Ο καλός ύπνος είναι το Α και το Ω της υγείας του εγκεφάλου και του οργανισμού σας.

Ωστόσο, καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, όπως και το άγχος και η ανησυχία μαζί με αυτήν, ο ύπνος όλων μας έχει διαταρχθεί.

"Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό από την άποψη της φυσιολογικής απόκρισης του οργανισμού μας: Αν δεν κοιμόμαστε καλά μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μπορεί να αυξηθεί η φλεγμονή στο σώμα, κάτι που ξέρουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ευαλωτότητα σε διάφορους ιούς», δήλωσε  η Brittany LeMonda, PhD, νευροψυχολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, ακόμη και σε αυτές τις αγχωτικές και αβέβαιες στιγμές.

Διατηρήστε τακτική ρουτίνα

Πολλών ανθρώπων η καθημερινότητα έχει αλλάξει πλήρως ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πανδημίας. Μερικοί έχουν απολυθεί. Μερικοί προσαρμόζονται στην εργασία από το σπίτι. Άλλοι συνδυάζουν εργασία και οικογένεια στο σπίτι, καθώς φροντίζουν τα παιδιά που είναι πλέον εκτός σχολείου.

Ανεξάρτητα από το πώς έχει επηρεαστεί η ζωή σας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε μια ρουτίνα για να έχετε καλό ύπνο.

«Τώρα είναι που πρέπει να κρατήσουμε τις ζωές μας όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δική μας ρουτίνα», δήλωσε η Navya Singh, PysD, ψυχολόγος και ερευνήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Columbia.

«Εάν εργάζεστε από το σπίτι, σηκωθείτε την ίδια ώρα με αυτή που ξυπνούσατε πριν και ντυθείτε. Μπορεί να πάτε στο διπλανό δωμάτιο ή να εργάζεστε από την κρεβατοκάμαρά σας, αλλά καλό είναι να έχετε ακριβώς την ίδια αίσθηση με αυτή που είχατε πρωτύτερα.. Καλό είναι να μην διαταράσσονται πολύ οι συνήθειες μας», είπε.

Μην κοιμάστε μέσα στην ημέρα

Το κρεβάτι και ο καναπές θα αρχίσουν να σας δελεάζουν να πάρετε έναν υπνάκο.

Σιγουρευτείτε ότι δεν παίρνετε «υπνάκους», καθώς αυτό μπορεί να σας φέρει μεγαλύτερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδεχομένως μεταβάλλοντας ή διακόπτοντας μια τακτική ρουτίνα ύπνου.

Ασκηθείτε (όχι πριν τον ύπνο)

Ναι, το γυμναστήριό σας είναι κλειστό, αλλά η άσκηση θα πρέπει ακόμα να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ σημαντική», λέει η LeMonda. «Γνωρίζουμε ότι η άσκηση συνδέεται με ποιοτικότερο ύπνο για παθοφυσιολογικούς λόγους: Θα νιώσουμε πιο κουρασμένοι εάν ασκηθούμε. Θα αισθανθούμε επίσης ικανοποιημένοι επειδή γυμναστήκαμε, έτσι θα υπάρξει μια αίσθηση επιτεύγματος πριν τον ύπνο η οποία θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε».

Απλά μην ασκείστε λίγες ώρες πριν την ώρα που πάτε για ύπνο, επειδή η διέγερση που προκαλεί η σωματική άσκηση μπορεί να σας ξαγρυπνήσει.

Περιορίστε την έκθεση στο μπλε φως πριν κοιμηθείτε

«Συνιστούμε μία ώρα πριν από τον ύπνο να μην παρακολουθείτε τηλεόραση, να μην κάθεστε πάνω από το κινητό και σίγουρα να μην έχετε ερεθίσματα που σας προκαλούν άγχος», δήλωσε η LeMonda.

Αντ' αυτού, συνιστά δραστηριότητες όπως ανάγνωση ενός βιβλίου ή ακρόαση μουσικής ως μέσο ψυχαγωγίας πριν από το κρεβάτι.

Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ

«Μπορεί να νομίζετε πως όταν πίνετε αισθάνεστε καλύτερα και ότι μετά θα κοιμηθείτε πιο εύκολα, στην πραγματικότητα όμως ο ύπνος που κάνετε δεν είναι ξεκούραστος», δήλωσε η LeMonda. Αποφύγετε το αλκοόλ. Δεν είναι υγιεινός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους.

 

Πηγές:
Healthline

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας