Τα αντισυλληπτικά χάπια λειτουργούν προλαμβάνοντας την ωορρηξία. Δεν παράγεται ωάριο, επομένως δεν υπάρχει τίποτα να γονιμοποιήσει το σπερματοζωάριο.  Το "χάπι" χρησιμοποιεί περί το 16% των γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Υπάρχουν διαφόρων ειδών αντισυλληπτικά και κάθε γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της για το ποιο είναι το κατάλληλο για την ίδια. Όλα περιέχουν συνθετικές μορφές ορμονών, οιστρογόνα, προγεστερόνη ή και τα δύο. Τα συνδυαστικά χάπια περιέχουν προγεστίνη και οιστρογόνα. Το "ελαφρύ χάπι" περιέχει μόνο προγεστερόνη.

Όλα τα μονοφασικά χάπια περιέχουν την ίδια ισορροπία ορμονών. Τα φασικά χάπια είναι δύο ή τριών διαφορετικών ειδών για κάθε εβδομάδα του μήνα, με διαφορετική ισορροπία ορμονών.
Μια άλλη επιλογή είναι τα "καθημερινά χάπια" και τα "χάπια των 21 ημερών". Ένα πακέτο καθημερινών χαπιών διαρκεί 28 ημέρες, αλλά επτά ημέρες τον μήνα δεν λαμβάνεται αντισυλληπτικό. Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν εμποδίζουν τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες (STDs). Μόνο ένα προφυλακτικό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ΣΜΝ.

Παρενέργειες

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των από του στόματος αντισυλληπτικών περιλαμβάνουν:

  • μετεμμηνορρυσιακές κηλίδες
  • ναυτία
  • ευαισθησία του μαστού
  • πονοκεφάλους και ημικρανία
  • αύξηση βάρους
  • αλλαγές στη διάθεση
  • χαμένες περιόδους
  • μειωμένη λίμπιντο
  • κολπικές εκκρίσεις
  • αλλαγές στην όραση για όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής

1. Μετεμμηνορρυσιακές κηλίδες

Η αιφνίδια αιμορραγία του κόλπου είναι κοινή μεταξύ των αναμενόμενων περιόδων. Αυτό συνήθως σταματάει εντός 3 μηνών από την έναρξη λήψης του χαπιού. Τις ημέρες που εμφανίζονται οι κηλίδες, το χάπι εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό, εφόσον έχει ληφθεί σωστά και δεν έχουν χαθεί δόσεις. Όποια βιώνει 5 ή περισσότερες ημέρες αιμορραγία τις ημέρες που παίρνει χάπια, ή βαριά αιμορραγία για 3 ή περισσότερες ημέρες, πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Αυτή η αιμορραγία μπορεί να συμβεί επειδή η μήτρα προσαρμόζεται σε μια λεπτότερη ενδομήτρια επένδυση ή επειδή το σώμα προσαρμόζεται σε διαφορετικά επίπεδα ορμονών.

2. Ναυτία

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ήπια ναυτία όταν παίρνουν για πρώτη φορά το χάπι, αλλά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από λίγο. Λαμβάνοντας το χάπι με φαγητό ή πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν η ναυτία είναι σοβαρή ή παραμείνει για περισσότερο από 3 μήνες, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική καθοδήγηση.

3. Ευαισθησία στον μαστό

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν οίδημα του μαστού ή ευαισθησία. Αυτό συνήθως λύεται λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του χαπιού. Στις συμβουλές για την ανακούφιση της ευασθησίας του μαστού περιλαμβάνονται η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και αλατιού και η χρήση ενός υποστηρικτικού σουτιέν.

4. Πονοκέφαλοι και ημικρανία

Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν παρενέργειες με το "χάπι", όπως ακανόνιστες περιόδους, ναυτία, πονοκέφαλους ή αλλαγή βάρους. Οι ορμόνες στα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πονοκεφάλων και ημικρανίας. Χάπια με διαφορετικούς τύπους και δόσεις ορμόνης μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα. Η χρήση του μίνι χαπιού μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων.
Τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά αν ξεκινήσουν σοβαροί πονοκέφαλοι όταν αρχίσετε να παίρνετε το χάπι, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

5. Αύξηση βάρους

Οι κλινικές μελέτες δεν έχουν βρει αποδεδειγμένα σχέση μεταξύ της χρήσης των χαπιών και των διακυμάνσεων του βάρους. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί κατακράτηση υγρών, ειδικά γύρω από τα στήθη και τους γοφούς.
Σύμφωνα με μια επισκόπηση, οι περισσότερες μελέτες έχουν βρει μέσο όρο αύξησης βάρους κάτω από 2 κιλά στους 6 ή 12 μήνες με αντισυλληπτικά χάπια τα οποία περιέχουν μόνο προγεστερόνη. Μελέτες σε άλλους τύπους αντισυλληπτικών, έδειξαν άλλα αποτελέσματα. Ορισμένα είδη ορμονικών αντισυλληπτικών έχουν συνδεθεί με τη μείωση της άλιπης σωματικής μάζας.

6. Αλλαγές διάθεσης

Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα από του στόματος αντισυλληπτικά μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση του χρήστη και να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης ή άλλων συναισθηματικών αλλαγών. Όποιος αντιμετωπίζει αλλαγές στη διάθεση κατά τη χρήση του χαπιού πρέπει να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο του.

7. Χαμένες περίοδοι

Ακόμα και με τη σωστή χρήση των χαπιών, μπορεί μερικές φορές να χάσετε μια περίοδο. Συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω άγχους, ασθένειας, ταξίδιων και λόγω ορμονικών ή θυρεοειδικών ανωμαλιών.
Εάν μια περίοδος χαθεί ή είναι πολύ ελαφριά κατά τη χρήση του χαπιού, συνιστάται η εξέταση της εγκυμοσύνης πριν από την έναρξη της επόμενης συσκευασίας. Δεν είναι ασυνήθιστο μια ροή να είναι πολύ ελαφριά ή να χαθεί εντελώς μερικές φορές. Εάν σας απασχολεί, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

8. Μειωμένη λίμπιντο

Η ορμόνη ή οι ορμόνες στο αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική κίνηση ή τη λίμπιντο σε μερικούς ανθρώπους. Εάν η μειωμένη λίμπιντο παραμένει και είναι ενοχλητική, αυτό πρέπει να συζητηθεί με τον γυναικολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αντισυλληπτικό χάπι ελέγχου γεννήσεων μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο, για παράδειγμα, αφαιρώντας τις ανησυχίες για την εγκυμοσύνη και μειώνοντας τα επώδυνα συμπτώματα της εμμηνόρροιας κράμπες, προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ενδομητρίωσης και ινομυωμάτων της μήτρας.

9. Κολπικές εκκρίσεις

Μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις κατά τη λήψη του χαπιού. Αυτό μπορεί να είναι μια αύξηση ή μια μείωση στην κολπική λίπανση ή μια αλλαγή στη φύση της έκκρισης. Εάν προκύψει ξηρότητα του κόλπου, η χρήση κάποιου λιπαντικού μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το σεξ πιο άνετο. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι συνήθως ανησυχητικές, αλλά οι εναλλαγές χρώματος ή οσμής μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση. Όποιος ανησυχεί για τέτοιες αλλαγές θα πρέπει να μιλήσει με τον ιατρό του.

10. Αλλαγές στους οφθαλμούς

Οι ορμονικές αλλαγές που προκλήθηκαν από το χάπι ελέγχου γεννήσεων έχουν συνδεθεί με πάχυνση του κερατοειδούς στα μάτια. Η χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα δεν συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικών νόσων, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι οι φακοί επαφής δεν ταιριάζουν πλέον άνετα. Οι χρήστες που φορούν φακούς επαφής πρέπει να συμβουλεύονται τον οφθαλμίατρό τους εάν εμφανίσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στην όραση ή την ανοχή του φακού κατά τη χρήση των χαπιών.

Κίνδυνοι

Το συνδυασμένο χάπι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως θρόμβων αίματος, θρόμβωσης βαθιάς φλέβας (DVT), θρόμβου στον πνεύμονα, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.
Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν επίσης συσχετιστεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καλοήθεις όγκους του ήπατος και κάποιους τύπους καρκίνου.

Το χάπι δεν πρέπει να λαμβάνεται από:

  • γυναίκες που είναι έγκυες
  • καπνιστές άνω των 35 ετών ή όποιος σταμάτησε το κάπνισμα κατά το τελευταίο έτος και είναι άνω των 35 ετών
  • γυναίκες με παχυσαρκία
  • σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα
  • όταν υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου ή πρόβλημα καρδιάς
  • κάποια με στενό συγγενή που είχε θρόμβο αίματος πριν από την ηλικία των 45 ετών
  • άτομα που έχουν σοβαρές ημικρανίες, ειδικά με αύρα ως προειδοποιητικό σημάδι
  • γυναίκα που είχε καρκίνο του μαστού ή ασθένεια του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης
  • οποιασδήποτε έχει διαβήτη για τουλάχιστον 20 έτη ή διαβήτη με επιπλοκές

Εάν συμβεί κάποιο από τα παρακάτω, ο χρήστης θα πρέπει να δει έναν γιατρό.

  • κοιλιακό ή στομαχικό άλγος
  • θωρακικό άλγος, δύσπνοια ή και τα δύο
  • σοβαρούς πονοκεφάλους
  • προβλήματα ματιών όπως θολή όραση ή απώλεια της όρασης
  • πρήξιμο ή πόνος στα πόδια και τους μηρούς
  • ερυθρότητα, πρήξιμο ή πόνο στην κνήμη ή στους μηρούς

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Η χρήση των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.

- Καρδιαγγειακά προβλήματα

Τα άτομα με ιστορικό θρόμβων αίματος, καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικού επεισοδίου συνιστάται να μην λαμβάνουν το συνδυαστικό χάπι ελέγχου των γεννήσεων. Τα συνδυαστικά χάπια μπορούν ελαφρώς να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παρενεργειών, όπως της καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θρόμβωναίματος. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος με κάποια χάπια. Ένας γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει για το ποιες είναι κατάλληλες επιλογές.

-Κίνδυνος καρκίνου

Οι γυναικείες ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, πιστεύεται ότι επηρεάζουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει ορισμένα είδη καρκίνου. Είναι επομένως πιθανό ότι η χρήση μεθόδου ελέγχου των γεννήσεων με ορμόνες θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου:

Αυτοί οι τύποι καρκίνων φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανοί μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούν το χάπι.

  • Καρκίνος του μαστού:

Φαίνεται ότι υπάρχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που χρησιμοποίησαν πρόσφατα το αντισυλληπτικό χάπι και ειδικά εάν άρχισαν να το χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων. Ωστόσο, μετά από 10 χρόνια μη χρήσης του χαπιού, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ο ίδιος με τις γυναίκες που δεν το χρησιμοποίησανε ποτέ. Άλλοι παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, όπως η ηλικία μιας γυναίκας στην έναρξη της εφηβείας και η εμμηνόπαυση, η ηλικία κατά την πρώτη εγκυμοσύνη της και αν έχει ή όχι παιδιά.

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας:

Η μακροχρόνια χρήση του χαπιού έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σε σύγκριση με εκείνες που δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Ωστόσο, οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ανθρώπινο ιό θηλώματος (HPV). Το αν ο HPV συνδέεται με τη χρήση των από του στόματος χορηγούμενων φαρμάκων ελέγχου των γεννήσεων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

  • Καρκίνος του ήπατος:

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά έχουν συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καλοήθων όγκων του ήπατος, αλλά σπάνια εμφανίζονται καρκινικοί. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του ήπατος είναι υψηλότερος μετά τη χρήση αντισυλληπτικών από του στόματος για τουλάχιστον 5 χρόνια, αλλά άλλες μελέτες δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα