Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας γερνά μαζί μας. Και αυτό συμβαίνει και στο δέρμα μας. Και αν οι ρυτίδες είναι τα σημάδια του χρόνου τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά, ήρθε η ώρα να μάθουμε και μερικά ακόμα πράγματα που θα συμβούν στην επιδερμίδα μας όσο γερνάμε.

Ακτινική υπερκεράτωση

Προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδεις ακτινοβολίες και εμφανίζεται ως κόκκινη (ή ροζ), ανυψωμένη κρούστα στο δέρμα. Ελέγξτε τα σημάδια αυτά με τον γιατρό σας, καθώς μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθη. Αφαιρούνται είτε χειρουργικά, είτε με ειδικές κρέμες.

Σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση

Αυτά τα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν παντού στην επιδερμίδα μετά την μέση ηλικία, και ενώ είναι άκακα, μπορεί να μοιάζουν με προκαρκινικά σημάδια, συνεπώς μπορείτε να τα ελέγξετε αν θέλετε. Δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, αλλά γίνεται.

Κηλίδες στα χέρια

Αυτά τα κλασικά καφέ σημάδια ηλικίας που εμφανίζονται μετά τα 50 στα χέρια και στους ώμους. Φταίει η έκθεση στον ήλιο, και σε άτομα που δουλεύουν κάτω από τον ήλιο πολλές ώρες, μπορεί να εμφανιστούν και νωρίτερα. Δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία, αλλά καλό είναι να τα ελέγξετε.

Κερασoειδή αιμαγγειώματα

Μικρά κόκκινα ογκίδια στο δέρμα. Μπορούν να εμφανιστούν παντού, αλλά κυρίως στην κοιλιά, στο στήθος και στην πλάτη. Δεν πονάνε, αλλά αν τα χτυπήσετε μπορεί να ματώσουν. Ο γιατρός σας μπορεί να τα αφαιρέσει αν σας ενοχλούν αισθητικά.

Θηλώματα

Τα θηλώματα δεν είναι επικίνδυνα, και μπορούν να εμφανιστούν στο στήθος, στην πλάτη, στον λαιμό, στις μασχάλες ή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Είναι άκακα, αλλά μπορούν να ερεθιστούν αν τριφτούν στα ρούχα ή σε κοσμήματα. Ο γιατρός σας μπορεί να τα αφαιρέσει, αν θέλετε.

Βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα

Προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, αλλά γίνονται ακόμα χειρότερες αν καπνίζουμε. Ο ήλιος επηρεάζει μόνο την εξωτερική στρώση της επιδερμίδας, αλλά ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει το δέρμα και πιο βαθιά.

Κιρσοί

Τα αδύναμα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αρχίσουν να πρήζονται και να φουσκώνουν. Κατά βάση οι κιρσοί εμφανίζονται στα πόδια και δεν είναι σοβαρό πρόβλημα τις περισσότερες φορές, αλλά μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Ευρυαγγείες

Πρόκειται για σπασμένα αιμοφόρα αγγεία που εμφανίζονται στα πόδια, τους αστραγάλους, και μερικές φορές ακόμα και στο πρόσωπο. Προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές ή κάποιον τραυματισμό, και δεν αποτελούν πρόβλημα - αν και μπορεί να φαγουρίζουν μερικές φορές. Μπορούν επίσης να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Περίεργες μελανιές

Όταν αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα σπάνε, το δέρμα μελανιάζει. Όσο μεγαλώνουμε, αυτό συμβαίνει πιο συχνά, επειδή η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή και ευαίσθητη και χάνει το προστατευτικό της λίπος, με αποτέλεσμα οι μελανιές να εμφανίζονται πιο εύκολα.

Δέρμα που κρεμάει

Συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, επειδή η επιδερμίδα μας χάνει την ελαστικότητά της. Οι καλές συνήθειες και η σωστή διατροφή μπορούν να μειώσουν την ταχύτητα που συμβαίνει αυτό.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας