Κατά την ημέρα της επέμβασης
Την ημέρα της επεμβάσεως θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν ξεκούραστοι και χαλαρωμένοι και θα πρέπει να υπολογίζετε περίπου 2-3 ώρες για όλη τη διαδικασία.



Να είστε ντυμένοι άνετα, και να έχετε γευματίσει ελαφρά πρωτύτερα. Μερικά επιπρόσθετα μέτρα μπορεί να ληφθούν, να συζητηθούν οι μετεγχειρητικές οδηγίες και να απαντηθεί κάθε πρόσθετο ερώτημα.

Επιλεκτικά θα σας δοθεί ένα ελαφρύ ηρεμιστικό χάπι και θα σας ζητηθεί να φορέσετε τη χειρουργική ρόμπα και τα καλύμματα στο κεφάλι και τα παπούτσια.

Θα ξαπλώσετε σε μία πολυθρόνα και θα σας δοθούν αναισθητικό σε μορφή σταγόνων για τα μάτια. Το ένα μάτι καλύπτεται ώστε μόνο το ένα μάτι να είναι εκτεθειμένο στον χειρουργό. Ένας βλεφαροδιαστολέας θα χρησιμοποιείται για να κρατά τα βλέφαρα ανοικτά έτσι ώστε ο μικροκερατόμος - μια ειδική χειρουργική συσκευή ακριβείας που δημιουργεί τον κρημνό- να περνά πάνω από το μάτι.

Η μόνη αίσθηση που θα έχετε είναι αυτή της πίεσης. Θα σας ζητηθεί να κοιτάξετε σε μία φωτεινή πηγή κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο και στη συνέχεια το λέιζερ θα ακουστεί για περίπου 40 δευτερόλεπτα ανάλογα με το ποσό της διόρθωσης.

Ο χειρουργός συνήθως μιλά στον ασθενή κατά τη διάρκεια όλης της επεμβάσεως που κρατά περίπου 5-10 λεπτά για το κάθε μάτι. Το ολοκληρωμένο μάτι καλύπτεται και στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται στο άλλο. Αμέσως μετά την επέμβαση, τις πρώτες ώρες θα έχετε καλύτερη όραση από αυτή που είχατε πρίν την επέμβαση χωρίς τα γυαλιά σας, αλλά θα είναι σαν να κοιτάτε μέσα από ομίχλη.

Το μάτι επίσης θα δακρύζει και θα αισθάνεσθε σαν να υπάρχει "άμμος μέσα στα μάτια". Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Κανονικά μετά την επέμβαση, θα παραμείνετε με τα μάτια κλειστά για μισή ώρα, μετά από την οποία θα ελεγχθείτε ξανά. Τα μάτια καλύπτονται με προστατευτικά καλύμματα ή γυαλιά πριν αποχωρήσετε.

Μετά την επέμβαση
Ανάλογα με τις προτιμήσεις του χειρουργού σας θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά και σταγόνες στεροειδών για να χρησιμοποιήσετε σε ένα διάστημα 7-10 ημερών. Επίσης θα δοθούν τεχνητά δάκρυα για λίγους μήνες.

Η κύρια οδηγία είναι να μην τρίβετε ή πιέζετε τα μάτια σας για μια εβδομάδα. Συνήθως φοράτε ειδικές "ασπίδες ματιών" κατά τη διάρκεια του ύπνου για μία εβδομάδα για προστασία των ματιών.

Το μάτι σας μπορεί να είναι κόκκινο με στίγματα επιφανειακού αίματος (μικρή αιμορραγία επιπεφυκότα) που θα εξαφανιστεί μέσα σε δύο- τέσσερις εβδομάδες. Θα πρέπει να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο μετά την επέμβαση, καθώς ο ύπνος βοηθά θεαματικά στην επιτάχυνση της επούλωσης.

Θα πρέπει να αποφύγετε το κολύμπι, τα ζεστά μπάνια και προσέξτε να μην πάει νερό ή σαμπουάν στα μάτια για μία εβδομάδα.

Επίσης να αποφύγετε το μακιγιάζ στα μάτια, την κηπουρική και το σκονισμένο ή βρώμικο περιβάλλον για μία εβδομάδα. Το κάπνισμα επιτρέπεται αλλά θα δείτε ότι ο καπνός ερεθίζει αρκετά τα μάτια.

Να αποφύγετε την οδήγηση για λίγες ημέρες ή μέχρι να νιώσετε άνετα επειδή μπορεί να εμφανίσετε θολερότητα στην όραση και απώλεια της αντίληψης του βάθους. Ο οφθαλμίατρός σας θα σας ενημερώσει για το πότε θα είστε σε θέση να οδηγήσετε με ασφάλεια.

Είναι απαραίτητο να καταλάβετε ότι η μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι σημαντική για το αποτέλεσμα όσο και η ίδια η επέμβαση. Σας συνιστούμε να επιστρέψετε στον οφθαλμίατρό σας για εξετάσεις ώστε να επιβεβαιώσετε ότι τα μάτια σας επουλώνουν ορθώς και για να σας δοθούν απαντήσεις σε κάθε ερώτηση που μπορεί να έχετε.

Μετεγχειρητικές εξετάσεις συνήθως γίνονται:

  • 1η μέρα: έλεγχος του κερατοειδικού κρημνού
  • 1η εβδομάδα: έλεγχος της όρασης
  • 1ος μήνας: έλεγχος για το αν χρειάζεται συμπληρωματική επέμβαση
  • 3ος μήνας: συμπληρωματική επέμβαση εάν είναι απαραίτητη και δυνατή.
    (ανάλογα με τον χειρουργό και την επούλωση του οφθαλμού οι συμπληρωματικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν μεταξύ τριών και δώδεκα μηνών)
  • 6ος μήνας: έλεγχος οπτικής σταθερότητας του οφθαλμού
  • 12ος μήνας: τελικός έλεγχος

Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να έρχονται για μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση σε ετήσια βάση. Αυτό είναι προληπτικό μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας και της σωστής λειτουργίας των ματιών σας.

Η εξέταση του βυθού του ματιού είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε μυωπία επειδή η υψηλή μυωπία σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό αμφιβληστροειδικών παθήσεων σε σχέση με το φυσιολογικό μάτι.

Επιπλοκές
Όπως σε κάθε επέμβαση, μικρή ή μεγάλη, υπάρχει ο κίνδυνος των επιπλοκών. Οι επιπλοκές εδώ είναι σπάνιες. Στα χέρια έμπειρων χειρουργών που εξειδικεύονται στην lasik, αποδείχτηκε ότι οι επιπλοκές δεν ξεπερνούν το 1%.

Οι περισσότερες είναι αντιμετωπίσιμες και δεν δημιουργούν προβλήματα.

Η χειρότερη αλλά και η πιο σπάνια είναι η βαριά μόλυνση του κερατοειδούς ή κερατίτιδα, η οποία ανάλογα με τη φύση της είμαστε σε θέση να την θεραπεύσουμε. Άλλες επιπλοκές θα μπορούσαν να είναι η κακή δημιουργία του flap που δημιουργεί ανώμαλους μετεγχειρητικούς αστιγματισμούς, η υπο- ή υπερδιόρθωση καθώς και κάποιες θολερότητες (haze) που μπορεί να δημιουργηθούν μετά την επέμβαση οι οποίες όμως είναι ολοένα και λιγότερες με την lasik και με την βελτίωση των κερατόμων και των laser.

Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται μια μερική απώλεια όρασης, μια επαναφορά ποσοστού της μυωπίας και κερατεκτασία δηλ. υποχώρηση του στρώματος του κερατοειδούς λόγω μικρού πάχους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων