Δεν πεινάτε και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί; Η απώλεια της όρεξης δεν είναι πάντοτε λόγος πανικού. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας (κάποιες σοβαρές, μερικές όχι) και μπορεί να σχετίζεται με ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα.

Τι προκαλεί την πλήρη απώλεια της όρεξης

Αν κάποιος δεν αισθάνεται πείνα, ποια θα μπορούσε να είναι η αιτία; Αυτό εξαρτάται από το πόσο καιρό νιώθετε ότι δεν πεινάτε. Είναι σχετικά σύνηθες για τους περισσότερους ανθρώπους να βιώσουν απώλεια της όρεξης σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη ενός ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των συναισθημάτων και των προβλημάτων υγείας. Το φαγητό είναι καύσιμο για το σώμα μας και το χρειαζόμαστε. Είμαστε θηλαστικά και χρειαζόμαστε διαφορετικές θρεπτικές ουσίες για τις  διαφορετικές σωματικές λειτουργίες.

Οι πιο συχνές αιτίες απώλειας της όρεξης είναι

• Στρες (όχι χρόνιο)

Γυρνώντας πίσω, στις ημέρες που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός, παρατηρείται ότι όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση στρες, το σώμα  ανταποκρίνεται σαν να κινδυνεύει, και αντιδρά αναλόγως. Χημικά απελευθερώνονται, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης, και η καρδιά χτυπά ταχύτερα, ενώ η πέψη επιβραδύνεται.

• Φάρμακα

Τα φάρμακα μπορεί να έχουν σαν παρενέργεια την απώλεια της όρεξης. Εάν έχετε ξεκινήσει ένα νέο φάρμακο ή εάν η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε έχει αλλάξει και η όρεξη έχει χαθεί, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε.

• Κρυολόγημα και γρίπη

Όταν αισθάνεστε άσχημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί τάχιστα και αρχίζει να «εργάζεται» σε υπερωρίες για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες απελευθερώνονται και αυτές μπορούν να σας κάνουν να κουραστείτε, αλλά και να μην έχετε όρεξη.

• Ενδοκρινικά προβλήματα (υποθυρεοειδής)

Ο θυρεοειδής απελευθερώνει ορμόνες για να βοηθήσει τα τρόφιμα / καύσιμα να μετατραπούν σε ενέργεια. Όταν δεν απελευθερώνονται αρκετές ορμόνες, όλες οι εργασίες που γίνονται στον οργανισμό επιβραδύνονται. Χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια και η ανάγκη ή η επιθυμία για φαγητό μπορεί να μειωθεί.

• Γήρανση

Καθώς μεγαλώνουμε, η πέψη φυσικά επιβραδύνεται. Η ποιότητα των αισθήσεων μειώνεται, και αν δεν κινείστε αρκετά, χρησιμοποιείτε λιγότερη ενέργεια- έτσι μειώνεται η επιθυμία για φαγητό.

• Η κατάσταση της υγείας σας

Διάφορες παθήσεις όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή σας.

• Αναιμία

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετά υγιή αιμοσφαίρια. Αυτό μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται κουρασμένος και αδύναμος, με λίγη επιθυμία για φαγητό.

• Διαταραχές του στομάχου

Τα προβλήματα του στομάχου στα οποία αναφερόμαστε είναι κυρίως τα φλεγμονώδη, όπως η κολίτιδα.

• Κατάθλιψη / Άγχος

Αν αισθάνεστε κατάθλιψη ή άχγος, οι ορμόνες επιβράδυνσης της πέψης μπορεί να ενεργοποιηθούν, όπως και όταν υποφέρετε από στρες.

• Διατροφικές διαταραχές

Οι συνήθεις διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ανορεξίας και της βουλιμίας, μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο τους σε θέματα όρεξης.

Τι γίνεται αν απλά απωθήσετε την ιδέα του φαγητού;

Η απώλεια της όρεξης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως συναισθήματα, φάρμακα και προβλήματα υγείας. Εάν δεν έχετε φάει τίποτα μέσα σε μία ή δύο μέρες, είναι εύκολο να μην έχετε καλή διάθεση.

Ωστόσο, εάν η απώλεια της όρεξης είναι επίμονη και το άτομο δεν τρώει αρκετά για να τροφοδοτήσει το σώμα του, έτσι ώστε να εκτελέσει τις λειτουργίες του, τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή για να καταλάβετε γιατί αισθάνεστε έτσι. Θα μπορούσε να είναι μια διαγνωσμένη διατροφική διαταραχή  ή μια υποκείμενη κατάσταση υγείας. Οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι που κοιμούνται λιγότερο, μπορεί φυσικά να μην έχουν τόσο μεγάλη όρεξη όσο πριν.

Πώς θα επαναφέρετε την όρεξή σας

Οι ασκήσεις διαλογισμού μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να «γειωθεί» και να ενισχύσει τη σημασία του φαγητού για τον οργανισμό του ως μέσο καυσίμου για το σώμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ μη λήψης τροφής  εξαιτίας μιας μη διαγνωσμένης διατροφικής διαταραχής  ή ενός ψυχολογικού προβλήματος, καθώς αυτό θα απαιτήσει τη σωστή θεραπεία, παρακολούθηση ή υποστήριξη για να ξεπεραστεί.

Εάν πρόκειται για αποφυγή τροφής (εγκυμοσύνη ή άλλες καταστάσεις υγείας), τότε η αποφυγή αυτών των τροφίμων και η εξεύρεση άλλων νόστιμων φαγητών για να αντικαταστήσουν τα καύσιμα / θρεπτικά συστατικά είναι συνήθως η απάντηση. Τα μικρά και συχνά γεύματα θα βοηθήσουν επίσης. Απώλεια της όρεξης χωρίς εμφανή αιτία

Όταν κάποιος δεν αντιμετωπίζει συναισθηματικούς ή φυσικούς λόγους για την απώλεια της όρεξής του, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να διερευνηθούν. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό και τα συστήματα πεποίθησης γύρω από τα τρόφιμα είναι διαφορετικά.

Εάν είστε καλά, υγιείς, δεν χάνετε βάρος και ο γιατρός σας λέει ότι όλα είναι καλά, μπορεί απλώς να πρέπει να αφουγκραστείτε το δικό σας σώμα, τι χρειάζεται (και φυσικά να παραμένετε πάντα ενυδατωμένοι). 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Αν κάποιος ανησυχεί για την όρεξή του, και όχι απλώς επειδή δεν έχει διάθεση αυτό το διάστημα, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του. Αν δεν τρώτε σωστά για μία ημέρα ή δύο είναι φυσιολογικό ή όταν αντιμετωπίζετε μία ήπια ασθένεια ή άγχος, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ή το ενδοκρινικό σύστημα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό.

Εάν όμως δεν τρώτε υγιεινά και έχετε χάσει την όρεξη σας, θα πρέπει να δείτε σύντομα έναν γιατρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα