Τι λένε οι αριθμοί

Οι στατιστικές δείχνουν ότι μία στις οκτώ γυναίκες πρόκειται να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη ζωή της. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία, αλλά αυτό που οι γυναίκες συνήθως παραλείπουν είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου τους για την ανάπτυξη καρκίνου είναι πιθανώς διαφορετικοί από άλλες γυναίκες. Έτσι, εδώ είναι μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, ενώ αξιολογείτε την πιθανότητα να υποφέρετε από καρκίνο του μαστού.

Βάρος

Εάν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 30 έως 60%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπώδη κύτταρα παράγουν οιστρογόνα. Όσο περισσότερο λίπος το σώμα σας περιέχει, τόσο περισσότερο οιστρογόνο παράγεται το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη όγκου.

Περιφέρεια μέσης

Σύμφωνα με μια μελέτη του Βρετανικού Ιατρικού Περιοδικού, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα είναι το πόσο το μέγεθος της μέσης της έχει αυξηθεί από τα 20 της.

Προπόνηση

Η άσκηση και μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ενισχύει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σώματος και "μπουστάρει" το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα γλυκόζης και ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Κατανάλωση αλκοόλ

Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μέσω πολλαπλών εφαρμογών. Μια έρευνα έδειξε ότι η πολυετής κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ της πρώτης σας περιόδου και της πρώτης κύησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Διατροφή

Τα ευρήματα μιας έρευνας υποδηλώνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η κατανάλωση περισσότερων πράσινων και φυλλωδών τροφίμων μπορεί να βάλει φρένο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Γονίδια

Οι γυναίκες που έχουν μεταλλάξεις γονιδίων BRCA1 ή BRCA2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες τις γυναίκες που δεν έχουν κληρονομήσει αυτά τα ελαττωματικά γονίδια.

Οικογενειακό ιστορικό

Η ύπαρξη ενός συγγενή πρώτου βαθμού που πάσχει από καρκίνο του μαστού διπλασιάζει τις πιθανότητές σας να διαγνωσθείτε με την ασθένεια στη διάρκεια της ζωής σας. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το εάν μεταφέρετε ή δεν μεταφέρετε το μεταλλαγμένο γονίδιο.

Περιβαλλοντικές τοξίνες

Η έκθεση σε ορισμένες τοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτές είναι συνθετικές χημικές ουσίες που συσσωρεύονται σε λιπώδη κύτταρα όπου μπορούν να μιμηθούν το δικό τους φυσικό οιστρογόνο, οδηγώντας σε ανάπτυξη όγκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα