Πονάω όταν κάνω έρωτα

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο δυσπαρευνία;
Είναι η επώδυνη σεξουαλική επαφή. Η γυναίκα, είτε όταν την εξετάζει ο γυναικολόγος είτε κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης, νιώθει λιγότερο ή περισσότερο δυνατούς πόνους, που μπορεί να εντοπιστούν στην είσοδο ή το βάθος του κόλπου.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν επώδυνη σεξουαλική επαφή;
Τα αίτια της δυσπαρευνίας μπορεί να είναι οργανικά αλλά και ψυχολογικά. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, για παράδειγμα σε κολπίτιδα, τραχηλίτιδα ή και έρπη των γεννητικών οργάνων. Μια άλλη σοβαρή πάθηση που δημιουργεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή είναι η ενδομητρίωση. Όμως, τις περισσότερες φορές η δυσπαρευνία οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους, που κάνουν τη γυναίκα να αντιδρά στη σεξουαλική πράξη ή σε κάθε απόπειρα εξέτασης από το γιατρό με σπασμούς και πόνους. Αυτή η αντίδραση είναι καθαρά συγκινησιακής φύσης.

Μπορεί το άγχος ή η νευρική υπερένταση να προκαλέσουν σε μια γυναίκα πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή;
Ναι, η δυσπαρευνία πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί από νευρική υπερένταση. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως σε νευρωσικά άτομα και είναι κάτι παροδικό.

Ο φόβος που συνδέεται με τη σεξουαλική πράξη μπορεί να προκαλέσει δυσπαρευνία;
Ο φόβος για τη σεξουαλική επαφή φυσικά και μπορεί να δημιουργήσει πόνο κατά τη συνουσία. Ο φόβος αυτός συνδέεται με την αμάθεια που χαρακτηρίζει ακόμα και άτομα υψηλού πνευματικού επιπέδου σε ό,τι αφορά τη σεξουαλικότητά τους. Παλαιότερα δεν υπήρχε σεξουαλική αγωγή, κι έτσι ένα κλίμα ενοχής, καλλιεργούμενο από το περιβάλλον, περιέβαλλε καθετί σχετικό με την σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των αναστολών απέναντι στο σεξουαλικό ένστικτο. Έτσι, ο φόβος για την κύηση και τον τοκετό, η αηδία για το αίμα της περιόδου, ο άντρας φόβος και τρόμος παραμένουν βαθιά χαραγμένα στο πνεύμα της γυναίκας. Είναι πολύ δύσκολο οποιαδήποτε αγωγή να μπορεί να σβήσει τα μηνύματα που έλαβε η γυναίκα όταν ήταν παιδί για τις περισσότερες φορές, ή από της δυσπαρευνίας έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία.

Η δυσπαρευνία μπορεί να οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες;

Οι ανατομικές ανωμαλίες είναι συγγενείς (παρουσιάζονται με τη γέννηση) και έχουν σχέση με την καλή ανάπτυξη των έξω γεννητικών οργάνων και την ύπαρξη όχι του κόλπου. Οι ανατομικές ανωμαλίες μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμούς σε χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοβολίες. Όλες αυτές οι ανατομικές ανωμαλίες μπορεί να προκαλέσουν δυσπαρευνία.

Που οφείλεται η δυσπαρευνία που παρατηρείται σε πολλές γυναίκες μετά την κλιμακτήριο; Υπάρχει θεραπεία;
Μετά το τέλος της περιόδου η γυναίκα μπαίνει σε μια καινούργια φάση της γεννητικής λειτουργίας. Οι ορμόνες μειώνονται, οι ωοθήκες λειτουργούν ανεπαρκώς και αυτό έχει ως συνέπεια την ατροφία των γεννητικών οργάνων. Αυτή η ατροφία προκαλεί τον πόνο και το «κάψιμο» κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Για την αντιμετώπιση της δυσπαρευνίας γίνεται φαρμακευτική αγωγή με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας μπορεί να προκαλέσει δυσπαρευνία;
Όταν η γυναίκα κάνει έρωτα χωρίς να έχει σεξουαλική επιθυμία, μπορεί, όπως είναι φυσιολογικό, να πονέσει. Γι' αυτό πρέπει πάντα να τηρούνται οι κανόνες της φυσιολογίας της σεξουαλικής επαφής, που στο πρώτο, τουλάχιστον, στάδιο προϋποθέτουν την ύγρανση του κόλπου.

Υπάρχει ανάλογη πάθηση στον άνδρα;

Ναι, υπάρχει δυσπαρευνία και στον άνδρα. Συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό του πέους, σε μικροβιακές μολύνσεις ή σε έρπη. Άλλες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η ορχίτιδα, η κιρσοκήλη και τραυματισμοί, μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη; Θεωρείται απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη;

Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία που προκάλεσε την πάθηση και έχει άμεση σχέση με την προσωπικότητα της γυναίκας. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση πρέπει να γίνονται έγκαιρα, γι' αυτό, αν η γυναίκα εμφανίσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο γιατρό. Αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και θεωρείται απαραίτητη, ιδιαίτερα όταν πίσω από την δυσπαρευνία κρύβονται ψυχολογικοί λόγοι που έχουν σχέση με γυναικείες φοβίες σχετικά με το «τραυματικό» αντρικό όργανο.

Ανοργασμία: Ένα πρόβλημα που παραμένει κρυφό;
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κρύβουν βαθιά μέσα τους οποιοδήποτε σεξουαλικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο γάμο ή τη σχέση τους και παραμένουν για πάντα ανικανοποίητες. Οι αιτίες που προκαλούν παροδικές ή μόνιμες διαταραχές στο γυναικείο οργασμό τις περισσότερες φορές είναι ψυχολογικές. Φυσικά, μπορεί να συνυπάρχουν και οργανικά αίτια, όπως για παράδειγμα η δυσπαρευνία, που εμποδίζουν τη γυναίκα να βιώσει τον οργασμό της.

Ποιες, όμως, είναι οι ψυχολογικές αιτίες που κάνουν τις γυναίκες να μην μπορούν εύκολα να βιώσουν τον οργασμό και να απολαύσουν τη σεξουαλική ζωή τους; Το να μη φτάσει η γυναίκα μερικές φορές σε οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή δεν σημαίνει ότι έχει σεξουαλικό πρόβλημα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν για μια μεγάλη χρονική περίοδο δεν μπορεί να βιώσει τον οργασμό ή όταν δεν έχει νιώσει ποτέ τον οργασμό. Προβλήματα οργασμού μπορεί να έχει η γυναίκα όταν ο σύντροφός της έχει πρόωρη εκσπερμάτιση ή δεν τη δίνει το χρόνο να προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά για την σεξουαλική επαφή. Σε μια μεγάλη μερίδα γυναικών που δεν μπορούν να βιώσουν τον οργασμό ευθύνεται ο σύντροφος. Ο τρόπος της σεξουαλικής επαφής είναι πολύ σημαντικός και τα προκαταρκτικά παιχνίδια είναι αναγκαία στο σεξ. Η θεραπεία είναι ψυχολογική μπορεί να χρειαστεί να γίνει ψυχοθεραπεία σε ατομικό επίπεδο αλλά και σεξοθεραπεία στο ζευγάρι.

Υπάρχει αντρική ανικανότητα;

Εκατομμύρια άντρες σ΄ όλο τον κόσμο, από 21 ετών και πάνω, έχουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης, σύμφωνα με έρευνα που απασχόλησε 2.000 ουρολόγους.

Η κατάκτηση της χαμένης ηδονής

Όταν η σεξουαλική ζωή δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί κανείς να ακολουθήσει διάφορους δρόμους για την καλυτέρευση της, όπως:

  • Περιορισμό του αλκοόλ, του καπνού και των ηρεμιστικών. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες ότι τα φάρμακα ή τα ηρεμιστικά εμποδίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα, θα πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη ειδικού. 
  • Θεραπεία μολύνσεων και ερεθισμών του κόλπου. 
  •  Αποκατάσταση των ορμονικών μεταβολών στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. 
  • Το αντισυλληπτικό χάπι, που θα απομακρύνει το φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. 
  • Θεραπεία των ψυχολογικών αιτιών που προκαλούν προβλήματα στη σεξουαλική επαφή με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή σεξολόγου.
  • Σεξοθεραπεία, για να δούμε τη θετική πλευρά της σεξουαλικότητας, ξεκινώντας από το σώμα μας και τον ερεθισμό του.