Πόσες φορές δεν έχουμε εντυπωσιαστεί από ένα συνομιλητή μας απλώς γιατί…χαμογελούσε υπέροχα! Και πόσες φορές πάλι δεν έχουμε νιώσει ζήλια για ένα σταρ, όταν χαμογελά με αυτοπεποίθηση στο φακό αποκαλύπτοντας ολόισια και κατάλευκα δόντια;

Μη σας απασχολεί πια! Η αισθητική οδοντιατρική-μια από τις πλέον σύγχρονες επεμβάσεις ομορφιάς-κάνει σήμερα θαύματα και χαρίζει χαμόγελα με συμμετρικά όμορφα δόντια και απόλυτη φυσικότητα!

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ούλα είναι για τα δόντια ότι και ένα πλαίσιο για έναν πίνακα ζωγραφικής. Και τα δυο αναδεικνύουν αυτό που περικλείουν! Πώς όμως τα ούλα επηρεάζουν αρνητικά το χαμόγελό μας; Η κακή στοματική υγιεινή ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και το σχηματισμό οδοντικής πλάκας και πέτρας.

Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα τότε τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια εμφανίζονται μακρύτερα, με κενά ανάμεσά τους. Mόνο η πλήρης απομάκρυνση των μικροβίων από τον οδοντίατρο και η καλή στοματική υγιεινή οδηγούν στη θεραπεία της νόσου των ούλων και στην υγεία του στόματος.

Σε περιπτώσεις που τα ούλα τραβιούνται προς τα πάνω (ουλικό χαμόγελο ή gummy smile), τα δόντια απογυμνώνονται και το χαμόγελο χάνει τη γοητεία του. Σήμερα η περιοδοντολογική πλαστική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα επανόρθωσης και επαναφοράς των ούλων στην επιθυμητή σε σχέση με τα δόντια θέση με τη βοήθεια μοσχευμάτων μαλακού ιστού ή άλλων αναπλαστικών τεχνικών.

Όταν τα ούλα αποκτήσουν την επιθυμητή θέση, η αισθητική οδοντιατρική αναλαμβάνει να ομορφύνει τα αντιαισθητικά κενά, και τις ασυμμετρίες, με προσθήκη όψεων πορσελάνης ή με bonding σύνθετων ρητινών. Πρόκειται για υλικά που μιμούνται πλήρως τα δόντια ως προς την υφή και το χρώμα, και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου, των χειλιών και της επιδερμίδας.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που χαμογελάμε και τα δόντια μας φαίνονται μικρά επειδή καλύπτονται πολύ από τα ούλα. Πιθανοί λόγοι που συμβάλλουν σε αυτό είναι η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, αντιϋπερτασικών, αντισυλληπτικών, ή φαρμάκων ορμονοθεραπείας.

Επίσης, η κακή στοματική υγιεινή ή η μακροχρόνια ορθοδοντική θεραπεία συμβάλλουν στη δημιουργία υπερπλαστικών ούλων. Η απομάκρυνση και η κατάλληλη διαμόρφωση των ούλων με τη βοήθεια μικρών επεμβατικών τεχνικών (ουλεκτομή, ουλοπλαστική) από τον περιοδοντολόγο οδηγούν στην επίτευξη της αρμονικής αναλογίας μεταξύ των ούλων και των δοντιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο