Η χρήση μάσκας βοηθά εσάς και τους γύρω σας να παραμένετε ασφαλείς όταν βγαίνετε από το σπίτι σας, ωστόσο κάποιοι -χάρις στη μάσκα- ανακάλυψαν ότι έχουν πρόβλημα κακοσμίας στόματος (χαλίτωση). Και ενώ στο παρελθόν ήταν κάτι που δεν είχατε παρατηρήσει, τώρα η άσχημη αναπνοή ίσως να σας ταλαιπωρεί καθημερινά.

Τι προκαλεί κακή αναπνοή;

Η κακή αναπνοή είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής σιέλου, της κακής οδοντικής υγιεινής, της ξηρότητας του στόματος και της κατανάλωσης πλούσιων σε ζάχαρη και όξινων τροφών. Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, τα παθογόνα μικρόβια πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό, προκαλώντας κακοσμία στο στόμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, διώχνουμε τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς από το στόμα μας κάθε φορά που πίνουμε ή καταναλώνουμε κάτι ή αφού βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Ωστόσο, δεν κάνουμε το ίδιο όταν κοιμόμαστε και αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάμε με κακή αναπνοή.

Τρόποι αντιμετώπισης κακής αναπνοής

Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού, δηλαδή περίπου 6 έως 8 ποτήρια σε καθημερινή βάση για να αποφύγετε την ξηροστομία. Εάν παίρνετε φάρμακα που σας προκαλούν ξηροστομία, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος μπορεί να συστήσει ένα υποκατάστατο σιέλου χωρίς συνταγή. Η πέτρα, η πλάκα και η ουλίτιδα είναι οι βασικοί λόγοι που έχετε κακή αναπνοή και θα επιμείνουν αν δεν πίνετε αρκετό νερό.

Περιορίστε τη ζάχαρη ή τα ιδιαιτέρως όξινα τρόφιμα από τη διατροφή σας

Η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού, καφέ ή χυμών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο σμάλτο σας και να συμβάλει στην δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα σας τείνουν να τρέφονται από τα σάκχαρα ή τις όξινες τροφές, αφήνοντας μια έντονη μυρωδιά. Η αφαίρεση ή έστω η μείωση αυτών των τροφών από την καθημερινή διατροφή και το βούρτσισμα των δοντιών (τουλάχιστον είκοσι λεπτά) μετά την κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει.

Σταματήστε το κάπνισμα

Τα προϊόντα καπνού είναι επιβλαβή για την υγεία σας με διάφορους τρόπους-δεν επιδεινώνουν μόνο την κακοσμία του στόματος  αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ζητήματα όπως καρκίνο του στόματος,  βλάβη των ούλων, κιτρίνισμα του σμάλτου σας και να συμβάλουν στην κακή αναπνοή. Ήρθε ο καιρός να κόψετε το κάπνισμα.

Συμπέρασμα: Εάν ακολουθείτε πιστά τους κανόνες οδοντικής υγιεινής, η κακή αναπνοή θα υποχωρήσει πιο γρήγορα από όσο νομίζετε. Εάν παρατηρήσετε ότι η κακοσμία δεν φαίνεται να εξασθενεί με τη σωστή στοματική υγιεινή θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν οδοντίατρο.