Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί επιδημία στις μέρες μας, λόγω του δυτικού τρόπου ζωής, της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής. Είναι ο πιο συχνός τύπος  διαβήτη.

Αν και ο διαβήτης είναι χρόνια νόσος, μπορεί να ελεγχθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και μέτρα αυτοφροντίδας.

Ο έλεγχος του διαβήτη είναι απαραίτητος γιατί έτσι μειώνει κάποιος που πάσχει από αυτόν, τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Αυτό σημαίνει λιγότερη βλάβη στα μάτια, στα νεφρά και στα νεύρα, λιγότερα προβλήματα στα πόδια, ακόμα και αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου. Λιγότερες επιπλοκές σημαίνουν περισσότερο χρόνο να απολαύσει κάποιος την καθημερινή ζωή.

Ο κύριος στόχος της αγωγής του διαβήτη είναι να κρατηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός στόχου.

Ο ασθενής με διαβήτη παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του και η παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τον ίδιο και τον γιατρό του για την πορεία της θεραπείας.

Ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίζει πόσο καλά ελέγχει  τον διαβήτη του καθημερινά το άτομο με διαβήτη, είτε είναι τύπου 1 είτε τύπου 2, είτε λαμβάνει ινσουλίνη είτε όχι, είναι με ένα αξιόπιστο και ακριβές σύστημα αυτομέτρησης. Η αυτοεξέταση δείχνει πώς συγκεκριμένες τροφές επηρεάζουν τον ασθενή και τι συμβαίνει μετά την άσκηση ή τη λήψη φαρμάκων. Μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι ακόμα πιο βοηθητική αν την κάνει με δομημένο τρόπο, παρακολουθώντας τις τιμές σακχάρου στις σωστές στιγμές και στις σωστές περιστάσεις.

Η συχνή αυτομέτρηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής και επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται κατάλληλος γλυκαιμικός έλεγχος και πρόληψη των επιπλοκών. Βοηθά επομένως τον ασθενή και τον γιατρό του να έχουν την πάθηση υπό έλεγχο.

Η αυτομέτρηση πρέπει να γίνεται σωστά, ώστε να συμβάλλει στην καλύτερη προσαρμογή του τρόπου ζωής και της αγωγής σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου με διαβήτη. Μια ανακριβής μέτρηση, αλλά και διαρκώς ανακριβείς μετρήσεις της γλυκόζης αίματος μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Διαφορετικοί μετρητές έχουν διαφορετικά επίπεδα ακρίβειας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή ενός συστήματος αυτοπαρακολούθησης γλυκόζης αίματος ως προς την ακρίβεια και αξιοπιστία του, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ατόμων με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη ή εκκριταγωγά ινσουλίνης. Στην κστηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 αλλά και διαβήτη τύπου 2 σε ινσουλίνη.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στην επιλογή ενός συστήματος παρακολούθησης.

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος μέτρησης (μετρητής και ταινίες) σχετίζεται όχι μόνο με τα επίπεδα ακρίβειας, που αυτό τεκμηριωμένα μπορεί να προσφέρει, αλλά και με την ευκολία χρήσης του, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων διαχείρισης και ερμηνείας των αποτελεσμάτων μέτρησης.

Ο νέος μετρητής επόμενης γενιάς CONTOUR® NEXT, σε συνδυασμό με τις ταινίες μέτρησης CONTOUR® NEXT, προσφέρει ακρίβεια και αξιοπιστία που ξεπερενά και υπερκαλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις ακρίβειας ISΟ 15197 : 2015. 'Ετσι, το σύστημα μέτρησης παρεχει μέγιστα επίπεδα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στα αποτελέσματα μέτρησης.

Ο νέος μετρητής CONTOUR® NEXT έρχεται έτοιμος για χρήση κατευθείαν από το κουτί του. Η μεγάλη, ευανάγνωστη οθόνη του με τα μεγάλα ψηφία αποτελεσμάτων μέτρησης, κάνουν ιδιαίτερα εύκολο τον χειρισμό του ακόμα και για χρήστες χωρίς εμπειρία, ενώ εξατομικευμένα εύρη στόχου μπορούν να οριστούν εύκολα απευθείας στον μετρητή. Η λειτουργία smartLIGHT® διευκολύνει την κατανόηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος, ενώ τo Second-Chance® sampling με την εμφάνιση μιας αντίστροφης μέτρησης 60 δευτερολέπτων στην οθόνη, μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ταινιών μέτρησης και την αποφυγή επιπλέον τσιμπήματος.

Η δωρεάν εφαρμογή Contour® Diabetes αποτελεί την ιδανική προσθήκη στο σύστημα Contour® Next, αφού η χρήση του για πάνω από 180 ημέρες έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας,βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής του ατόμου με διαβήτη. 

Περισσότερες πληροφορίες και εκπαιδευτικά βίντεο για τον μετρητή και την εφαρμογή μπορεί κανείς να δει στην ιστοσελίδα www.diabetes.ascensia.gr .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο