Τ. V. L. = 1 mglm3 yια 8ωρη απασχόληση, 40 ώρες την εβδομάδα.

Χρησιμοποιείται για την παραγωγή κραμάτων και ειδικά με χάλυβα. Τα μεταλλικά κέρματα συνήθως κατασκευάζονται από νικέλιο και χαλκό. Μαζί με ψευδάργυρο και χαλκό χρησιμοποιείται για επιμεταλλώσεις. Ως καταλύτης χρησιμοποιείται κατά την υδρογόνωση των ελαίων προς λίπη. Τα άλατα του νικελίου χρησιμοποιούνται πολύ κατά τις επιμεταλλώσεις.
Απορροφάται πολύ λίγο από το έντερο. Συγκεντρώνεται κυρίως στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Αποβάλλεται από τα ούρα και τα κόπρανα.

Το νικέλιο και τα άλατά του προκαλούν δερματίτιδα κυρίως σε εργάτριες που απασχολούνται στην κατασκευή κοσμημάτων καθώς και σε άλλες απασχολήσεις που χρησιμοποιείται το μέταλλο. Προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες, τους παραρρίνιους κόλπους και στον λάρυγγα, κυρίως σε εργαζόμενους που εκτίθενται σε αδιάλυτη σκόνη θειούχου νικελίου, οξείδια του νικελίου, διαλυτό θειούχο νικέλιο, νιτρικό και χλωρικό, καθώς και στο αέριο καρβονυλικό νικέλιο. Σε εργάτες διυλιστηρίων στη Σοβιετική Ένωση διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος γαστρικού καρκίνου και σαρκωμάτων. Σε εργαζόμενους σε ηλεκτρολυτικές εργασίες νικελίου στον Καναδά αναφέρθηκε νεφρικός καρκίνος.
Η ιατρική επαγρύπνηση περιλαμβάνει εξετάσεις του αναπνευστικού και των ανωτέρων αναπνευστικών οδών, ακτινογραφήσεις θώρακος και εξετάσεις ούρων για παρουσία νικελίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της αποβολής του μετάλλου και του βαθμού έκθεσης.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Νικέλιο και Κράματα Χρήσεις Απασχολήσεις
Σκόνη νικελίου Καταλύτης για χημικές αντιδράσεις, υδρογόνωση σπορέλαιων Εργασίες Χημικών
Ανοξείδωτος χάλυβας Υλικά κατασκευών Χύτες, εργάτες χάλυβα
Άλλα κράματα Μεταλλικά κέρματα, μαγνήτες, διάφορα αντικεiμενα Εργάτες παραγωγής
Ενώσεις
Θειούχο νικέλιο Ηλεκτροεπιμεταλλώσεις Εργάτες παραγωγής
Υδροξείδιο του Μπαταρίες νικελίου, καδμίου Εργάτες παραγωγής
Ανθρακικό νικέλιο Ηλεκτρονικά υλικά Εργάτες παραγωγής
Καρβονυλικό νικέλιο "Επιμεταλλώσεις αερίου" ραφινάρισμα νικελίου με τη μέθοδο του Mond Εργάτες παραγωγής

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης