Ποιοι μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση;
Θεωρητικά το κάθε άτομο που έχει μια διαθλαστική ανωμαλία μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης (αυτό αναλογεί σε ποσοστό 35-40% του πληθυσμού, δηλ.

3,5 με 4 εκατ. έλληνες έχουν μια διαθλαστική ανωμαλία) εφόσον συμβουλευθεί τον οφθαλμίατρο και υπάρχουν οι ενδείξεις. Θα λέγαμε ακόμη ότι μπορεί να υποβληθούν:

  • Όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φορούν γυαλιά (αεροπόροι, αθλητές, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.τ.λ.) ή έχουν προβλήματα με τους φακούς επαφής τους.
  • Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και η διάθλασή τους παραμένει σταθερή τον τελευταίο χρόνο.
  • Γενικά όσοι ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους και όσοι θέλουν να έχουν καλή ποιότητα στην όραση χωρίς εξάρτηση από γυαλιά ή φακούς επαφής.

Πώς γίνεται η επέμβαση με το laser;
Το είδος του laser που χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις αυτές (excimer laser) δρα με τρόπο ώστε να διαμορφώσει την επιφάνεια του κερατοειδούς ώστε να εξαλειφθεί ή μειωθεί η ανωμαλία.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι η ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με laser (LASIK) που είναι ο συνδυασμός μικροχειρουργικής και laser.

Ας δούμε με απλά λόγια πως γίνεται η επέμβαση, πως δρα το laser πάνω στον κερατοειδή και πότε έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η LASIK, η οποία είναι και ελληνική εφεύρεση, ενδείκνυται για μυωπίες από -1.00 μέχρι -11.00 D και ανάλογα τις ενδείξεις.

Η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός έχουν περισσότερους περιορισμούς (μέχρι 6 βαθμούς), ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την ανωμαλία εφόσον είναι μεγαλύτερη.

O χειρουργός δημιουργεί έναν κρημνό (flap) σαν καπάκι και το σηκώνει προς τα πίσω. Το laser δρα κάτω από τη επιφάνεια και πάνω στο στρώμα του κερατοειδούς, σμιλεύοντας την επιφάνειά του χωρίς να την τραυματίζει. Το flap κλείνει και η επέμβαση τελειώνει.

Η επέμβαση γίνεται με σταγόνες και είναι εντελώς ανώδυνη. Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό ενώ η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά. Δεν χρειάζεται προστατευτικός φακός ή ράμματα και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά.

Κατά αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η άμεση αποκατάσταση της όρασης (μέσα σε μία μέρα) και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κάποιας θολερότητας (haze) του κερατοειδούς μετεγχειρητικά. O ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του.

Προεγχειρητικές εξετάσεις - Τεχνολογία
Πριν από την επέμβαση με το laser, θα πρέπει να γίνουν κάποιες προεγχειρητικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και μετρήσεις. Οι εξετάσεις και οι μετρήσεις αυτές έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθότι το αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από την συνέπεια και την ακρίβεια με την οποία κάνουμε τις μετρήσεις αυτές.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να έχουμε ακριβή αποτελέσματα, θα πρέπει να μην φοράμε τους φακούς επαφής τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις και την επέμβαση. Είναι απαραίτητο λοιπόν να μετρηθεί με μεγάλη ακρίβεια η μυωπία ή η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός χωρίς αλλά στην συνέχεια με σταγόνες που ανοίγουν την κόρη του ματιού.

Θα πρέπει να γίνει μια τοπογραφία κερατοειδούς (ORBSCAN), που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε και να μετρήσουμε την επιφάνειά του, να αποκλείσουμε παθήσεις του που έχουν αντένδειξη για την επέμβαση (π.χ. κερατόκωνος) καθώς και να εκτιμήσουμε το πάχος του.

Η παχυμετρία είναι μια πολύ σημαντική μέτρηση από την οποία εξαρτάται και το όριο που εμείς μπορούμε να σμιλεύσουμε με το laser. Αν δεν υπάρχει επαρκής ιστός τότε η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει. Επίσης η διάμετρος της κόρης στο ημίφως είναι εξαιρετικής σημασίας παράμετρος, καθότι και αυτή καθορίζει πόσο ιστό θα αφαιρέσουμε.

Μια νέα τεχνολογία, πολύ σημαντική για την σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική είναι η τεχνολογία Wavefront. Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να μελετήσουμε το μάτι σαν ένα συνολικό οπτικό σύστημα και να μετρήσουμε συνολικά την διαθλαστική του δύναμη μετρώντας ακόμα και τα διάφορα οπτικά "ψεγάδια" του κάθε ματιού.

Η μέχρι τώρα τεχνολογία δεν το επιτρέπει αυτό ενώ η ανάλυση wavefront μας δίνει την δυνατότητα τα δεδομένα αυτά να δίνονται στον υπολογιστή του laser και εκείνο να σμιλεύει ακριβώς το κερατοειδή, διορθώνοντας όλα τα διαθλαστικά ψεγάδια δίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερη δυνατή αφαίρεση ιστού.

Η τεχνολογία wavefront είναι αυτή η οποία μας επιτρέπει να μιλάμε για την λεγόμενη υπερόραση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας