλάτη σας είναι πραγματικά ιδιαίτερα επιρρεπές στην ακμή

Το παχύ δέρμα είναι επιρρεπές στο να έχει μπλοκαρισμένους πόρους. Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ακμή. Οι υπερδραστικοί αδένες σμήγματος, η περίσσεια των νεκρών κυττάρων του δέρματος και η υπερανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη κατάσταση οπουδήποτε στο σώμα σας. Δυστυχώς, το δέρμα στις πλάτες μας είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στο πρόβλημα της ακμής.

Το άνω μισό του σώματος έχει επίσης περισσότερους σμηγματογόνους αδένες  από το κάτω μισό.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας μπορεί να σας προκαλέσουν ακμή στην πλάτη

Ακριβώς όπως τα φυσικά έλαια του σώματος μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε σπυράκια, οι ουσίες στα μαλλιά και τα προϊόντα σώματος μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Το να αφήσετε το μαλακτικό μαλλιών σας να τρέχει κάτω από την πλάτη σας στο ντους μπορεί επίσης να αφήσει μια μεγάλη δόση ουσιών που μπλοκάρουν τους πόρους στο δέρμα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνετε καλά τα μαλλιά σας και χρησιμοποιείτε προϊόντα που φέρουν τις παρακάτω ετικέτες: δεν θα φράξουν τους πόρους και δεν θα προκαλέσουν ακμή.

Αν δεν κάνετε ντους μετά την προπόνηση μπορεί να αντιμετωπίσετε ακμή στην πλάτη

Πρέπει να κάνετε γρήγορα ντους. Μπορεί να είναι δελεαστικό να παραλείψετε τα άβολα ντους στο γυμναστήριό σας και να γυρίσετε στο σπίτι για ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο στην μπανιέρα. Ωστόσο η καθυστέρηση του ντους μπορεί να δημιουργήσει ακμή στην πλάτη.

Το να επιτρέπετε στον ιδρώτα και στη  βρωμιά να παραμείνουν στο δέρμα σας μετά την άσκηση μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία των σπυριών στην πλάτη και τους ώμους, σύμφωνα με το Stylecaster.

Και μην αφήνετε τα ρούχα σας άπλυτα

Το πλύσιμο των ρούχων είναι σημαντικό. Εάν είστε τύπος, του γυμναστηρίου μπορεί να είναι πραγματικά κουραστικό να πλένετε αντικείμενα όπως αθλητικά σουτιέν και σορτς γυμναστικής μετά από κάθε προπόνηση. Αλλά μόνο και μόνο επειδή το μπλουζάκι εξακολουθεί να μυρίζει φρέσκο, δεν σημαίνει ότι δεν συμβάλλει στην ακμή του σώματος.

Όπως συνέστησε η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το πλύσιμο των ιδρωμένων ενδυμάτων προπόνησης μετά από κάθε προπόνηση είναι στην πραγματικότητα ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε τα βακτήρια που προκαλούν ακμή από τους πόρους σας.

Τα σφιχτά ρούχα ή ένα βαρύ σακίδιο μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος.

Είδη όπως σακίδια, αθλητικά είδη ή ιμάντες μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.

Τα σφιχτά ρούχα που αναμιγνύονται με την τριβή και την υπερβολική υγρασία, όπως ο ιδρώτας, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ακμής. Ο συνδυασμός τριβής, θερμότητας και καλυμμένου δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας μορφής ακμής που ονομάζεται μηχανική ακμή. Η τριβή μπορεί να διαταράξει την επιφάνεια του δέρματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να φράξει τους πόρους με νεκρά κύτταρα του δέρματος και να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Για να αποφύγετε την μηχανική ακμή στην πλάτη σας, βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα και τα εσώρουχά σας δεν είναι πολύ σφιχτά και προσπαθήστε να μην μεταφέρετε βαριά φορτία σε σακίδια ή πορτοφόλια για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Το να φοράτε ένα καθαρό βαμβακερό μπλουζάκι κάτω από τα κανονικά σας ρούχα ή αθλητική στολή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προστατέψετε το δέρμα σας.

Εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη από υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά, το δέρμα σας μπορεί την πληρώνει.

Αυτό που βάζετε στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσει το εξωτερικό του σώματός σας. Η παλιά παροιμία "είστε αυτό που τρώτε" ισχύει σίγουρα όταν πρόκειται για τη διατήρηση υγιούς, λαμπερού δέρματος.

Οι ορμόνες ή το άγχος μπορεί επίσης να είναι η ρίζα πυροδότησης της ακμής σας

Ίσως χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Όταν όλες οι άλλες λύσεις δεν φαίνονται να λειτουργούν, μπορεί να είναι καιρός να κοιτάξετε βαθύτερα στη βασική αιτία της ακμής στην πλάτη.

Η έρευνα έχει δείξει μια σύνδεση μεταξύ του άγχους και της ακμής. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές ήταν πιο πιθανό να βιώσουν ξεσπάσματα ακμής γύρω από το χρόνο των εξετάσεων.

Οι ορμόνες σας μπορεί επίσης να φταίνε για κακές περιόδους ακμής. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να συμβάλουν στην ακμή αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια σε αποκλεισμένους πόρους. Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορεί επίσης να προκαλέσει ξεσπάσματα.

Αν πιστεύετε ότι το άγχος ή οι ορμόνες προκαλούν ξεσπάσματα ακμής στην πλάτη σας, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με ενδεχόμενες θεραπείες ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα