Ο επίμονος πόνος, οι σουβλιές ή η αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα άκρα σας μπορεί να σας ανησυχήσουν. Μία πιθανή αιτία είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αν και οποιοσδήποτε τύπος πόνου στους καρπούς και τα χέρια σας μπορεί να είναι εκνευριστικός, τα καλά νέα είναι ότι κάποια φάρμακα είναι συχνά αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας.

Ο Δρ. Andrew Thornber δίνει συμβουλές για το πώς θα θεραπεύσετε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, καθώς και πώς να εντοπίσετε άλλες πιθανές αιτίες μυρμηγκιάσματος ή ενοχλήσεων στα χέρια σας:

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα  συμβαίνει ουσιαστικά όταν ένα νεύρο στον καρπό σας είναι υπό πίεση. «Το σύνδρομο συμβαίνει όταν το καρπιαίο τούνελ μέσα στον καρπό σου πιέζει ένα από τα νεύρα σου - το διάμεσο νεύρο», εξηγεί ο Δρ. Thornber. «Οι φλεγμονώδεις και διογκωμένες μεμβράνες του τένοντα μειώνουν την ποσότητα του χώρου μέσα στον καρπό, προκαλώντας έτσι ερεθισμό ή συμπίεση του νεύρου».

Συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Εάν έχετε το σύνδρομο, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στους καρπούς, αδυναμία στα χέρια ή αίσθηση ότι σας τρυπούν βελόνες. Αυτό συνήθως μοιάζει με μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου  είναι μερικές φορές παρόμοια με τον επαναλαμβανόμενο τραυματισμό καταπόνησης (ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο που αισθάνεται κάποιος στους μυς, τα νεύρα και τους τένοντες) ο οποίος προκαλείται από επαναλαμβανόμενη κίνηση, οπότε αν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Παράγοντες που προκαλούν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Βρίσκεστε σε κίνδυνο αν κάνετε κάποια εργασία η οποία περιλαμβάνει κατ' επανάληψη κάμψη του καρπού σας ή σηκώνετε βάρη, αλλά υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι συνηθισμένο σε άτομα που είναι υπέρβαρα, στις έγκυες, σε όσους έχουν αρθρίτιδα, διαβήτη ή εκείνους που είχαν προηγουμένως τραυματιστεί στον καρπό», εξηγεί ο Δρ. Thornber.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ εξέτασαν 48 φοιτητές που χρησιμοποίησαν τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών για πέντε ώρες ή περισσότερπ ημερησίως και διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 92% της ομάδας πάσχει από μυοσκελετικό πόνο.

Θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο ίσως περάσει από μόνο του μετά από μερικούς μήνες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για να μειώσετε τη δυσφορία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Δρ. Thornber προτείνει τα εξής:

• Φοράτε ένα νάρθηκα καρπού

Αυτό βοηθά στην ανακούφιση της πίεσης στα νεύρα και διατηρεί τον καρπό ίσιο.

• Δοκιμάστε παυσίπονα

Η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει. Αυτό δεν θα αντιμετωπίσει το σύνδρομο, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου.

• Χαλάρωση

Αποφεύγετε τις ασκήσεις ή τα καθήκοντα που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω δυσφορία στον καρπό σας, για παράδειγμα, σταματήστε για λίγο καιρό να γυμνάζεστε έντονα.

Πότε θα δείτε γιατρό για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Εάν τα συμπτώματά σας παραμείνουν ίδια ή χειροτερεύουν, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας.

«Ένα συμπιεσμένο ή ερεθισμένο νεύρο μπορεί να απαιτήσει φυσιοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή - σε ορισμένες περιπτώσεις - χειρουργική επέμβαση, για να χαλαρώσει την πίεση και να επιτρέψει την πλήρη λειτουργία του νεύρου για να συνεχίσει», λέει ο Δρ Thornber.

Άλλες αιτίες μυρμηγκιάσματος

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν δυσφορία στα χέρια και τα δάχτυλά σας, όπως υπογράμμισε ο Δρ Thornber:

-Το μυρμήγκιασμα έρχεται αν πρηστείτε, κοιμάστε ή ασκείτε πίεση στα χέρια σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Όποια δηλαδή κίνηση πιέζει τα νεύρα ή μειώνει την παροχή αίματος σε αυτήν την περιοχή.

-Ο υποαερισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μυρμήγκιασμα, κάτι που είναι αρκετά συχνό σε ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος.

-Τα μυρμηγκιάσματα μπορούν να συνδεθούν με ορισμένα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε ή με τρόπους ζωής και διατροφής, όπως η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ.

-Οποιοσδήποτε κάνει χημειοθεραπεία ή παίρνει φάρμακα για τον ιό HIV μπορεί επίσης να υποφέρει από μυρμηγκιάσματα.

-Εάν τα μυρμηγκιάσματα επιμένουν και συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, σπασμούς, αδυναμία, προβλήματα όρασης ή ομιλίας, τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα