Το σάλιο σας βοηθά να δοκιμάσετε και να αφομοιώσετε τι τρώτε και πίνετε. Ξεπλένει τα σωματίδια τροφίμων από τα δόντια σας και μειώνει τα οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Όταν εμφανίζεται ξηροστομία, μια σειρά από παρενέργειες δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία της στοματικής κοιλότητας. 

Το αίσθημα ξηροστομίας

Η έλλειψη σάλιου κάνει το δέρμα μέσα και γύρω από το στόμα στεγνό και σφιχτό. Τα χείλη σας μπορεί να ξεραθούν. Μπορεί να σχηματιστούν πληγές στις γωνίες του στόματος σας. Η γλώσσα σας μπορεί να έχει τραχιά και ξηρή υφή. Μπορεί επίσης να σας φανεί δύσκολο να καταπιείτε και να μιλάτε.

Άλλες παρενέργειες

Επειδή το σάλιο δεν ξεπλένει τακτικά το στόμα σας από τα σωματίδια τροφής, τα άτομα με ξηροστομία συχνά έχουν κακή αναπνοή. Εάν φοράτε κραγιόν, μπορεί να καταλήξει στα δόντια σας, επειδή δεν υπάρχει τίποτα εκεί για να ξεπλυθεί. Αισθάνεστε περίεργα ή έχετε ενόχληση στο λαιμό σας; Η ξηροστομία μπορεί να είναι η αιτία.

Μπορεί να είναι αυτό που παίρνετε

Περισσότεροι από 400 τύποι φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων χωρίς συνταγή π.χ για αλλεργίες ή  συνάχι. Τα φάρμακα συνταγογράφησης για υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερκινητική ουροδόχο κύστη και προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να την προκαλέσουν. Η ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει τους σιελογόνους αδένες και η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει πυκνότητα του σάλιου και να κάνει το στόμα σας να στεγνώσει.

Θα μπορούσε φταίει το κεφάλι σας (ή ο λαιμός σας)

Η νευρική βλάβη από τραυματισμό της κεφαλής ή του αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία. Μερικά νεύρα μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και των σιελογόνων αδένων. Εάν αυτά τα νεύρα είναι κατεστραμμένα, μπορεί να μην είναι σε θέση να πουν στους σιελογόνους αδένες να παράγουν σάλιο.

Άλλες συνθήκες μπορεί να το προκαλέσουν

Η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Sjögren. Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία τα λευκά αιμοσφαίρια προσβάλλουν τα δάκρυα και τους σιελογόνους αδένες του σώματος. Τα άτομα με διαβήτη ή HIV μπορούν επίσης να ξηράνουν το στόμα.

Το κάπνισμα μπορεί να το κάνει χειρότερο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σταματήσετε το κάπνισμα και η ξηροστομία είναι ένας από αυτούς. Το κάπνισμα δεν προκαλεί ξηροστομία. Αλλά το κάπνισμα τσιγάρων ή πούρων ή η χρήση πιπών ή άλλων προϊόντων καπνού, μπορεί να την επιδεινώσει.

Ένας γιατρός μπορεί να το διαχειριστεί

Συζητήστε με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας εάν υποφέρετε από ξηροστομία. Αν δεν παίρνετε φάρμακα που το προκαλούν, τα συμπτώματά σας μπορεί να δείχνουν μια μη διαγνωσμένη ιατρική κατάσταση όπως το σύνδρομο Sjögren ή τον διαβήτης.

Φροντίστε τα δόντια σας

Η έλλειψη σάλιου μπορεί να είναι επιβλαβής για τα δόντια σας. Οι εξετάσεις οδοντιάτρου είναι απαραίτητες εάν έχετε ξηροστομία. Βουρτσίστε και κάντε νήμα καθημερινά. Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια μετά το φαγητό, ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Πλένετε με νερό καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και χρησιμοποιήστε καθημερινά αντισηπτικό στόματος χωρίς οινόπνευμα.

Μερικές συμβουλές για την ενίσχυση της παραγωγής σάλιου

  • Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν κάποιο φάρμακο θα σας βοηθήσει.
  • Το πιπίλισμα καραμέλας χωρίς ζάχαρη ή μία τσίκλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσουν στην παραγωγή σάλιου.
  • Τα φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγογράφηση βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα ξηροστομίας.

Περισσότερες συμβουλές για να βοηθήσετε το ξηρό στόμα

  • Το πλύσιμο με νερό συχνά βοηθά να κρατήσετε το στόμα σας υγρό.
  • Το πόσιμο νερό ή το γάλα με τα γεύματα αυξάνει την υγρασία και βοηθάει στο μάσημα και την κατάποση.
  • Κοιμηθείτε σε ένα δωμάτιο με υγραντήρα. Μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα το πρωί.
  • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα, όξινα ή καφεϊνούχα ποτά.
  • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για καθαρισμό και εξετάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις