Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychiatric Research έδειξε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με την έκθεση σε μολυσματικές ασθένειες. Επομένως, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η επίδραση του κορωναϊού στην ψυχική υγεία. Αλλά με βάση προηγούμενες έρευνες, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε παρόμοιες επιδράσεις που σχετίζονται με τον COVID-19, όπου όλο και περισσότεροι εκτίθενται στον ιό και πολλοί περισσότεροι κάνουν δραστικές αλλαγές στη ζωή τους για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν τη διάδοσή του.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, όποιος υποφέρει από κάποια ψυχική ασθένεια, περνάει πολύ δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση, τα οποία βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία.

Ξεκινήστε την ημέρα νιώθοντας ευγνώμονες

Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, σκεφτείτε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες. Αν εξασκείστε με αυτήν τη σκέψη και διδάσκετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο, μπορεί αυτό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία. Η παρούσα κατάσταση ήδη μας βαραίνει και καλό είναι να μην φορτώνουμε τον εαυτό μας και με άλλες σκοτούρες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychotherapy Research διαπίστωσε ότι η με το να γράφετε σε ένα χαρτί τους λόγους που αισθάνεστε ευγνώμονες ίσως καταφέρετε να βελτιώσετε τις τη συναισθηματική σας ευεξία. Μάλιστα, αυτό φαίνεται να αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα με θετικό τρόπο, με βάση τις μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Ξεκινήστε μια ρουτίνα και κάντε ένα ημερήσιο χρονοδιάγραμμα

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Ένας τρόπος για να αντισταθμίσετε αυτό το συναίσθημα είναι να κάνετε ένα τακτικό πρόγραμμα και μείνετε πιστοί σ’ αυτό.

Θυμηθείτε, τα παιδιά είναι συνηθισμένα στη ρουτίνα και τη δομή. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να έχουν συνέπεια στη ζωή τους κι αυτό τους βοηθά να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο. Αυτό ακριβώς χρειάζονται τώρα τα παιδιά.

Το ημερήσιο πλάνο θα σας βοηθήσει να μείνετε συγκεντρωμένοι. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ετήσια επισκόπηση ψυχολογίας σχετικά με τις ψυχολογικές συνήθειες έδειξε ότι οι άνθρωποι βασίζονται στις συνήθειες τους και τη ρουτίνα τους όταν αγχώνονται. Αυτό υποδηλώνει ότι η καθιέρωση μιας υγιεινής ρουτίνας θα μπορούσε να βοηθήσει στη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές.

Κοιμηθείτε καλά

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, οι ενήλικες χρειάζονται επτά με εννέα ώρες ύπνο κάθε βράδυ. Και η έρευνα δείχνει ότι η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Η χρονική διάρκεια που χρειάζονται τα παιδιά ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία τους. Στα νεογνά συνιστώνται 14 έως 17, στα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνιστώνται 11 έως 13 ώρες , στους εφήβους συνιστάται να κοιμούνται οκτώ έως 10 ώρες καθημερινά, αν και σπάνια το κάνουν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι πάσχουν από ψυχικές παθήσεις, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αϋπνίας. Και η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Έτσι, σε περιόδους υψηλής πίεσης, ο ύπνος είναι ύψιστης σημασίας. Εκτός από το να μείνετε συνεπής στη ρουτίνα σας, ένας ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι θα κοιμηθείτε επαρκώς και εσείς και τα παιδιά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η οικογένεια είναι ενεργή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τρώτε υγιεινά

Είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε, ειδικά τώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό που ταΐζετε τον οργανισμό σας θα επηρεάσει το πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε. Η έρευνα έχει εδώ και καιρό τεκμηριώσει τη θετική επίπτωση που έχει η διατροφή στη διάθεση και ότι το η υγιεινή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους .

Η έρευνα έχει αποδείξει τα οφέλη της κατανάλωσης ακατέργαστων τροφίμων και της διατροφής που είναι υψηλή σε λαχανικά, φρούτα, ακατέργαστα δημητριακά, ψάρια και μόνο μικρή ποσότητα άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μελέτες υποδηλώνουν ότι όσοι ακολουθούν αυτό το πρότυπο διατροφής έχουν ποσοστά κατάθλιψης κατά 25% έως 35% χαμηλότερα από αυτούς που καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλά κόκκινα κρέατα και πολλά ανθυγιεινά λίπη και υδατάνθρακες. Το ρητό "είστε αυτό που τρώτε" ισχύει τόσο για την ψυχική  όσο και για τη σωματική σας υγεία.