Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον οργανισμό μας και δρα ως νευροδιαβιβαστής - μεταφέρνει χημικά "μηνύματα" στον οργανισμό. Είναι μία από τις ορμόνες που έχει στο οπλοστάσιό του ο οργανισμός μας για να εξισορροπεί τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη. Ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης, επειδή η παραγωγή της ενισχύεται (και ενισχύει) από τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Η παραγωγή της επίσης είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση της αφής.

Επιπλέον, μειώνει τα αισθήματα φόβου και ενισχύει αυτά της εμπιστοσύνης. Η έκκριση οξυτοκίνης έχει συσχετιστεί με πιο θετική κοινωνική συμπεριφορά - μεταξύ άλλων περισσότερη οπτική επαφή, και καλύτερη κατανόηση των εκφράσεων του προσώπου. Η οξυτοκίνη συνεργάζεται με άλλες παρόμοιες ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Αυτές οι τρεις μαζί δημιουργούν τα θετικά συναισθήματα.

Όπως πολλές ορμόνες, η οξυτοκίνη φαίνεται να επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει πως οι γυναίκες την αξιοποιούν για να αναγνωρίσουν πιθανές φιλικές σχέσεις, ενώ οι άνδρες για να αναγνωρίσουν ανταγωνιστικές σχέσεις.

Η οξυτοκίνη μάς κάνει να αισθανόμαστε ότι μας αγαπάνε. Νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους ανθρώπους - ένα συναίσθημα που μπορεί να γίνει αρκετά εθιστικό. Ορισμένες μελέτες πιστεύουν ότι η οξυτοκίνη παίζει ρόλο και στην επιθυμία των ανθρώπων να δημιουργούν μακροχρόνιες σχέσεις. Σε σωματικό επίπεδο, η δράση της οξυτοκίνης έχει συσχετιστεί με ανακούφιση από τον πόνο και χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Μεγάλες ποσότητες οξυτοκίνης εκκρίνονται, επίσης, κατά τον τοκετό, τον θηλασμό και όποτε η μητέρα κρατάει το μωρό της.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και ψάχνουν την σύνδεση με άλλους. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και οι καλές πράξεις και η βοήθεια προς άλλους μπορούν να κάνουν να εκκρίνεται περισσότερη οξυτοκίνη.

Έχει αποδειχτεί ότι τα υψηλά επίπεδα οξυτοκίνης στις μονογαμικές σχέσεις σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα πίστης. Κατά κάποιον τρόπο η οξυτοκίνη που εκκρίνεται όταν βρισκόμαστε σε μια καλή σχέση δρα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μας φέρνει ακόμα πιο κοντά, και να κάνει την σχέση καλύτερη.

Έχουν υπάρξει μελέτες σχετικά με το κατά πόσο η χορήγηση οξυτοκίνης μπορεί να βοηθήσει σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την οικειότητα και το σεξ, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ίδια άνοδο στις ομάδες που λάμβαναν οξυτοκίνη και σε εκείνες που λάμβαναν placebo. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία είναι η ανοιχτή επικοινωνία.