Όταν έρχονται τα πρώτα κρύα, ο κόσμος συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους και συχνά δημιουργείται το τέλειο περιβάλλον για την εξάπλωση των μικροβίων, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι φαίνονται πιο επιρρεπείς σε λοίμωξη τους χειμερινούς μήνες. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο κρυολόγημα και τη γρίπη;

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και κάθε χρόνο μέχρι το 15 τοις εκατό από εμάς έχουμε κολλήσει. Σε αντίθεση με το κρυολόγημα, τα συμπτώματα ξεκινούν ξαφνικά και είναι πιο σοβαρά - υψηλός πυρετός, ακραία κόπωση και πόνοι είναι όλα κοινά χαρακτηριστικά.

Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτικά. Ο ιός είναι αερομεταφερόμενος, οπότε κάθε φορά που βήχετε, φτερνίζεστε ή μιλάτε, τα μικρόβια εξαπλώνονται. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταφερθεί με την αφή, επομένως είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας τακτικά. Για να αποτρέψετε το κρυολόγημα δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

9 συμβουλές για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων και της γρίπης

Δεν μπορείτε να αποφύγετε τα κρυολογήματα εντελώς, αλλά εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνά σας για να οπλίσετε τον εαυτό σας την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης:

Τρώτε 5 φορές την ημέρα για να ενισχύσετε την κρύα και το ανοσοποιητικό

Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών την ημέρα - είναι ιδανικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μία μερίδα φρούτων περιλαμβάνει ένα ολόκληρο φρούτο μεσαίου μεγέθους ή τρία μικρότερα.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Πίνετε πολύ νερό, ειδικά αν περνάτε πολύ χρόνο σε κεντρικά θερμαινόμενους χώρους ή έχετε κρυολόγημα ή γρίπη. Όχι μόνο θα κρατήσει το σώμα σας ενυδατωμένο, αλλά θα βοηθήσει επίσης να αποβάλλετε τις τοξίνες. Στόχος είναι να πίνετε τουλάχιστον 1,4 λίτρα νερό την ημέρα.

Περιορίστε το αλκοόλ για να ενισχύσετε την ανοσία

Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμινών, οι οποίες είναι πιθανό να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την ικανότητα να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις.

Κοιμηθείτε αρκετά για να επιταχύνετε την θεραπεία

Είναι ο φυσικός τρόπος επαναφόρτισης των μπαταριών του σώματος. Έτσι, αν αρχίσετε να αισθάνεστε ότι πάτε να κρυώσετε, βοηθήστε το σώμα σας να ανακάμψει με περισσότερο ύπνο.

Πίνετε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών, για αυτό είναι ιδανικό για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αν δεν σας αρέσει η γεύση τότε το μαύρο τσάι είναι επίσης καλό.

Βρείτε χρόνο να χαλαρώσετε για να καταπολεμήσετε τις ιογενείς λοιμώξεις

Όταν έχετε άγχος είστε πιο ευαίσθητοι στις ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούν βήχα, κρυολογήματα και γρίπη, έτσι πρέπει να μείνετε ήρεμοι για να είστε υγιείς. Δοκιμάστε τεχνικές γιόγκα ή χαλάρωσης για να ξεκουράσετε το μυαλό σας.

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων

Ο ιός μεταφέρεται συχνά από τα χέρια και στη συνέχεια εισέρχεται στο σώμα σας μέσω των ματιών σας, της μύτης ή του στόματος. Έτσι, ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο να κολλήσετε πλένοντας τα χέρια σας τακτικά. Για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια, τρίβετε τα χέρια σας δυνατά με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα.

Ενεργοποιηθείτε για να διατηρήσετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Η άσκηση είναι ο τέλειος τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οπότε προσπαθήστε να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα.

Κάντε το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης

Το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης μπορεί να σας προστατεύσει από το να προσβληθείτε από τον ιό της γρίπης.

Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό, αλλά μπορεί να σας κρατήσει υγιή κάθε χειμώνα. Ο ιός αλλάζει κάθε χρόνο, έτσι πρέπει να εμβολιάζεστε πάλι κάθε χρόνο. Κάνοντας το εμβόλιο προστατεύτε και την οικογένειά σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά