Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) παρακολουθούν συστηματικά, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, το θέμα της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας ("Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο", ΣΟΑΣ) που ξεκίνησε από χώρες της Άπω Ανατολής.

Σε ποιες χώρες έχουν αναφερθεί περιστατικά
Περισσότερο έχει πληγεί η Κίνα και το Χονγκ-Κονγκ, αλλά κρούσματα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας καθώς και σε χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.

Οι περιοχές στις οποίες έχει έως σήμερα τεκμηριωθεί μετάδοση και διασπορά της νόσου τοπικά, ή αλλιώς αποτελούν εστίες της επιδημίας, είναι οι παρακάτω:

  • Χονγκ-Κονγκ
  • Κίνα (περιλαμβάνεται Πεκίνο, επαρχία Guangdong, επαρχία Shanxi)
  • Σιγκαπούρη
  • Ταϊβάν
  • Ανόϊ του Βιετνάμ
  • Τορόντο του Καναδά

Σημείωση: Είναι ενδεχόμενο οι περιοχές αυτές να αλλάξουν μελλοντικά. Ενημερωμένες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε από το ΚΕΕΛ (www.keel.org.gr) ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (www.who.int/sars/en).

Ποια μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ληφθεί
Σε όλον τον κόσμο οι φορείς δημόσιας υγείας, με τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), βρίσκονται σε εγρήγορση για την επιδημιολογική επιτήρηση της αρρώστιας αυτής, τη διερεύνηση της αιτιολογίας της και τη διαμόρφωση των απαραίτητων οδηγιών για την προστασία του πληθυσμού.

Αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών στις εστίες της επιδημίας
Με βάση όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, και σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ, δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για τον περιορισμό των ταξιδιών προς οποιοδήποτε προορισμό.

Ωστόσο, όσοι σκέπτονται να ταξιδέψουν σε περιοχές που είναι εστίες της επιδημίας πρέπει να γνωρίζουν ότι σε ορισμένες από αυτές -όπως το Χονγκ-Κονγκ, περιοχές της Κίνας και η Σιγκαπούρη- η ζωή είναι ήδη επηρεασμένη λόγω της επιδημίας.

Σε ορισμένες από αυτές τα σχολεία είναι κλειστά και οι μαζικές συγκεντρώσεις αναβάλλονται για την αποφυγή της διάδοσης της επιδημίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα, οι ασθενείς με τα ύποπτα συμπτώματα υποχρεώνονται σε περιορισμό κινήσεων και, με σύσταση του ΠΟΥ, όσοι ταξιδεύουν από εκείνες τις περιοχές προς άλλους προορισμούς ελέγχονται για να επιβεβαιωθεί ότι δεν νοσούν.


Το ΚΕΕΛ συνιστά την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών προς τις περιοχές που αποτελούν εστίες της επιδημία, και ιδιαίτερα προς την Κίνα και το Χονγκ-Κονγκ, μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
Είναι σκόπιμο όσοι σκέπτονται να ταξιδέψουν προς περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία να λάβουν ειδικές πληροφορίες για την περιοχή που τους ενδιαφέρει, και να ανανεώσουν τις πληροφορίες τους κοντά στο χρόνο της αναχώρησής τους καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέτρα προφύλαξης εάν το ταξίδι είναι απαραίτητο
Στην περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η μετάβασή σας σε κάποια από τις περιοχές που είναι εστίες της επιδημίας, είναι αναγκαία η επαγρύπνηση και η λήψη ορισμένων βασικών μέτρων προφύλαξης για τη μείωση της πιθανότητας προσβολής από το "Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο".

Θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους και τους χώρους συγχρωτισμού πολλών ατόμων (μέσα μαζικής μεταφοράς, εκθέσεις, μουσεία κλπ.)
  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν βήχα ή άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίππης
  • Μην ξεχνάτε ότι οι χώροι παροχής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας (π.χ. Νοσοκομεία) αποτελούν χώρους υψηλού κινδύνου για δυνητική μετάδοση της νόσου
  • Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να προσφέρει σημαντικού βαθμού προστασία
  • Στην περίπτωση που θα εμφανίσετε συμπτώματα όπως πυρετός >38ο C, βήχας, πονόλαιμος, ταχύπνοια, δύσπνοια θα πρέπει εγκαίρως να αναζητήσετε ιατρική εκτίμηση και αντιμετώπιση. Παράλληλα, φροντίστε να μην εκθέσετε σε σταγονίδια και άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις σας, τα άτομα του στενού σας περιβάλλοντος.

Τι είναι και πώς εκδηλώνεται το ΣΟΑΣ
Το ΣΟΑΣ είναι νόσημα του αναπνευστικού συστήματος που η αιτιολογία είναι άγνωστη και ακόμη διευρευνάται. Κατά πάσαν πιθανότητα πρόκειται για νέα αρρώστια.

Τα αρχικά συμπτώματά του περιλαμβάνουν πυρετό >38ο C που μπορεί να συνοδεύεται από ρίγος, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς, γενικό αίσθημα κόπωσης, πονόλαιμο, βήχα. Μετά από 3-7 ημέρες, ένα μέρος των ασθενών εμφανίζει επιδείνωση με ξερό βήχα, δύσπνοια, ταχύπνοια και εξέλιξη σε πνευμονία η οποία μπορεί να είναι βαριά.

Στη φάση αυτή, η επιδείνωση της κατάστασης του αρρώστου μπορεί να είναι γρήγορη. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση του ατόμου στον υπεύθυνο μικροοργανισμό έως την εκδήλωση των αρχικών συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) είναι συνήθως 2-7 ημέρες, αλλά μπορεί να φθάσει και τις 10 ημέρες.

Πώς μεταδίδεται το ΣΟΑΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το ΣΟΑΣ μεταδίδεται μόνο με στενή επαφή. Η στενή επαφή περιλαμβάνει τη διαμονή με ασθενή που έχει ΣΟΑΣ, τη φροντίδα ασθενούς στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, τη μεγάλη ή παρατεταμένη έκθεση σε σταγονίδια που διασπείρει ο ασθενής (π.χ.

σε απόσταση περίπου 1 μέτρου όταν βήχει ή φταρνίζεται), καθώς και την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις του αρρώστου ή άλλα σωματικά υγρά.

Πώς θα υποπτευθούμε ΣΟΑΣ
Κάθε ασθενής που παρουσίασε τα παρακάτω συμπτώματα μετά την 1/02/03:

  • Υψηλό πυρετό(>38°C)

ΚΑΙ (απαραίτητα)

  • Ένα ή περισσότερα από τα επόμενα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος: βήχα, πονόλαιμο, ταχύπνοια, δύσπνοια.

ΚΑΙ (απαραίτητα) τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια:

  • Πρόσφατο ταξίδι (στο 10ήμερο από την έναρξη των συμπτωμάτων) σε περιοχή που είναι εστία της επιδημίας
  • Στενή επαφή στο 10ήμερο από την έναρξη των συμπτωμάτων, με άτομο στο οποίο έχει γίνει διάγνωση ΣΟΑΣ. ("Στενή επαφή" = άτομο που ανέλαβε τη φροντίδα ή έμεινε μαζί με ασθενή που διαγνώστηκε ότι έχει ΣΟΑΣ ή ήρθε σε άμεση επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά του αρρώστου)

Πηγές:
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:
Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων
Τηλ: +30-210.8899.000
www.keel.org.gr

και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
www.who.int

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία