Σενάριο που βλέπουμε να εκτυλίσσεται πολύ συχνά: Μια γυναίκα κάνει παιδί, η γιαγιά του παιδιού προσφέρεται να βοηθήσει, και το στρες κάνει και τις δύο να διαφωνούν και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν σωστά. Κι επειδή αυτό το σενάριο δεν είναι καθόλου ωραίο, ας δούμε πώς μπορείτε να το αποφύγετε.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε να περνάτε χρόνο μόνη σας με το μωρό σας

Οι πρώτες εβδομάδες είναι δύσκολες, αλλά είναι και η περίοδος που θα δεθείτε με το μωρό σας, και το ποιος, πότε και για πόσο θα σας επισκέπτεται είναι δική σας απόφαση. Δεν είναι ντροπή ούτε να μην θέλετε να δείτε κόσμο, ούτε όμως να ζητήσετε βοήθεια.

Να είστε συγκεκριμένη με αυτά που ζητάτε

Αν η γιαγιά του παιδιού σας έρθει για βοήθεια, πείτε της με ακρίβεια αυτά που θέλετε να κάνει. Μπορεί να την χρειάζεστε για να μαγειρέψει κάτι, ή για να προσέχει το μωρό όσο κοιμάστε. Αν δεν είστε συγκεκριμένη, τότε θα κάνει απλά αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο, κι αυτό είναι απλά μια παρεξήγηση που περιμένει να ξεσπάσει.

Κατανοήστε τον ενθουσιασμό της

Όσο χαρούμενη είστε εσείς για το μωρό σας, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την γιαγιά, που βλέπει το εγγόνι της να έρχεται στον κόσμο. Συνεπώς, είναι καλό να την αφήσετε να περάσει χρόνο με το μωρό, καθώς έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που έχουν καλή και κοντινή σχέση με τους παππούδες τους βλέπουν σημαντικά οφέλη στην ζωή τους. Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να κατανοήσετε ότι και η γιαγιά προσαρμόζεται σε έναν καινούριο ρόλο.

Σεβαστείτε τις συμβουλές της, αλλά έχετε τον τελικό λόγο

Προφανώς, η γιαγιά θα έχει πολλές συμβουλές να μοιραστεί. Κάποιες θα είναι πολύ σωστές, άλλες μπορεί να είναι απαρχαιωμένες, και μερικές φορές μπορεί να ακούσετε πράγματα που δεν θα βγάζουν νόημα για εσάς. Μην την αποπάρετε, αλλά να ξέρετε πως πάντα έχετε εσείς τον τελικό λόγο.

Μην κριτικάρετε

Εκτός κι αν η γιαγιά έχει βγει εκτός ελέγχου και αρχίζει να παίρνει μόνη της αποφάσεις για το τι θα συμβαίνει στο σπίτι σας (κάτι που είναι απαράδεκτο, ακόμα και σε σενάριο κωμικής ταινίας), προσπαθήστε να μην κριτικάρετε άσχημα. Προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να σας βοηθήσει.

Φροντίστε να θέσετε κάποια όρια

Όσο περισσότερο συνηθίζετε στην νέα σας πραγματικότητα, σιγά-σιγά θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε με ποια πράγματα μπορείτε να είστε ελαστική και ποια πράγματα δεν διαπραγματεύονται. Και πρέπει να φροντίσετε - με ευγένεια, πάντα - η γιαγιά του παιδιού σας να το γνωρίζει αυτό.

Μιλήστε ανοιχτά με τον σύντροφό σας

Μπορεί να μην έχετε μόνο εσείς αμφιβολίες. Μιλήστε ανοιχτά με τον σύντροφό σας, καθώς είστε οι δύο που αποφασίζουν για τα πάντα, και είστε οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του μωρού σας. Όλα πρέπει να περνούν από εσάς.

Ενημερώνετε την γιαγιά τακτικά

Ειδικά αν η γιαγιά του μωρού σας μένει μακριά, θα θέλει να γνωρίζει τι συμβαίνει. Και επειδή αυτή η ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε μερικά πολύ ενοχλητικά τηλεφωνήματα, τις πιο λάθος στιγμές, φροντίστε να πάρετε εσείς την πρωτοβουλία και να ενημερώνετε τακτικά την γιαγιά.

Μην ντρέπεστε να μιλήσετε

Με το που θα γίνει κάτι που θα σας ενοχλήσει, ή που θα πιστέψετε ότι συνέβη κάτι που δεν είναι σωστό για το μωρό σας, μιλήστε. Δεν πρέπει να ντρέπεστε, ούτε να έχετε ενοχές. Η υγεία και η ασφάλεια του μωρού σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα