Μην παραλείπετε το αντηλιακό

Είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε από το να μη σας βλέπει καθόλου ο ήλιος. Απλώστε ένα παχύ στρώμα στο δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό "ευρέως φάσματος" με SPF 15 ή μεγαλύτερο. Φορέστε το ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες ή τις μέρες που δεν έχει ζέστη. Εφαρμόστε κάθε 2 ώρες ή συχνότερα εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε πολύ.

Βγείτε συγκεκριμένες ώρες

Εάν πρέπει να βγείτε έξω, είναι καλύτερο να το κάνετε πριν από τις 10 το πρωί ή μετά τις 4 το απόγευμα. Τις ενδιάμεσες ώρες το υπεριώδες φως (UV) είναι ισχυρότερο και πιο βλαβερό για το δέρμα σας. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις ώρες αιχμής, καλυφθείτε και βρείτε σκιά.

Αποφύγετε το σολάριουμ

Αυξάνει τις πιθανότητες για μελάνωμα, τον πιο σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο νεότερος είστε και όσο πιο συχνά το κάνετε. Το FDA κατατάσσει το σολάριουμ UV ως συσκευή «μέτριου έως υψηλού κινδύνου». Μια ασφαλέστερη επιλογή είναι οι κρέμες για μαύρισμα. Συνήθως δεν περιέχουν αντηλιακό, επομένως θα πρέπει να τις εφαρμόσετε ξεχωριστά.

Φορέστε το σωστό καπέλο

Αναζητήστε μια σφιχτή ύφανση, όπως αυτό του υφάσματος τύπου καμβά. Τα ψάθινα καπέλα με τρύπες αφήνουν την ακτινοβολία UV που θα μπορούσε να βλάψει το δέρμα σας. Το γείσο έχει σημασία επίσης, πρέπει να είναι πλατύ. Αλλά κανένα καπέλο δεν θα σας προστατεύσει πλήρως από τις ακτίνες UV, οπότε να φοράτε πάντα αντηλιακό.

Στο αυτοκίνητο

Οι οδηγοί είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο του δέρματος στις αριστερές τους πλευρές, οι οποίες εκτίθενται στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Καλό είναι να έχετε ένα αντιηλιακό στο αυτοκίνητο.

Φοράτε γυαλιά ηλίου

Τα μάτια σας και το ευαίσθητο δέρμα γύρω τους χρειάζονται επίσης προστασία. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν στα μάτια σας καταρράκτη. Μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Προσέχετε τα γυαλιά ηλίου που έχετε να είναι καλής ποιότητας και να προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB.

Αγαπήστε τα λαχανικά και τα φρούτα ...

Το υπεριώδες φως βλάπτει τα αντιοξειδωτικά, χημικές ουσίες που βοηθούν στη διατήρηση των κυττάρων σας υγιή. Παίρνετε τα περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά σας από φυτικά τρόφιμα∙ τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με αντιοξειδωτική βιταμίνη C. Τα καρότα είναι καλή πηγή βήτα καροτίνης. Και το λυκοπένιο, το οποίο κάνει τα φρούτα κόκκινα, βρίσκεται στο καρπούζι, τις ντομάτες και το ροζ γκρέιπφρουτ, μεταξύ άλλων φρούτων και λαχανικών.

… Και λιπαρά ψάρια και καρύδια

Άλλοι τύποι αντιοξειδωτικών είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βρίσκονται σε θαλασσινά όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί. Οι ξηροί καρποί της Βραζιλίας είναι μια από τις καλύτερες πηγές σεληνίου και βοηθούν στην άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα σας. Τα αντιοξειδωτικά πρέπει να προέρχονται από τρόφιμα. Τα συμπληρώματα δεν λειτουργούν και μερικά μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Προστατέψτε το μωρό σας

Το δέρμα ενός νεογέννητου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, όχι μόνο στον ήλιο, αλλά και στο αντηλιακό. Περιμένετε να πάει 6 μηνών για να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, είναι ακόμα καλύτερο να περιορίσετε την έκθεση του παιδιού σας ακόμη και σε έμμεσο ηλιακό φως, ειδικά στη ζέστη της ημέρας. Ντύστε το βρέφος σας με μακριά μανίκια  και ένα καπέλο με πλατύ γείσο και αναζητήστε σκιά όπου κι αν πάτε.

Πίνετε καφέ

Μελέτες δείχνουν ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του καρκίνου του δέρματος. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερο φαίνεται να βοηθά. Ο Decaf δεν λειτουργεί, έτσι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προστασία προέρχεται από την καφεΐνη. Αλλά μην πίνετε πάρα πολύ καφέ, ειδικά αν σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί ή ανήσυχοι.

Πρώτες βοήθειες για έγκαυμα

Αν καήκατε καταπραΰνετε το δέρμα σας με ένα δροσερό, υγρό πανί και πίνετε πολύ νερό. Η ιβουπροφαίνη χωρίς συνταγή μπορεί να μειώσει τυχόν οίδημα. Ενυδατώστε το δέρμα σας, αλλά όχι με αλοιφές με βάση το πετρέλαιο, όπως η βαζελίνη που μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα. Αναζητήστε λοσιόν με αλόη βέρα, η οποία βοηθά την επιδιόρθωση του δέρματος. Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε φουσκάλες ή αισθάνεστε άρρωστοι.

Ελέγξτε το δέρμα σας

Ο καρκίνος του δέρματος είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος εάν διαγνωσθεί νωρίς. Τσεκάρετε ολόκληρο το σώμα σας περίπου μία φορά το μήνα με έναν καθρέφτη πλήρους μήκους. Μια καρέκλα και ένας καθρέφτης χειρός μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις δύσκολες περιοχές. Αναζητήστε αλλαγές σε υπάρχοντα σημάδια ή καινούριες ελιές. Επισκεφτείτε τον δερματολόγο μία φορά το χρόνο ή οποτεδήποτε παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο.

Γνωρίστε τον κίνδυνο

Συζητήστε με τον γιατρό σας για οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος. Είστε σε πιο υψηλή ομάδα κινδύνου εάν:

Έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια ή ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων

Μεγάλες, πολλές ή παράξενου σχήματος φακίδες ή κρεατοελιές

Έχετε κάνει πολύ σολάριουμ

Πάσχετε από αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από καταστάσεις όπως το HIV ή το AIDS

Παίρνετε φάρμακα που κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο φως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα