Όλοι ξέρουμε πως οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι αναγκαίες… και εφιαλτικές. Κανείς δεν θέλει να καθίσει σε εκείνη την πολυθρόνα, αλλά η υγεία των δοντιών μας μπορεί να φανερώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι τακτικοί καθαρισμοί μπορεί και να προλάβουν διάφορα προβλήματα, όπως τις καρδιακές προσβολές. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα προβλήματα για τα οποία τα δόντια μας μπορούν να μας προειδοποιήσουν…

Άνοια

Ανάμεσα στα συμπτώματα της άνοιας βρίσκεται η έλλειψη μνήμης, η κακή οργάνωση, αλλά και η κακή στοματική υγιεινή. Για την ακρίβεια, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να είναι και παράγοντας κινδύνου για την άνοια, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα βακτήρια των ούλων, που μπορεί να προκαλέσου φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Προβλήματα στην καρδιά

Όσο περισσότερο προσέχετε το στόμα σας, τόσο προσέχετε και την καρδιά σας. Οι φλεγμονές στα ούλα και τα χαλαρά δόντια μπορεί να είναι συμπτώματα καρδιοπάθειας. Με παρόμοιο τρόπο, τα βακτήρια αυτά του στόματος μπορεί να μεταφερθούν στην καρδιά, προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων.

Διαβήτης

Το πιο κοινό σημάδι στην περιοχή του στόματος για τους διαβητικούς είναι η ασθένεια των ούλων. Αν τα ούλα σας ματώνουν και αργούν να επουλωθούν, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Επιπλέον, αν υπάρχει μόλυνση στα ούλα, ο διαβήτης σας μπορεί να επιδεινωθεί.

Οστεοπόρωση

Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό – προφανώς – της οστεοπόρωσης είναι τα αδύναμα οστά. Και ενώ η οστεοπόρωση δεν προκαλεί αλλαγές στα δόντια, επηρεάζει τα οστά που κρατούν τα δόντια στη θέση τους. Το αποτέλεσμα; Τα δόντια μας μπορεί να χαλαρώσουν ή να αρχίσουν να πέφτουν. Αν ο οδοντίατρός σας παρατηρήσει κάποιο σύμπτωμα που να συνδέεται με την οστεοπόρωση, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Διατροφικές διαταραχές

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας ασθενής που πάσχει από ανορεξία ή βουλιμία θα προσπαθήσει να κρατήσει τη διαταραχή του κρυφή—αλλά δύσκολα από έναν οδοντίατρο. Η κακή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ξηρότητα του στόματος ή αιμορραγία των ούλων. Επιπλέον, αν το εσωτερικό των μπροστινών δοντιών έχει υποστεί φθορά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι ο ασθενής κάνει συχνά εμετό.

Νυχτερινή παλινδρόμηση

Ξανά, η φθορά του σμάλτου στο εσωτερικό των δοντιών μπορεί να είναι σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Και αν συμβαίνει τη νύχτα, ενώ κοιμόμαστε, ίσως να μην το καταλάβετε μέχρι να το εντοπίσει ο οδοντίατρός σας.

Ξηρότητα του στόματος

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ξηρότητα του στόματος; Το σάλιο βοηθά στο να διατηρείται η στοματική κοιλότητα καθαρή και να απομακρύνονται τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων και χαλασμένα δόντια. Η ξηρότητα του στόματος μπορεί να είναι δυσάρεστη παρενέργεια ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών ή σημάδι ασθενειών όπως ο διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον, συνεπώς είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας—όπως και να αυξήσετε σημαντικά την κατανάλωση υγρών.