Όταν τα δάκρυά μας δεν προσφέρουν ικανοποιητική υγρασία στα μάτια, μπορεί να αρχίσετε  να νιώθετε τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Αυτά είναι η αίσθηση ξηρότητας και κόπωσης στα μάτια, πιθανό αίσθημα καύσου ή φαγούρας, ή η αίσθηση πως υπάρχει ένα ξένο σώμα μέσα στο μάτι σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, όπως:

Όχι αρκετή προστασία από τον ήλιο και τον αέρα

Αν τις μέρες που έχει έντονη ηλιοφάνεια δεν προστατεύουμε τα μάτια μας με γυαλιά και καπέλα, η ζημιά με τα χρόνια θα γίνει εμφανής. Επίσης, ο αέρας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνος, αν παραμένουμε για πολλή ώρα σε μέρη που φυσάει χωρίς προστασία.

Το ξηρό περιβάλλον

Υπάρχουν άτομα που χρειάζονται αφυγραντήρα στο σπίτι τους, αλλά υπάρχουν και άτομα που χρειάζονται το αντίθετο. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κάποιων κλιματιστικών, ο αέρας του χώρου μπορεί να γίνει πολύ ξηρός και να βλάψει τα μάτια.

Η πολλή ώρα μπροστά από την οθόνη

Η πολύ συχνή χρήση του υπολογιστή - ειδικά με την πρόσφατη συνθήκη της τηλεργασίας, που έχει επιδεινώσει την κατάσταση - προκαλεί σημαντική βλάβη στα μάτια μας αν δεν κάνουμε τακτικά διαλείμματα. Αν αναγκάζεστε να περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή λόγω δουλειάς, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο για γυαλιά κατάλληλα για την οθόνη.

Ακόμα και το πιστολάκι μπορεί να κάνει ζημιά

Αν δεν προσέχουμε όσο στεγνώνουμε τα μαλλιά μας με πιστολάκι, αλλά και όσο περισσότερη ώρα το χρησιμοποιούμε, η μεγάλη θερμότητα θα ξηράνει αλλά και θα ερεθίσει τα μάτια μας.

Μπορεί να φταίνε ορισμένα φάρμακα

Κάποια φάρμακα όπως αντι-ισταμινικά αλλά και αντισυμφορητικά, καθώς και ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση και μερικά αντικαταθλιπτικά μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την ξηροφθαλμία. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τις πιθανές λύσεις.

Μπορεί να φταίει ότι δεν λαμβάνετε αρκετά λιπαρά ω-3

Τα λιπαρά ω-3 είναι απαραίτητα για την υγεία μας από πολλές απόψεις. Ένα από τα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό μας είναι ότι προστατεύουν την υγεία των ματιών μας, και τις άμυνές τους.

Δεν τα φροντίζετε

Τα τεχνητά δάκρυα που μπορούμε να αγοράσουμε από το φαρμακείο χωρίς συνταγή μπορούν πάντα να βοηθήσουν, αν η ξηροφθαλμία δεν αποτελεί συνεχές πρόβλημα. Είναι όμως και ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μέχρι να αποφασίσουμε αν χρειάζεται να πάμε στον γιατρό.

Καπνίζετε

Ο καπνός του τσιγάρου κάνει τεράστιο κακό στα μάτια μας. Απλά και ξεκάθαρα, οι καπνιστές αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο για ξηροφθαλμία, αλλά και για άλλες παθήσεις των ματιών λόγω του ερεθισμού που προκαλεί ο καπνός. Άλλος ένας λόγος για να το κόψουμε, λοιπόν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού