Στις μέρες μας η αισθητική οδοντιατρική δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των εκκεντρικών διασήμων και πλουσίων, αλλά αφορά όλους όσοι νοιάζονται για την υγεία και την εμφάνιση των δοντιών τους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το επάγγελμά τους.

Αφορά όσους έχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα και θέλουν να χαμογελούν άφοβα, επιδεικνύοντας φωτεινά και όμορφα δόντια, εναρμονισμένα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Τελευταία, οι τεχνικές που προτείνονται και εφαρμόζονται περισσότερο, εκτός από τη λεύκανση, είναι οι όψεις σύνθετης ρητίνης (bonding) και οι όψεις πορσελάνης. Με τις δυο αυτές μεθόδους αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που αφορούν το σχήμα και τη θέση των δοντιών (δόντια ελαφρώς στραβά, μικρά ή αφύσικα μεγάλα, πολύ τετράγωνα ή πολύ μυτερά, σπασμένα ή φθαρμένα από το πέρασμα του χρόνου, καθώς και με αντιαισθητικά κενά μεταξύ τους).

Επίσης, σε συνδυασμό με μεθόδους εσωτερικής και εξωτερικής λεύκανσης, τα δόντια που έχουν σκουρύνει λόγω απονεύρωσης ή τραύματος μπορούν να ανακτήσουν το αρχικό τους λευκό χρώμα, ενώ διορθώνονται οι έντονες δυσχρωμίες (γκρι ή καφέ) που οφείλονται στη λήψη φαρμάκων σε μικρή ηλικία.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των σύγχρονων αυτών τεχνικών, σε σχέση με τις παραδοσιακές θήκες, είναι ότι τα δόντια τροχίζονται ελάχιστα και ότι δεν χρησιμοποιείται καθόλου μέταλλο-που πολλές φορές φεγγίζει αντιαισθητικά κάτω από τις προσθετικές εργασίες-δίνοντας ένα πολύ όμορφο και φυσικό αποτέλεσμα.

Όψεις σύνθετης ρητίνης

Πρόκειται για μια μέθοδο κατά την οποία τα δόντια που παρουσιάζουν πρόβλημα καλύπτονται μερικά ή ολικά με σύνθετη ρητίνη, ένα υλικό που μοιάζει χρωματικά με τους οδοντικούς ιστούς. Η τεχνική του bonding συνιστάται κυρίως για την τροποποίηση του σχήματος, του μεγέθους και της θέσης των δοντιών και όχι τόσο του χρώματός τους.

Πρόκειται για μια μέθοδο ανώδυνη, που τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί τρόχισμα των δοντιών. Είναι χαμηλού κόστους και μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και σε μια επίσκεψη.

Όψεις πορσελάνης

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, συγκολλούνται λεπτά στρώματα πορσελάνης στη μπροστινή επιφάνεια του δοντιού, η οποία προηγουμένως έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αποκτήσει το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα που επιθυμούμε.

Οι όψεις πορσελάνης τοποθετούνται σε ένα ή περισσότερα δόντια, δεν προκαλούν τερηδόνα, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, μοιάζουν με τα φυσικά δόντια και το χρώμα τους δεν αλλοιώνεται με το χρόνο. Η όλη διαδικασία απαιτεί τρεις επισκέψεις.

Στην πρώτη γίνεται η διάγνωση και ο σχεδιασμός της θεραπείας. Όπως και σε κάθε περίπτωση ανάλογης παρέμβασης, απαιτείται προσεκτική σχεδίαση από έμπειρο οδοντίατρο, ενώ είναι σημαντική και η συμμετοχή του άμεσα ενδιαφερόμενου στη σχεδίαση του χαμόγελού του.

Στη δεύτερη επίσκεψη γίνεται η προετοιμασία των δοντιών και η αποτύπωση, ενώ κατασκευάζονται προσωρινές αποκαταστάσεις τις οποίες θα φορά ο ενδιαφερόμενος στη διάρκεια της μιας περίπου εβδομάδας που απαιτείται για την κατασκευή των όψεων πορσελάνης στο εργαστήριο.

Στην τελευταία επίσκεψη, μετά τη δοκιμή και τον καθορισμό του τελικού σχήματος και χρώματός τους, οι όψεις πορσελάνης συγκολλούνται στα δόντια.

Τόσο οι όψεις σύνθετης ρητίνης όσο και οι όψεις πορσελάνης, όταν εφαρμόζονται σωστά από ειδικούς και έμπειρους γιατρούς, μπορούν να προσφέρουν ένα πολύ όμορφο, αστραφτερό χαμόγελο. Η επιδιόρθωση των δοντιών και η παράταξή τους σε μια ευθεία δεν αρκούν για τη σύνθεση ενός καλαίσθητου χαμόγελου.

Η αισθητική παρέμβαση πρέπει να ‘μιμείται’ τη φύση και να προσδίδει μοναδικότητα, γιατί κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ένα λαμπερό χαμόγελο δεν είναι πολυτέλεια ούτε υπερβολική απαίτηση. Είναι κάτι που το αξίζουμε όλοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το πένθος της εγκύου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια στο παιδί της [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Γιατί κρυώνω συνέχεια;