Ίσως, πουθενά αλλού στο ανθρώπινο σώμα δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε τόσο καθαρά και σε τέτοια έκταση, τις καταστροφικές συνέπειες των επιπλοκών που επιφέρει ο ΣΔ, όπως τις παρατηρούμε στα πόδια των ατόμων με ΣΔ.

Οι παρατεταμένες επιδράσεις του διαβήτη και του αυξημένου σακχάρου στο αίμα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε ζωτικά όργανα όπως καρδιά, τα νεφρά, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι νευρικές βλάβες που οφείλονται στον διαβήτη μπορεί να καταλήξουν σε περιφερική νευροπάθεια, η οποία πιθανώς να κάνει τα ποδιά σας λιγότερο ευαίσθητα στους ερεθισμούς και στον πόνο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα νιώθετε άβολα με τυχόν ακατάλληλα υποδήματα. Επίσης δεν θα μπορείτε να αντιληφθείτε ένα τραύμα στο πόδι. Ο διαβήτης μπορεί να εμποδίσει την καλή κυκλοφορία του αίματος, την σωστή και σταθερή βάδιση και να μειώσει την δυνάμεις του οργανισμού στην αντιμετώπιση των μολύνσεων.

Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Τα διαβητικά έλκη, σύμφωνα με στοιχεία, αποτελούν τη συχνότερη αιτία εισαγωγή στο νοσοκομείο των διαβητικών ασθενών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΣΥ της Μ.

Βρετανίας το οικονομικό κόστος των διαβητικών ελκών τα έτη 1985 και 1986 απήλθε σε 15 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά είναι βέβαια απογοητευτικά και ενοχλούν τον οικονομικό προϋπολογισμού των απανταχού ΕΣΥ. Γι’ αυτό και η παγκόσμια οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) κινητοποιήθηκε και σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία (ΑDA) και την Ευρωπαϊκή (EASD) οργάνωσε συμπόσια ειδικών που κατέληξαν στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων.

Όλες αυτές οι προτάσεις συνοψίζονται σε μία λέξη «ΠΡΟΛΗΨΗ».

Η πρόληψη των διαβητικών ελκών είναι έργο ομάδας ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (διαβητολόγο, ορθοπεδικό, αγγειολόγο, ειδικό ποδολόγο, νοσηλευτή).


Έλκος στην πελματιαία επιφάνεια του άκρου ποδός

Η εκπαίδευση και ενημέρωση των ασθενών για το πότε κινδυνεύουν, που διατρέχουν κίνδυνο και τι μπορούν να κάνουν προληπτικά είναι κεφαλαιούχους σημασίας.

Ανάλογης σημασία είναι και η τακτική ιατρική και ποδολογική παρακολούθηση των ασθενών, ακόμη και ας μην υπάρχει πρόβλημα. Να τους ζητάτε να κοιτάνε τα πόδια.

Να έρχεστε σε επαφή με τα πόδια σας

Να τα κοιτάτε κάθε μέρα για να ελέγχετε αν υπάρχουν κοψίματα ή μελανιές.

Πρέπει να φροντίζεται την υγιεινή των ποδιών σας

Να πλένετε τα πόδια σας κάθε μέρα. Να ελέγχετε την θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα σας ή με θερμόμετρο. Να τα στεγνώνετε καλά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα με απαλές κινήσεις. Κόψτε τα νύχια σας ίσια για να αποφύγετε την ανάπτυξη νυχιών μέσα στο δέρμα, όπου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.


Υπόνυχια εξέλκωση

Αν δεν μπορείτε μόνοι σας ζητήσετε την βοήθεια από κάποιον ειδικό ποδολόγο (πανεπιστημιακού επιπέδου).

Σε περιπτώσεις υπερκερατώσεων και κάλων, χρησιμοπιήστε ελαφρόπετρα. Είναι πολύ επικίνδυνη ή χρήση αιχμηρών αντικημένων, καθώς και η χρήση κάποιων επιθεμάτων από τα φαρμακεία. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας ζητήσετε την βοήθεια από κάποιον ειδικό ποδολόγο (πανεπιστημιακού επιπέδου).


Υπερκεράτωση στην πτέρνα


Τύλοι στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού


Εφίπευση δευτέρου δακτύλου με μεσοδακτύλιο τύλο

Να χρησιμοποιείτε ειδικές ενυδατικές αλοιφές, όπου προσφέρουν ενυδάτωση στο δέρμα. Προτιμήστε την περιοχή της πτέρνας και τα σημεία με σκληρύνσεις και αποφύγετε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

Να κάνετε πελματογράφημα σε ειδικούς (ορθοπεδικούς, φυσίατρους, ποδολόγους και φυσικοθεραπευτές). Να προμηθεύεστε ειδικά πέλματα μετά την λήψη προπλάσματος και υποδήματα για να μειώνεται η πιθανότητα δημιουργία τύλων και στην συνέχεια ελκών.


Δυναμικό πελματογράφημα


Πέλμα με αποφόρτιση στο 5ο μετατάρσιο πελματιαία

ΝΑ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ. Να φοράτε υποδήματα από μαλακό δέρμα, άνετα και βαμβακερές κάλτσες που τα προστατεύουν από τις τριβές και την ανάπτυξη μυκήτων.

Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες των ακρωτηριασμών είναι τα ακατάλληλα υποδήματα. Να αποφεύγετε την συνεχόμενη χρήση των τακούνια και των μυτερών υποδημάτων. Προσπαθήσετε να περιορίσετε τον χρόνο που τα φοράτε στο ελάχιστο.

Να ψάχνεται το εσωτερικό των υποδημάτων πριν την χρήση για πιθανές φθορές.

ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΓΕΝΙΚΩΣ. Αν χρειάζεται να χάσετε βάρος κάθε επιπλέον κιλό επιβαρύνει ανάλογα και την μηχανική πίεση στα πόδια. Μην καπνίζεται, επιβαρύνει την κυκλοφορία του αίματος.

Να ζητάτε να σας εκπαιδεύουν το πώς να προφυλάξετε τα πόδια.

Σε μια μελέτη που έγινέ στην Λιθουανία, αναφέρεται μείωση της επανεμφάνισης των ελκών κατά 28% με την συστηματική εκπαίδευση

Η εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει απλές συμβουλές, σεμινάρια σε ομάδες ασθενών, προβολή ταινιών, φυλλάδια και φωτογραφίες.

Το βασικότερο είναι να ζητάτε βοήθεια από κάποιο ειδικό και όχι να προσπαθείτε να το αντιμετωπίζεται μόνος σας.

Συμπέρασμα: Το κοινωνικό και οικονομικό μέγεθος του προβλήματος Διαβητικό Πόδι είναι τεράστιο και γι’ αυτό πρέπει όσοι με οποιοδήποτε τρόπο εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών να είναι ευαισθητοποιημένοι και επαρκώς ενημερωμένοι για τον κίνδυνο.

Και να συνεισφέρουν με αυτό τον τρόπο στην πρόληψη των διαβητικών ελκών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο