H γρίπη και οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος συχνά προκαλούν πανικό στα άτομα που αρρωσταίνουν και στις οικογένειές τους. Πολλοί αναπνευστικοί ιοί κυκλοφορούν παράλληλα με την γρίπη κυρίως κατά τον Χειμώνα προκαλώντας σύγχυση και πανικό σε πολλούς ανθρώπους. Στις συνθήκες αυτές, πολλοί άνθρωποι συχνά ρωτούν:  Μπορώ μόνος μου να καταλάβω εάν πάσχω από γρίπη ή απλή ίωση του αναπνευστικού συστήματος;

Η απάντηση είναι αρνητική σε αυτό το ερώτημα, διότι το είδος των εμφανιζόμενων συμπτωμάτων δεν συνδέεται μόνο με το είδος του επιτιθέμενου παθογόνου μικροοργανισμού αλλά και με την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων όπως είναι το είδος των υποκείμενων νοσημάτων του ασθενούς, την βιολογική του ηλικία, τα προσλαμβανόμενα φάρμακα, την ιδιοσυστασία του, το συνυπάρχον stress, το είδος της διατροφής που κάνει, εάν καπνίζει ή όχι, το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης. Επιπροσθέτως δεν δύναται από μόνος του ο ασθενής να αξιολογήσει τα ευρήματα από την φυσική εξέταση (π.χ. ακροαστικά ευρήματα κατά την εξέταση των πνευμόνων)  και να κάνει την απαραίτητη σύνθεσή τους με τα συμπτώματα, διαδικασίες σημαντικές κατά την διαφορική διάγνωση.

Είναι γεγονός ότι ορισμένοι ασθενείς περνούν την γρίπη «στο πόδι» με μια συμπτωματολογία ελαφράς μορφής. Σε καταβεβλημένους ασθενείς, μια κοινή ίωση μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, βρογχόσπασμο και βρογχίτιδα.

Παρά ταύτα, οι απλές ιώσεις του αναπνευστικού και η γρίπη παρουσιάζουν ορισμένες διαφορές στην τυπική τους μορφή και εξέλιξη. Συγκεκριμένα, η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύς, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Ο πυρετός στην γρίπη εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα.

Στις απλές ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος, η συμπτωματολογία είναι ήπια.  Υπάρχει πονόλαιμος, βήχας, ρινόρροια, φτέρνισμα, που διαρκούν μερικές φορές πάνω από εννέα ημέρες. Ο πυρετός και η κεφαλαλγία απουσιάζουν ή είναι  μικρής έντασης. Ορισμένες φορές οι απλές ιώσεις προκαλούν μικρής έντασης συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα όπως είναι η διάρροια και το φούσκωμα, σπάνια κατά τη διαδρομή της μη επιπλεγμένης γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;