Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος, πρέπει να κατανοήσετε καλύτερα την ωορρηξία. Αυτό το κείμενο θα σας εξηγήσει μερικά βασικά πράγματα για την γονιμότητα, αλλά και ποιοι άλλοι παράγοντες την επηρεάζουν.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε τον κύκλο σας

Η πρώτη φάση του κύκλου αρχίζει με την πρώτη ημέρα της περιόδου, όταν ξεκινά η αιμορραγία. Το σώμα εκκρίνει ορμόνες που ωριμάζουν τα ωάρια στις ωοθήκες. Μεταξύ  της 2ης και 14ης ημέρας, αυτές οι ορμόνες προετοιμάζουν την μήτρα για να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Αυτό ονομάζεται ωοθηλακική φάση.

Τι συμβαίνει κατά την ωορρηξία;

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί συνήθως 28-32 ημέρες. Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως μεταξύ της 14ης και της 18ης ημέρας του κύκλου. Μια ορμόνη που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ή ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) αυξάνεται γρήγορα, προκαλώντας την τελική ωρίμανση και απελευθέρωση των πιο ώριμων ωαρίων. Ταυτόχρονα, η τραχηλική βλέννη γίνεται πιο λεπτή και διαφανής, βοηθώντας το σπέρμα να φτάσει ευκολότερα στο ωάριο.

Χρειάζεται και καλό συγχρονισμό

Αν η γονιμοποίηση του ωαρίου δεν συμβεί μέσα σε 24 ώρες από την απελευθέρωσή του από την ωοθήκη, τότε διαλύεται. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει για 3 έως 5 ημέρες, συνεπώς είναι ένα θέμα απλού συγχρονισμού.

Ποιες είναι οι πιο γόνιμες μέρες;

Οι καλύτερες πιθανότητες για σύλληψη είναι αν κάνετε σεξ 1 με 2 ημέρες πριν από την ωορρηξία. Αν ο κύκλος σας είναι τακτικός 28 ημερών, μετράτε ανάποδα 14 ημέρες από όταν περιμένετε την επόμενη περίοδό σας, συνεπώς προγραμματίστε καταλλήλως τις σεξουαλικές επαφές σας.

Μπορείτε να βρείτε αν έχετε ωορρηξία με θερμόμετρο...

...παρ' όλα αυτά δεν είναι και η πιο ακριβής μέθοδος. Ωστόσο, μπορείτε να ελέγχετε την θερμοκρασία σας κάθε πρωί, και όταν έχετε ωορρηξία, θα είναι ελαφρώς ανεβασμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν απελευθερώνεται ένα ωάριο, εκκρίνεται η ορμόνη προγεστερόνη, που το βοηθάει να εγκατασταθεί στην μήτρα αφού γονιμοποιηθεί.

Μπορείτε να την ελέγξετε μέσω ορμόνης

Το σώμα αυξάνει απότομα την ορμόνη LH, ώστε να προκληθεί η απελευθέρωση του ωαρίου. Υπάρχουν τεστ ωορρηξίας στα φαρμακεία, που προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια. Ιδανικά, πρέπει να τα κάνετε 1 με 2 ημέρες πριν την ημέρα που περιμένατε να έχετε ωορρηξία.

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η γονιμότητα;

Το βάρος είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την γονιμότητα, με γυναίκες που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από το φυσιολογικό, να χρειάζονται διπλάσιο χρόνο για να μείνουν έγκυοι σε σχέση με εκείνες που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ. Η ηλικία, επίσης, είναι σημαντικός παράγοντας. Μετά την ηλικία των 30 η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται. Αν είστε κάτω των 35 και προσπαθείτε για 12 μήνες να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, ή αν είστε άνω των 35 και δεν μπορείτε για 6 μήνες, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Τι συμβαίνει με τη γονιμότητα στους άνδρες;

Και στους άνδρες υπάρχει μείωση της γονιμότητας μετά τα 45 χρόνια. Οι μεγαλύτεροι άνδρες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να συλλάβει η σύζυγός τους. Παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα είναι το στρες, το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ καθώς και το βάρος. Επίσης, μια καλή ιδέα είναι η αποφυγή στενών εσωρούχων, και των πολύ ζεστών ντους.

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;