Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για τη χρήση των εμφυτευμάτων στην Οδοντιατρική και τη σημαντική συμβολή τους στην αναπλήρωση ελλειπόντων δοντιών. Τι είναι όμως τα ορθοδοντικά εμφυτεύματα; Τα ορθοδοντικά εμφυτεύματα ή μικροεμφυτεύματα, είναι μικρά βιδάκια κατασκευασμένα από κράμματα τιτανίου σε διάφορα μεγέθη όσον αφορά το μήκος τους, τη διατομή τους, την πυκνότητα του σπειραματός τους, του μεγέθους της κεφαλής τους, ακόμα δε και της φοράς που βιδώνουν.

Πού χρησιμεύουν

Τοποθετούνται στις γνάθους, ανάμεσα στις ρίζες των δοντιών συνήθως, εκεί όπου δεν εμποδίζουν τις κινήσεις αυτών και προσφέρουν ένα σταθερό στήριγμα για τη μετακίνηση δοντιών κατά τη διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας. Η τοποθέτησή τους είναι απλή, γίνεται συνήθως από τον ίδιο τον ορθοδοντικό, γεγονός που κάνει και το κόστος της διαδικασίας αυτής χαμηλό.

Εννοείται ότι στα σημεία που τοποθετούνται δεν είναι ορατά από τους υπολοίπους, αλλά και ο ίδιος ο ασθενής δεν αισθάνεται καμία δυσφορία, μια και μόνο η κεφαλή του μικροεμφυτεύματος προεξέχει των ούλων. Ο γιατρός κατόπιν στηρίζει πάνω στα βιδάκια αυτά τις ορθοδοντικές του δυνάμεις για να ισιώσει τις οδοντοστοιχίες.

Σε αντίθεση με τα εμφυτεύματα για την αναπλήρωση δοντιών που μένουν εκεί για πάντα, τα ορθοδοντικά εμφυτεύματα αφαιρούνται στο τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, τόσο εύκολα και ανώδυνα, που συνήθως δεν χρειάζεται ούτε τοπική αναισθησία.

Εφαρμογές

Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο σημερινός ορθοδοντικός ασθενής θέλει να συνεισφέρει το ελάχιστον, έχοντας το καλύτερο αποτέλεσμα από ορθοδοντική του θεραπεία. Έτσι, με τα ορθοδοντικά εμφυτεύματα, γίνεται περιττή η χρήση του ‘εξωστοματικού’ σε πολλές περιπτώσεις και αποφεύγονται εξαγωγές υγιών δοντιών αρκετές φορές για τη διευθέτηση των υπολοίπων.

Ακόμη, μπορούμε να μετακινήσουμε και να ισιώσουμε συγκεκριμένα δόντια χωρίς να χρειάζεται να τοποθετηθούν ‘σιδεράκια’ σε όλο το στόμα όπως παλαιότερα. Τα μικροεμφυτεύματα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις θεραπείες των ενηλίκων με γλωσσικούς μηχανισμούς, ‘γλωσσική ορθοδοντική’.

Τέλος, σε κάποια ήπια σκελετικά προβλήματα αποφεύγουν οι ασθενείς μας μια πρόσθετη στην ορθοδοντική, ορθογναθική χειρουργική επέμβαση.

Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας με τα μικροεμφυτεύματα πιστεύουμε οτι η χρήση τους θα αυξηθεί ραγδαία στο μέλλον και όλο και περισσότερες εφαρμογές αυτών θα γίνουν στην ορθοδοντική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ