Ξέρατε ότι οι το τρίξιμο των δοντιών μερικές φορές είναι υπεύθυνο για ημικρανίες και πρωινούς πονοκεφάλους;

Μήπως υποφέρετε από ημικρανίες, τρίξιμο των δοντιών, πόνο στις αρθρώσεις των γνάθων, μυαλγίες, τακτικούς πρωινούς πονοκέφαλους;

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν μια κοινή πηγή. Την υπερβολική δραστηριότητα των μυών των γνάθων κυρίως σε περιόδους φορτωμένου προγράμματος, άγχους, στρές. Εξωτερικές ενδείξεις είναι το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου όπου δεν ελέγχονται συνειδητά.

Μερικοί ασθενείς επίσης τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιόδους έντονης κόπωσης ή πνευματικής εργασίας. Σε μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με πονοκεφάλους τύπου τάσης, χωρίς συμπτώματα της κροταφογναθικής άρθρωσης, σφίγγουν τις γνάθους τους κατά τη διάρκεια του ύπνου 14 φορές πιο έντονα απο τους ασυμπτωματικούς ασθενείς της ομάδας ελέγχου.

Επιπλέον έχει βρεθεί ότι η ένταση της συστολής του κροταφίτη μυ διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μπορεί ο βρουξισμός να έχει σοβαρές συνέπειες;

Σίγουρα ναι. Η επανειλημμένη και με υψηλή ένταση συστολή των μυών του στοματογναθικού συστήματος υποσυνείδητα προκαλεί τριξιμο των δοντιών και το επακόλουθο είναι η συνεχής αποτριβή και καταστροφή των μασητικών επιφανειών των δοντιών με αποτέλεσμα να προκύπτουν λειτουργικά-συγκλεισιακά αλλά και αισθητικά προβλήματα σε ένα στόμα.

Επιπλέον η συστολή αυτή των μυών προκαλεί πόνο στους γύρω ιστούς, στις αρθρώσεις και σε άλλους μυς.

Υπάρχει κάποια προτεινόμενη θεραπεία;

Μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ένταση του σφιξίματος των δοντιών, ελαχιστοποιείται η πηγή του πόνου και αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λιγες μόνο μέρες.

Σε μια μόνο επίσκεψη στο ιατρείο κατασκευάζεται ένας εξατομικευμένος μικρός νάρθηκας NTI στα δυο επάνω κεντρικά πρόσθια δόντια. Αυτό το λεπτό, κινητό μηχάνημα, φοριέται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εξαιτίας του μικρού του μεγέθους είναι εύκολα ανεκτό από όλους τους ασθενείς.

Με αυτόν τον νάρθηκα γίνεται πρακτικά αδύνατο το τρίξιμο των πίσω δοντιών και διατηρούνται χαλαροί οι μύες των γνάθων.

Συνήθως αρχίζουν να εξαφανίζονται οι πρωινοί πονοκέφαλοι, οι πόνοι στον αυχένα, η ευαισθησία στις γνάθους και όλα τα σχετικά συμπτώματα που σχετίζονται με το ακούσιο και ανεξέλεγκτο τρίξιμο των δοντιών σας.

Το σύστημα NTI έχει ήδη βοηθήσει περισσότερο από 2.500.000 ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Χωρίς καθόλου φάρμακα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του νάρθηκα NTI και του παραδοσιακού νυκτερινού νάρθηκα για την κροταφογναθική άρθρωση;

Οι παραδοσιακοί νυκτερινοί νάρθηκες σας εξασφαλίζουν μια επιφάνεια πάνω στην οποία μπορεί να δαγκώνετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα μηχανήματα μπορούν και να αυξήσουν την ένταση του ανατανακλαστικού τριξίματος των δοντιών.

Με τον νέο νάρθηκα NTI που εφαρμόζεται στα δύο μπροστινά δόντια, ουσιαστικά εμποδίζεται το τρίξιμο των πίσω δοντιών εξουδετερώνοντας έτσι την πηγή του πόνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ