Η ρεφλεξολογία είναι μια μορφή φυσιοθεραπείας που έχει να κάνει με την άσκηση πίεσης στα πέλματα, τα αυτιά και τα χέρια. Είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ως ολιστική θεραπεία. Βασίζεται στη θεωρία ότι συγκεκριμένα σημεία στο σώμα συνδέονται με συγκεκριμένα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Για παράδειγμα, το συκώτι βρίσκεται στην καμάρα του ποδιού. Με το να ασκούμε πίεση στο σημείο, δραστηριοποιούμε το παρασυμπαθητικό σύστημα.

Η ρεφλεξολογία βοηθά το σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας το στρες και τον πόνο και επαναφέροντας την ισορροπία του σώματος.  Σε συνδυασμό με σύγχρονες, λιγότερο παραδοσιακές μορφές ιατρικής, η ρεφλεξολογία έχει πολλά να προσφέρει στην ευεξία μας. Οι ασθενείς που έχουν αποθέσει την πίστη τους και σε αυτήν (πάντα σε συνδυασμό με σύγχρονη ιατρική βοήθεια) αναφέρουν καλύτερη ζωή αλλά και αυξημένα επίπεδα ευεξίας.

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη ρεφλεξολογία με το μασάζ ή με άλλες παραδοσιακές πρακτικές όπως το ρέικι. Περισσότερο κοντινή θα ήταν με τον βελονισμό, όπου δραστηριοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του σώματος για να υπάρχουν ευεργετικά οφέλη.

Ο ειδικός θα σας ρωτήσει το ιατρικό ιστορικό σας, προβλήματα που αντιμετωπίζετε, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής σας και τη διατροφή σας. Έπειτα, θα ασκήσει πίεση, χωρίς πόνο όμως, σε σημεία των ποδιών, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη για να καταλάβει ποιες περιοχές του σώματος δεν λειτουργούν σωστά. Δεν θα χρειαστεί να βγάλετε τα ρούχα σας, και σε περίπτωση που γαργαλιέστε υπερβολικά στα πέλματα, ο ειδικός θα εστιάσει στις παλάμες σας. Η συνεδρία διαρκεί 30 με 60 λεπτά, και για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος χρειάζονται συνήθως πέντε με έξι συνεδρίες.

Οι ειδικοί της ρεφλεξολογίας δεν κάνουν διαγνώσεις, ούτε προσφέρουν θεραπεία. Τα οφέλη με τα οποία έχει συσχετιστεί η πρακτική είναι πολλά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τον πρώτο λόγο στην υγεία μας, τον έχει η Ιατρική. Η ρεφλεξολογία χαλαρώνει από την ένταση του σώματος, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας.

Πιστεύεται πως η ρεφλεξολογία έχει θετικά αποτελέσματα και στα άτομα που υποφέρουν από έντονο στρες, καθώς βοηθά στο να νιώσουμε πιο ήρεμοι. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ασθενείς που έχουν αναφέρει πως τους βοήθησε να κοιμούνται καλύτερα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η ρεφλεξολογία δραστηριοποιεί το νευρικό μας σύστημα ώστε να θεραπεύσει τον εαυτό του, κατά κάποιον τρόπο.

Η ρεφλεξολογία είναι απαγορευτική για άτομα που πάσχουν από τη μόλυνση γνωστή ως πόδι του αθλητή, ή από πρόσφατο κάταγμα στο κόκαλο του ποδιού ή του αστραγάλου. Επίσης, είναι απαγορευτική για άτομα με ‘’σπασμένο’’ δέρμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία