Η σχολική τσάντα ΔΕΝ προκαλεί σκολίωση. Επίσης δεν επιδεινώνει τη σκολίωση. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα που να δείχνει ότι η βαριά σχολική τσάντα μπορεί να στραβώσει τη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού (....άλλωστε αν αυτό ήταν αλήθεια τότε θα τη βάζαμε στον άλλο ώμο και θα ίσιωνε το παιδί...).

Είναι απελπιστικό πως ο μύθος αυτός εξακολουθεί να συντηρείται σήμερα στην Ελλάδα, πράγμα που φαίνεται εύκολα κάνοντας google τις λέξεις: σχολική τσάντα και σκολίωση.

Το φαιδρό είναι ότι κάνοντας αντίστοιχα google τις λέξεις backpack and scoliosis, όλα τα άρθρα λένε ότι η σχολική τσάντα δεν κάνει σκολίωση...

Φυσικά η βαριά τσάντα είναι πηγή συνεχούς 'τραυματισμού' που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο, αυχένα ή και μέση του παιδιού, ακόμα και μουδιάσματα στο χέρι, ειδικά αν τα παιδιά έχουν να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις για το σχολείο ή κρεμούν την τσάντα από τον ένα μόνο ώμο.

Μερικές συμβουλές για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων είναι:

  • Προτιμήστε τσάντες με φαρδιά λουριά και βάτες για την πλάτη και όχι μόνο τον ένα ώμο. Υπάρχουν σε κάποιες τσάντες λουριά που εφαρμόζουν σαν ζώνη γύρω από τη μέση που βοηθά στην καλύτερη κατανομή του βάρους στο σώμα. Οι τσάντες με τροχούς, ενώ μειώνουν τη φόρτιση του σώματος, ίσως να μην είναι βολικές για την ελληνική πραγματικότητα με την έλλειψη πεζοδρομίων και τους απρόσεκτους οδηγούς (σέρνοντας μια τσάντα, τόσο το ίχνος του παιδιού είναι μεγαλύτερο αλλά και η ευελιξία μικρότερη απαραίτητα, π.χ για την αποφυγή ενός αυτοκινήτου).
  • Προσοχή στον τρόπο που μπαίνουν τα βιβλία και τα υπόλοιπά σας πράγματα στην τσάντα. Τα βαριά αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο και το υπόλοιπο βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα.
  • Η χρήση ατομικών ερμαρίων στο σχολείο, αν υπάρχουν, είναι μοναδικό πλεονέκτημα, γιατί μπαίνουν μέσα τα πράγματα που δεν χρειάζονται στο σπίτι, και αποφεύγεται το περιττό κουβάλημα.
  • Αν το παιδί νιώθει πόνους στην πλάτη μην τους αγνοήσετε αλλά απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό γιατρό. Αυτός θα διερευνήσει την αιτία των ενοχλημάτων και θα μπορέσει να συμβουλεύσει για τη μελλοντική πρόληψη αυτών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη