Αν ξεχάσετε το όνομα ενός γνωστού σας τι θα κάνετε; Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό, δεδομένου ότι ένα άτομο μπορεί να ξεχάσει ορισμένα πράγματα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά αν γίνεται πολύ συχνά τότε θα μπορούσε να είναι νόσος του Αlzheimer. Τα άτομα με νόσο του Alzheimer έχουν προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Η αύξηση στις φορές που ξεχνά κάποιος είναι ένα από τα αρχικά συμπτώματα της νόσου του Alzheimer. Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν  ονόματα, τόπους και τα πράγματα σε διάφορα μέρη. Τα συμεπτώματα εξελίσσονται και επιδεινώνονται καθώς περνάει ο καιρός και η νόσος μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή.

Απώλεια μνήμης που επηρεάζει την λειτουργικότητα του ατόμου:Όποιοσδήποτε μπορεί να ξεχάσει περιστασιακά ένα ραντεβού, το όνομα ενός γνωστού ατόμου ή τον αριθμό τηλεφώνου ενός φίλου - αλλά θα το θυμηθεί λίγο αργότερα. Αλλά ένα άτομο με τη νόσο μπορεί να ξεχάσει τις συνομιλίες, τις συναντήσεις ή τα γεγονότα και να μην τα θυμάται μετά. Αυτό συμβαίνει περισσότερο με τα πρόσφατα συμβάντα, καθώς σε πρώτο στάδιο επηρεάζεται η πρόσφατη μνήμη. Ωστόσο, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η απώλεια της μνήμης επιδεινώνεται βαθμιαία και το άτομο μπορεί να δυσκολευτεί να θυμηθεί τα πράγματα που συνέβησαν πρόσφατα ή πιο παλιά, καθώς και ονόματα ανθρώπων που γνωρίζουν (ακόμη και την οικογένεια).

Δυσκολία στην πραγματοποίηση οικείων εργασιών: Ένα άτομο με τη νόσο μπορεί να έχει πρόβλημα με μια καθημερινή εργασία, όπως το πλύσιμο ή το μαγείρεμα ενός γεύματος και στο μεταγενέστερο στάδιο της νόσου ξεχνάε πώς να κάνει καθημερινά καθήκοντα όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το χτένισμα των μαλλιών.

Προβλήματα με τη γλώσσα: Οποιοσδήποτε μπορεί, περιστασιακά, να δυσκολεύεται να βρει τη σωστή λέξη. Όμως, οι άνθρωποι με τη νόσο μπορεί να ξεχνούν απλά λόγια τα οποία μπορεί να καταστήσουν τις προτάσεις τους δύσκολο να κατανοηθούν ή να μη βγάζουν καθόλου νόημα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να είναι δύσκολο να εκφράσουν σκέψεις ή να συμμετάσχουν σε συνομιλίες. Αργότερα επηρεάζονται επίσης οι δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής.

Αποπροσανατολισμός στο χρόνο και στον τόπο: Μπορεί να ξεχάσετε την ημερομηνία ή την ημέρα της εβδομάδας ή πού πηγαίνετε, προς στιγμήν. Αλλά η νόσος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και να προχωρήσει σε ένα στάδιο, όπου το άτομο μπορεί να χαθεί σε γνωστά μέρη και μπορεί να μην έχει ιδέα πού βρίσκεται ή ποια ημέρα και μήνας είναι.

Δυσκολία σχετικά με το πού άφησαν διάφορα πράγματα: Είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε πού αφήσατε τα κλειδιά ή το πορτοφόλι. Όμως, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να βάζουν τα πράγματα σε περίεργα μέρη, όπως τα ρούχα στην κατάψυξη ή τα κλειδιά στο μπολ με τη ζάχαρη και στη συνέχεια να το ξεχάσουν. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η ικανότητα του ατόμου να ερμηνεύει τα πράγματα, να οργανώνει τις σκέψεις και να θυμάται πού άφησε τι, γίνεται δύσκολη.

Ένα άτομο με Αlzheimer μπορεί αρχικά να παρατηρήσει ότι έχει δυσκολία να θυμηθεί και να οργανώσει τις σκέψεις. Αλλά συνήθως το ίδιο το άτομο δεν μπορεί να παρατηρήσει τίποτα και οι άνθρωποι γύρω του αισθάνονται την αλλαγή ή αισθάνονται ότι κάτι είναι λάθος. Εάν κάποιος από την οικογένεια και τους φίλους σας δείχνει ότι ξεχνάει, ή εμφανίζει άλλα συμπτώματα Αlzheimer, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για το Αlzheimer, αλλά η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου, να βελτιώσει τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;