Η γρίπη είναι ο εφιάλτης του χειμώνα. Οι περισσότεροι φοβούνται να μην πέσουν "στα νύχια" της καθώς τρέμουν στην ιδέα της ταλαιπωρίας που θα υποστούν και των κινδύνων που ελλοχεύουν. Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τα ιϊκά σωματίδια στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται επίσης μέσω των χεριών, όταν αγγίζουμε αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια μεταφέρουμε τον ιό στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μετάδοση και τη κυκλοφορία του ιού.

Αν λοιπόν προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στην απειλή της γρίπης τότε μπορούμε ίσως να γλιτώσουμε από αυτή. Το βασικό είναι η καθαριότητα. Δεν χρειάζεται να πιάσουμε το χερούλι του λεωφορείου για να πλύνουμε τα χέρια μας. Το στέλεχος του ιού μπορεί να βρίσκεται παντού: βιβλία, παιχνίδια, πάγκο ταμείου, χερούλι πόρτας, τηλέφωνα κ.ά. και μάλιστα να έχει παραμείνει εκεί για περισσότερες από 8 ημέρες. Επιπλέον, σε περίπτωση που επισκεφτείτε νοσοκομείο, πλύντε τα ρούχα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και εάν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε στεγνωτήριο ή σιδερώστε τα για πλήρη απολύμανση.

Αν στο χώρο που ζείτε ή εργάζεστε υπάρχουν ανθρωποι που έχουν προσβληθεί απο την γρίπη, τότε όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ασθενής, θα πρέπει να καθαρίζονται με χλωρίνη, η οποία θα πρέπει να αραιώνεται σε νερό σε διάλυμα ένα προς δέκα.

Επίσης, οι κλειστοί χώροι μαζικής συνάθροισης, καλό θα ήταν να απολυμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και του προσωπικού, αλλά και των πελατών.

Αν τελικά, παρά τις προφυλάξεις εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, τότε καλό είναι να μη βγαίνετε από το σπίτι εάν έχετε συμπτώματα .Επίσης, θα πρέπει καθημερινά να αερίζεται καλά ο χώρος που παραμένει ο ασθενής, να καθαρίζονται με αραιωμένη χλωρίνη οι επιφάνειες και τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί και με οινόπνευμα να απολυμαίνονται τα μικροαντικείμενα.

Διδάξτε στο παιδί σας τα μέτρα προφύλαξης. Η τόνωση επίσης του αμυντικού συστήματος με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την αποφυγή παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, τον επαρκή ύπνο και την αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης, τόσο από τον ιό της γρίπης όσο και από άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούν ακριβώς τα ίδια μέτρα προφύλαξης με τους ενηλίκους.Μετά την εκπαίδευση του παιδιού για ειδική καθαριότητα, δώστε ειδικό καθαριστικό χεριών που να περιέχει αλκοόλ, για τις περιπτώσεις που δεν θα έχει την ευκαιρία να πάει στο μπάνιο.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο