Το μπουσούλημα είναι ο πρώτος τρόπος του μωρού σας να μετακινείται μόνο του. Μπουσουλώντας θα μάθει να κρατάει την ισορροπία του με τα χέρια και τα γόνατά του. Ταυτόχρονα, γυμνάζει τους μυς του, κάτι που θα το βοηθήσει να ξεκινήσει γρήγορα το περπάτημα.

Τα περισσότερα μωρά θα μάθουν να μπουσουλάνε μεταξύ έξι και δέκα μηνών. Μέχρι τότε, το μωρό σας μπορεί να βρει κάποιον άλλο τρόπο για να πάει από το ένα σημείο στο άλλο, όπως το να γλιστράει στον ποπό του (καθιστό να σπρώχνει με τα χέρια και τα πόδια για να μετακινηθεί), γλιστρώντας με την κοιλιά του ή γυρίζοντας στο πάτωμα του δωματίου. Μερικά μωρά δεν μπουσουλάνε καθόλου αλλά ξεκινάνε κατευθείαν με το να σηκώνονται και να περπατάνε. Μην ανησυχείτε. Το μωρό αρχίζει και μετακινείται και αυτό είναι το σημαντικό. Δεν έχει σημασία πώς θα το κάνει.

Το μωρό σας θα ξεκινήσει το μπουσούλημα αφού μάθει να κάθεται μόνο του χωρίς τη βοήθειά σας (πιθανό όταν θα είναι έξι με επτά μηνών). Το μωρό σας θα μάθει σταδιακά ότι μπορεί να αλλάξει θέση, και γρήγορα θα καταλάβει ότι μπορεί να κινηθεί μπροστά και πίσω όταν τα πόδια του είναι ίσια και η κοιλιά του είναι πάνω από το πάτωμα. Κάποια στιγμή γύρω στους εννέα με δέκα μήνες θα ανακαλύψει πως αν σπρώχνει με τα γόνατα, αυτό του δίνει τη φόρα που θέλει για να μπορέσει να μετακινηθεί.

Όταν το μωρό σας αρχίσει να περιφέρεται μόνο του, σιγουρευτείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές. Ένα μωρό που μπουσουλάει μπορεί να χτυπήσει εύκολα. Επίσης, όταν το μωρό σας χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια για να μετακινηθεί στο πάτωμα λερώνεται πολύ πιο εύκολα, η επιδερμίδα του μπορεί να αφυδατωθεί από την πίεση που χρησιμοποιεί και μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε γδαρσίματα και κοψίματα. Για να σιγουρεύεστε ότι η επιδερμίδα του μωρού σας είναι ενυδατωμένη και για να την προστατέψετε από την αφυδάτωση, δοκιμάστε ένα απαλό ενυδατικό. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε την κρέμα JOHNSON’S® Baby Soothing Naturals, που είναι εμπλουτισμένη με εκχύλισμα φύλλου ελιάς και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία για την ξηρή επιδερμίδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]