Η HPV λοίμωξη είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου, αν και οι περισσότερες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV δεν έχουν αναπτύξει παθολογία στον τράχηλο της μήτρας, ενώ οι περισσότερες HPV λοιμώξεις σε γυναίκες κάτω των 25 ετών δεν προχωρούν.

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα που βγαίνουν θετικές για τον ιό HPV (ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων), από το τεστ ανίχνευσης HPV - DNA, θα πρέπει να δοκιμάζουν εκ νέου το τεστ ανίχνευσης HPV- DNA δύο χρόνια αργότερα, ως μέρος του προσυμπτωματικού έλεγχου του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.

Ο έλεγχος συνιστάται σε γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα ετών, και ιδίως ο έλεγχος για τον τύπο του στελέχους του HPV, δεδομένου ότι μόνο ορισμένα στελέχη συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επιπλέον, αν και μόνο επίμονα ανιχνεύσιμες λοιμώξεις σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, παρόλα αυτά λίγες μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν γίνει σχετικά με την επιμονή αυτών των λοιμώξεων και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ επίμονων λοιμώξεις από τον ιό HPV και της εμφάνισης κινδύνου για τον τράχηλο της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα, μελετήθηκε μια ομάδα γυναικών ηλικίας  30-65 για μια περίοδο 16 ετών, αναφέρει η Hui-Chi Chen, PhD, στο Γονιδιωματικό Κέντρο Ερευνών της Ακαδημίας Sinica στην Ταϊπέι, Ταϊβάν.

Χαρακτηριστικά και αποτελέσματα της μελέτης

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις HPV DNA test και σε κυτταρολογικές εξετάσεις και οι δοκιμές επαναλήφθηκαν δύο χρόνια αργότερα.

Η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου ήταν προσδιορισμένα από τα μητρώα του καρκίνου και των μητρώων θανάτων.

Συνολικά, 6.666 γυναίκες συμμετείχαν και στις δύο βασικές εξετάσεις (αναφέρονται παραπάνω) ενώ 3.456 ασθενείς υποβλήθηκαν μόνο στην πρώτη εξέταση (HPV DNA test).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο 16-ετής κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου ήταν 6,2% για τις γυναίκες που έχουν μολυνθεί με πιθανά καρκινογόνα στελέχη του ιού. Μεταξύ των γυναικών που είχαν μολυνθεί από καρκινογόνους ιούς HPV κατά τη διάρκεια της 2-ετούς μελέτης, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ήταν 12,4%, ενώ για τις γυναίκες που επανειλημμένα είχαν HPV αρνητικά test, ο κίνδυνος ήταν μόνο 0,14% .

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι δεν θα ήταν χρήσιμο να επαναλαμβάνεται HPV τεστ πιο συχνά από κάθε δύο χρόνια για τις HPV-θετικές γυναίκες.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι 'Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, αν μετά από έλεγχο, ανιχνεύεται HPV λοίμωξη, ο επανέλεγχος μετά από 2 χρόνια θα αποτελέσει χρήσιμο οδηγό ως προς τη διάρκεια της λοίμωξης και τον κίνδυνο εξέλιξής της'.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι 'Τα συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν ότι είναι καιρός πλέον για την καθιέρωση του ελέγχου του ιού του HPV σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον γενικό πληθυσμό.'

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι η γονοτυπική ανάλυση μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του HPV σε ορισμένες λοιμώξεις από καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV - δηλαδή HPV16 και HPV18 - που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου σε σχέση με άλλους τύπους.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο, ο Kevin A. Ault, MD, του Τμήματος Γυναικολογικής και Μαιευτικής Σχολής του Emory University of Medicine επισημαίνει ότι 'η εμμένουσα λοίμωξη από HPV είναι ένα ενδιάμεσο βήμα για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου'.

Σημειώνει η μελέτη έχει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της μακράς διάρκειας παρακολούθησης, του μεγάλου μεγέθους του δείγματος και της σύνδεση με το εθνικό μητρώο του καρκίνου. Προσθέτει επίσης ότι η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες με αρνητικό HPV τεστ έχουν μειωμένο σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του τραχήλου της μήτρας.

Πηγές:
Journal of the National Cancer Institute,
HealthyLife

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024