Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του 2001 του περιοδικού ‘Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics’ παρατέθηκε ένα άρθρο για την αποτελεσματικότητα της χειροπρακτικής αγωγής, με την ειδική σήμανση ‘SMT (Spinal Manipulation Therapy)’ στη μελέτη, για ασθενείς που πάσχουν από χρόνιους πονοκεφάλους.

Τα δεδομένα αυτού του άρθρου συγκεντρώθηκαν από εννέα δοκιμές που συμπεριλαμβάνουν 683 ασθενείς με χρόνιους πονοκεφάλους.

Σε αυτή τη μελέτη έγινε σύγκριση μεταξύ των χειροπρακτικών ρυθμίσεων (επονομαζόμενων ως SMT στη μελέτη) και του μασάζ και της φαρμακευτικής αγωγής για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μέχρι έξι εβδομάδες κατόπιν αγωγής ενός μηνός.

Δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα για τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία. Αποτελέσματα έδειξαν ότι η χειροπρακτική ομάδα έχει καλύτερες επιδόσεις από ότι η ομάδα του μασάζ. Η ομάδα που έλαβε θεραπευτική αγωγή αισθάνθηκε ανακούφιση επίσης, αν και το ποσοστό των παρενεργειών για την ομάδα που έλαβε θεραπευτική αγωγή ήταν κατά πολύ υψηλότερο από ότι για τη χειροπρακτική ομάδα.

Αυτή η διαφορά έδωσε σαφώς σημαντικό πλεονέκτημα στη χειροπρακτική έναντι της θεραπευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με το άρθρο, το χρηματικό κόστος για τη θεραπεία των πονοκεφάλων είναι υψηλό, με δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται ετησίως για απολεσθείσα παραγωγικότητα και θεραπεία.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από πονοκεφάλους έχουν θεραπευτεί κατά κανόνα από γιατρούς.

Προσφάτως, ωστόσο, στρέφονται όλο και περισσότερο σε μη-ιατρικές ή εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας για ανακούφιση. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ από τον Δρ. Άισενμπεργκ ανέφερε ότι ένας από τους πιο γνωστούς γιατρούς στον οποίο απευθύνονται για θεραπεία πονοκεφάλων είναι ο χειροπρακτικός.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουν οι περισσότεροι χειροπρακτικοί και οι ασθενείς τους, ότι η χειροπρακτική αποτελεί μία από τις πλέον αποτελεσματικές ‘ιατρικές οδούς’ για αυτούς που πάσχουν από πονοκέφαλο.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης