H εκστρατεία «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς! » και #akoutaminimata αποτελεί μία πρωτοβουλία της Roche Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η ενθάρρυνση για την έγκαιρη αναζήτηση διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση, που παλαιότερα ονομαζόταν σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος. Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές νευρολογικές νόσους παγκοσμίως και για τους νεαρούς ενήλικες αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας.

Είναι 2-3 φορές πιο συνήθης στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και η διάγνωση συνήθως γίνεται μεταξύ 20 και 50 ετών.

Η νόσος μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου. Προσβάλλει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νευρά και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί απομυελίνωση.

Το 85% των ασθενών θα διαγνωστεί με  Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΥΔΠΣ) και το 15% των ασθενών θα διαγνωστεί με Πρωτοπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ).

Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν να εμφανίσουν δυσκολίες στην αντίληψη, τη μνήμη, τη μάθηση, τον προσανατολισμό και την προσοχή, τη στρατηγική και την οργάνωση.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης;

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνεται η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, οι λοιμώξεις, η φυλή, το κλίμα, η έλλειψη βιταμίνης D, το κάπνισμα και ορισμένες αυτοάνοσες νόσοι.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως και εξαρτώνται από την ποσότητα νευρικής βλάβης και το ποια νεύρα έχουν επηρεαστεί. Ορισμένοι ασθενείς με σοβαρής μορφής  πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν ενδεχομένως να χάσουν την ανεξάρτητη ικανότητα βάδισης ή εντελώς, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν μακρές περιόδους ύφεσης χωρίς νέα συμπτώματα.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως παροδικά και ήπια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να καθυστερεί στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Τα συμπτώματα συχνά επηρεάζουν την κίνηση, όπως:

Μούδιασμα ή αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα, που συνήθως εμφανίζονται στη μια πλευρά του σώματος τη φορά ή στα πόδια και τον κορμό

Αίσθηση σαν ηλεκτροσόκ που συμβαίνει με ορισμένες κινήσεις του λαιμού, ιδιαίτερα όταν τον λυγίζουμε προς τα εμπρός

Τρέμουλο, έλλειψη συντονισμού ή ασταθές βάδισμα

Συνήθη είναι και τα προβλήματα όρασης, όπως:

Μερική ή ολική απώλεια όρασης- συνήθως σε ένα μάτι τη φορά- συχνά με πόνο κατά τη διάρκεια της κίνησης του οφθαλμού. Επίσης, παρατεταμένη διπλωπία και θολή όραση.

Τέλος, στα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνονται η διαταραγμένη ομιλία, η κούραση, η ζάλη, η αίσθηση τρυπήματος ή ο πόνος σε περιοχές του σώματος και προβλήματα με τη σεξουαλική και εντερική λειτουργία, καθώς και με την ουροδόχο κύστη. Επίσης, μπορούν να εμφανιστούν ψυχιατρικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη και άγχος.

Ανεξάρτητα από την πορεία της νόσου που έχει ένας ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση, οι υποτροπιάζουσες ή οι προοδευτικές μορφές της είναι εφικτό να είναι ενεργές ή ανενεργές σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Η νόσος μπορεί να εκδηλώνεται με νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα. Ακόμα και όταν τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή, οι βλάβες ανιχνεύονται με ειδικές εξετάσεις όπως είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Θεραπεία

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι ιάσιμη νόσος. Ωστόσο, με τις θεραπευτικές αγωγές που έχουμε στη φαρέτρα μας τα τελευταία χρόνια μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της. Είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπευτικής αγωγής.

Μέχρι σήμερα, 13 θεραπείες έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων για τις υποτροπιάζουσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΥΔΠΣ) και μια θεραπεία έχει εγκριθεί για την ΠΠΠΣ.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι ασθενείς που διαγνώστηκαν πριν το 2000 είναι πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει αναπηρία στην ηλικία των 50 ετών σε αντίθεση με ασθενείς που διαγνώστηκαν μετά το 2000 όταν υπήρχαν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Η νόσος επιτρέπει στους ασθενείς να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.

Βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης από τη Roche Hellas

Η Roche Hellas πραγματοποιεί ενημερωτική καμπάνια σε ηλεκτρονικά μέσα, social media και ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ταυτόχρονα, το Σάββατο 8 Ιουνίου, από τις 11 έως τις 17:00, πραγματοποιεί βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης για το κοινό με ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα έξω από 2 Καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ:

Νέα Χαλκηδόνα: Λεωφ. Αχαρνών 467

Χαλάνδρι: Αγίας Παρασκευής 111Β

To Stand της Roche Hellas θα λειτουργεί για να ενημερώνει το κοινό για τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Θα παρευρεθούν επώνυμοι από το χώρου του αθλητισμού και της δημοσιογραφίας, καθώς και καλλιτέχνες από τους χώρους της τηλεόρασης και του θεάματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;